10 befolyásos nő, aki megváltoztatná a divatvilágot

Egyre több vezető divatház és befolyásos nő kampányol a környezettudatosság mellett a divatvilágban. A Gucci például már három évvel ezelőtt elindította öko-programját, melynek keretében a környezetre gyakorolt káros hatásokat kívánja csökkenteni, de emellett 100 százalékban újrahasznosítható anyagból készítik csomagolóanyagaikat, illetve megreformálták a gépjárműparkjukat és üzleteik energiafelhasználását is az elmúlt években.

A belelu.com szerkesztői ezúttal a divatvilág egy másik oldalát kívánják bemutatni tízes listájukkal, melyen olyan szenvedélyes tervezők, modellek és írók kaptak helyet, akik aktívan harcolnak a fenntarthatóság, a társadalmi felelősség és igazságosság, a szegénység, valamint a környezetvédelem mellett. Íme a 10 nő, aki megváltoztatná a divatvilágot és vásárlási szokásainkat!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

1. Livia Firth

Colin Firth felesége 2009-ben alapította Eco Age névre keresztelt digitális magazinját és online butikját, melynek egyik, Green Carpet Challenge névre keresztelt vonalával az az elsődleges célja, hogy kizárólag olyan brazil tanyákon nevelt szarvasmarhákkal dolgozzanak, melyek nem veszélyeztetik az egyre gyorsabban felszívódó Amazonas esőerdőt. Firthnek jól láthatóan valóban sikerült összehangolnia a látványos designt a tudatos és etikus fogyasztással.

2. Lucy Siegle

A 39 éves brit újságíró, író és környezetvédelmi aktivista 2004 óta a vezeti az Observer 'Ethical Living' néven futó rovatát, de a környezettudatosságra specializálódott Siegle publikált már a New Statement, a Grazia, az Elle, illetve a The Guardian lapnak is a témában.

A kertjét fürdővízzel öntöző környezetbarát amellett, hogy beszállt Colin Firth feleségének üzletébe, két könyvet is írt az elmúlt években; 'Green Living in the Urban Jungle' és 'To Die For: Is Fashion Wearing Out the World? ' címmel. Utóbbit, a divatvilág sötétebb oldalát bemutató könyvet ide kattintva 15.30 euróért (4599 forint) ön is beszerezheti.

3. Orsola de Castro

Az 1966-ban született designer egyik úttörője és nemzetközileg elismert hangadója a fenntartható divatnak. Orsola de Castro rendszeresen tart előadásokat egyetemeken, mint például a Central Saint Martins-en vagy az IHT londoni csúcstalálkozóján 2010-ben, melynek házigazdája Suzy Menkes volt.

A tervező már a nyolcvanas években készített újrahasznosított anyagokból vintage kalapokat, de csak 1997-ben indította el forradalminak számító From Somewhere nevű márkáját, mellyel együttműködött az elmúlt években a Tesco, a Speedo, a Jigsaw és a Robe di Kappa is.

Orsola de Castro 2006 óta a Londoni Divathét egyik kurátora és a Brit Divattanács tagja. Estethica illetve Reclaim nevű projectjeivel (melyen férjével, Filippo Ricci-vel közösen dolgoznak) több márkával is készített már újrahasznosított anyagból és hulladékból készült kapszulakollekciót.

4. Bibi Russel

A fejlődő országból származó Russel elsősorban modellként és divattervezőként vált ismertté. A bangladesi aktivista 1975-ben szerzett diplomát a London College of Fashionben, majd olyan magazinokban pózolt, mint a Vogue, a Cosmopolitan vagy a Harper's Bazaar. 1994-ig pedig feltűnt az Yves Saint Laurent, a Kenzo, Karl Lagerfeld és Giorgio Armani kifutóján is a divatheteken.

Tíz évvel ezelőtt megalapította Bibi Productions márkáját, mellyel a helyi kézművességre, kulturális örökség megőrzésére és a kreativitásra szeretné helyezni a hangsúlyt. Mivel Russel nagy erőkkel szeretne hozzájárulni a szegénység felszámolásához, termékeit kizárólag nélkülöző helyiekkel készítteti el Bangladesben és környékén. Bibi Russel 2004 óta 35000 szövőnek adott munkát.

5. Stella McCartney

McCartney aligha szorul bemutatásra. Az egyik legismertebb és legjobb brit divattervező igyekszik mindenhol eldicsekedni vele, hogy vegetáriánus és évek óta a PETA támogatója. McCartney annyira állatvédő, hogy általában nem használ sem bőrt, sem szőrt ruháihoz, viszont egyéb állati eredetű anyagokat, mint például gyapjút vagy selymet simán beépít a kollekcióiba.

Az egyik szezonban annyira fontosnak tartotta az állatok jogait, hogy saját, vidéken nevelt birkájának szőréből készített táskát, melyet akkor 1150 fontért, 382 ezer forintért dobott piacra.

6. Vivienne Westwood

Az elmúlt évtizedek egyik legmeghatározóbb punk divattervezője jó ideje nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelem fontosságára. A 72 éves aktivista sokkolta már a londoni divathét közönségét 'Climate Revolution' (Klímaforradalom) illetve 'Én vagyok Julian Assange' feliratú pólókkal is az elmúlt szezonokban.

A Cool Earth jótékonysági szervezetet buzgón támogató Westwood 2010-ben pedig arra szólította fel az embereket, hogy legalább fél évig ne vásároljanak maguknak semmit, illetve ha mégsem bírnák ki a megszorítást, akkor inkább a minőségre, mint a mennyiségre koncentráljanak.

7. Safia Minney

Az angol üzletasszony és író olyan környezettudatos márkák alapítója és vezérigazgatója, mint a People Tree és a Fair Trade. Az etikus divat egyik legnagyobb szóvivője kolléganőihez hasonlóan egy könyvet is piacra dobott Naked Fashion címmel, melyben a fejlődő országokra összpontosító munkahelyteremtésre hívja fel a figyelmet, de szó esik arról is, hogy hogyan lehet úgy terméket előállítani, hogy ahhoz semmilyen környezetre káros mesterséges anyagot, illetve vegyszert ne használjunk.

Minney munkásságáért számos díjat bezsebelhetett az elmúlt években, többek között kitüntette már eredményorientált, praktikus újításaiért a Schwab Alapítvány, kapott már 'Business Awards-ot' Ázsiában valamint kitüntette már a királynő és a Cosmopolitan magazin is.

8. Ali Hewson

Az 52 éves ír származású aktivista és üzletasszony férjével, a U2 frontemberével, Bonóval alapította meg 2005-ben Edun névre keresztelt márkáját. A kissé túlárazott darabok – melyek a fejlődő országokban termesztett biogyapotból készülnek – bevételének egy részéből Hewson és Bono az Afrikában éhezőket kívánja elsősorban támogatni, de sokat fordítanak belőle a környezetvédelemre is. Ali Hewson hosszútávú célja a Lesothóban gyártó márkával, hogy Afrika 2%-ra csökkent világkereskedelmi részesedését csökkentse.

9. Sass Brown

Az etikus tervezési folyamatokra és gyakorlatokra szakosodott Sass Brown a New York-i Fashion Institute of Technology egyik tanára. Sass egyik nagy projectje a Coopa-Roca Brazíliában, melynek célja 1980 óta az, hogy a Rocinha-ban élő varrónőknek biztosítson otthoni munkát, hozzájárulva ezzel a családi költségvetéshez úgy, hogy a nőknek ne kelljen hanyagolnia gyermekeik gondozását vagy a háztartást.

A szakmai készséget, önbecsülést és kollektív tanulást elősegítő programban mára már száz kisiparos foglalkoztat embereket Rio de Janieiróban és környékén. Brown öko-designról írt könyve, az Eco Fashion a mai napig az egyik legnépszerűbb olvasmány, ami a témában íródott.

10. Summer Rayne Oakes

A Cornell Egyetem tudományos szakán diplomázott Oakes az első modellek egyike, aki kiállt a környezetvédelem fontossága mellett. A mára televíziós személyiséggé avanzsált aktivista modell az egyik társ-alapítója és felelős szerkesztője a „Source4Style” névre keresztelt oldalnak, ami szinte lefedi az összes környezetvédelemmel foglalkozó márkát, tervezőt, magazint, illetve aktivistát a világ minden táján.

A modellnek a környezetvédelem nem csak valami csajos hóbort, küldetését szépségének köszönhetően megoszthatta már a Vogue, az Elle, a Vanity Fair, a GQ illetve a Cosmopolitan olvasóival is az elmúlt években.

Oszd meg másokkal is!
Mustra