Egyre bevállalósabbak a magyar menyasszonyok

Eddigi talán legösszetettebb alkalmi és esküvői ruhakollekcióját mutatta be a Daalarna a Millenárison. A hagyományos menyasszonyi ruhákon kívül helyet kaptak még a húszas évek ihlette art deco stílusú, valamint a picit lezser, hippis irányvonalat képviselő, különleges csipkéből, selyem és gyapjú keverékéből készült kreációk is. Benes Anitával beszélgettünk a 2014-es kollekció nehézségeiről, a magyar menyasszonyok öntudatos választási szokásairól és bevállalósságáról.

Vágó Réka cipőivel kiegészülve mutatták be Benes Anita, közismert művésznevén a Daalarna 2014-es alkalmi és esküvői ruhakollekcióját. Az idei bemutató különlegessége, hogy a kollekciót 4-5 különböző részre tagolták: először a Nagy Gatsby-stílusú, húszas évek divatját idéző, ezüst berakásos, hófehér tüllszoknyás kreációk vonultak végig a kifutón, amit később a hippis, elegáns selyem, különleges csipke majd végül a klasszikus, szintén tüllszoknyás menyasszonyi ruhák követtek.

"A kollekciót már egy évvel a bemutató előtt nekiálltunk megtervezni, idén az volt a célom, hogy klasszikusan esküvői, mégis, nem túlságosan triviális menyasszonyi ruha alapanyagokat használjak. A mostani kollekcióm valóságos anyagkavalkád, a ruhák nagy része különleges csipkéből készült, de helyet kapott a selyem és gyapjú keveréke, a Hamupipőke ruháját idéző selyemtüll, illetve a durva szövésű csipke is. Szerettem volna a klasszikus esküvői ruha alapanyagokon kívül olyan anyagokat is becsempészni a kollekcióba, melyek nem megszokottak. Ekkora választékkal igazán kihívás dolgozni" – részletezte a tervező.

A Daalarna 2014-es kollekciója egyértelműen az ellentétekre épült, amit a zenei blokkok váltásával is igyekeztek érzékeltetni a nézőkkel. "Az esküvők világában régóta érzem azt a kettősséget, hogy egy nő egyszerre szeretne hagyományos királylány, ugyanakkor divatos és egyedi lenni az esküvőjén. A legtöbb menyasszony olyan ruhát szeretne, ami nem csak az éppen aktuális trendekhez, hanem saját személyiségéhez is passzol. Éppen ezért ez a kollekció felfedezés volt számomra: azt kerestem, mikor lesz hagyományos egy esküvői ruha, és hol válik el a trendi, illetve a kettő hogyan találkozik újra."

"A divat világában nagyon nehéz újat alkotni, óhatatlan, hogy ugyanazokhoz az ötletekhez, színekhez, alapanyagokhoz nyúljunk. Kifejezetten izgalmasnak találom, ha több divattervező ugyanazt a színt használja, mivel teljesen más végeredmények születnek a végén. Ezzel szemben én, esküvői ruhatervezőként kicsit skatulyában érzem magam, hiszen a menyasszonyi ruhák hófehérek, nagy uszállyal, tüllös/csipkés betoldással. Ebben pedig megújulni és újat hozni hatalmas kihívás számomra, bár évek óta erre törekszem." 

A ruhák zenei aláfestés nélkül is jól láthatóan elkülönültek egymástól, miközben a Daalarna sajátos stílusjegyeit mindegyik magán viselte. A hátul mélyen dekoltált, illetve a vékony tüll- és csipkeruhák esetében viszont néha zavaró volt az átsejlő bugyivonal.

Benes Anita egyéni megrendelésre készíti kedvelt esküvői ruháit, ezért nem feltétlen az átlagos menyasszonyok igényeivel fordulnak hozzá a kliensek. Ettől függetlenül úgy érzi, merészebbek és bevállalósabbak lettek a magyar arák. "Évről-évre egyre tudatosabb menyasszonyok jönnek hozzám, tisztában vannak az aktuális trendekkel és elég határozott elképzeléseik vannak. Na persze nem feltétlen arról, hogy milyen ruhát akarnak, inkább abban magabiztosak, hogy milyenek akarnak lenni a nagy napon. Nálam elsődleges szempont, hogy a ruhám ne legyen uralkodó. Csak az a fontos, hogy a menyasszony elképzeléseinek megfeleljen és a nagy nap végén ne kizárólag a ruhát, hanem az egész megjelenését dícsérjék.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra