Téli olimpia 2014: az 5 legmeglepőbb formaruha

Február hetedik és huszonharmadika között rendezik meg a 22. téli olimpiai játékokat az oroszországi Szocsiban. A programon részt vevő nemzetek zöme mindig is nagy gondot fordított a formaruhákra, a londoni olimpián például a britek Stella McCartney féle Adidasban, az olaszok, Armaniban, az amerikaiak szokásukhoz híven Ralph Laurenben izzadtak, a jamaicaiaknak pedig Bob Marley lánya tervezett menő szereléseket az eseményre. Persze a magyar sportolóknak idén sem volt ekkora mákjuk, a lepukkant hatást keltő, de kedvezményes áron legyártott formaruhákban ide kattintva szörnyülködhet.

Nézze meg a hajtás után, hogy idén miben mérik össze tudásukat többek között a svédek, a mexikóiak vagy az amerikaiak, és szavazza meg a legmenőbbet!

Hazafias kollekcióval nyomulnak az amerikaiak

Az amerikai csapat egyenruháit idén is Ralph Laurenre bízták, a végeredménnyel azonban az előző évekkel ellentétben nem mindenki volt elragadtatva. A karácsonyi csúnya pulcsi napon is elsüthető kollekció ugyanis olyan meglepő és feltűnő darabokat tartalmaz, mint az óriás csillagokkal, olimpiai karikákkal és amerikai zászlóval díszített 598 dolláros (kb. 133 000 forintos) kardigán, a 165 dolláros (kb. 37000 forintos) garbó és gyapjúnadrág, a 395 dolláros (kb. 89000 forintos) piros fűzős bakancs vagy a 95 dolláros (kb. 21000 forintos ) rénszarvas kalap. A megvásárolható olimpiai cuccok bevétele a tervező állítása szerint az amerikai Olimpiai Bizottság kasszájában landol majd – írja a New York Times. 

Önnek melyik formaruha tetszik jobban?

Az Egyesült Államok jégkorongcsapata igencsak pironkodva feszített a megosztó, hazafias szellemet erősítő merész darabokban, amelyről néhány divatszakembernek is meg volt a véleménye az elmúlt napokban, sőt volt aki egyfajta George W. Bush-féle pariódának nevezte a bemutatott gyűjteményt. A hazabeszélő torontói újságíró, John Doyle szerint az egész kollekció egy szemet sértő zagyvalék és nem érti, hogy Ralph Lauren hova tette a szemét, mikor ezeket a túlméretezett kötött patchwork kardigánokat tervezte.

"Egyébként is ki a fene hord kardigánt a tél közepén? A kanadai sportolók egyszerű, az időjárásnak megfelelő rongyokban mennek Szocsiba. Düftin kabátban és nadrágban, mínusz 20 vagy 40 fokban is melegen tartó sí- és prémsapkában, illetve sálban melyeket a Hudson's Bay Company készített sportolóinknak. A végeredményt egy szóval lehet jellemezni, letisztult. Továbbra is hiszem, hogy mi jobbak vagyunk a téli sportokban, és ezt hamarosan be is bizonyítjuk Szocsiban. Valószínűleg azért, mert tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan kell öltöztetni a versenyzőket" - mondja a kanadai csapatnak szurkoló Doyle.

Giccses szerelésben hívják fel magukra a figyelmet a norvégok

A sokak számára ismeretlenül csengő curling hosszú kihagyás után 1998-ban lett újra a téli olimpiai játékok programjának része. A norvég curlinges csapat tagjai, Thomas Ulsrud, Havard Petersson Torger Nergard és Christoffer Svae az előző téli olimpián kockás szettjükkel hívták fel magukra a figyelmet, idén pedig az ország zászlaját szimbolizáló piros, fehér és kék színeket kapott, pizsamaszerű cikcakk mintás egyenruhában készülnek a megmérettetésre. A megjelenésre adó skandináv válogatott népszerűségét mi sem bizonyítja jobban,mint az, hogy a Facebookon létrehozott The Norwegian Olympic Curling Team's Pants nevű oldalukat már több, mint 540 ezren lájkolták. A tradíciókkal szakító formaruha azért is szokatlan, mert a klasszikus curling körökben hagyományosan feketében illik játszani - írja a Wikipedia.

A csapat ruháiért felelős szponzor, Scott Woodworth állítása szerint a figyelemfelkeltő ruhákkal az volt a céljuk, hogy feltűnő legyen és jól mutasson a televízióban. Woodworth által alapított Loudmouth nevű online áruházban egyébként már megvehetőek a női és férfi szettek, egy zakó például 240 fontba (kb. 89000 forintba), egy pantalló pedig 82,50 fontba (kb. 30000 forintba) kerül.

 A svédek H&M kollekcióban mennek Szocsiba

Idén a jól menő fast-fashion márka készítette el a svéd olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit, amelyekhez a kortárs svéd és skandináv designból merítettek ihletet a tervezők. A kollekció tartalmazza többek között a csapat nyitó és záró ceremónián viselt ruháit, egy szabadidő szettet, amelyet az olimpiai faluban viselnek majd a versenyzők, de ezen kívül a H&M készítette többek között a műkorcsolyázók, curlingesek, síelők és snowboardosok formaruháit is.  "A H&M büszke arra, hogy svéd olimpiai és paralimpiai csapatot öltöztetheti. Szeretnénk, hogy sportolóink a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Fontos volt, hogy minden egyes darab tartós, kényelmes és látványos legyen. Alig várjuk, hogy ezeket a darabokat viseljék 2014-ben„ - mondta a H&M kreatív vezetője, Ann-Sofie Johansson.>  

Hasonlóan az egekbe magasztalta a kollekciót a svéd freestyle síelő, Ludvig Fjällström is, aki szerint a svéd olimpiai csapat nagyon izgatott, hogy H&M cuccokban vehet részt a játékon. Szerinte az olimpiai kollekció tele van olyan darabokkal, amelyeket mind funkció, mind pedig stílus tekintetében is öröm viselni.A kollekció egyébként limitált szériában kapható az üzletekben is Go Gold néven. A gyűjteményre megfizethető áron lehet lecsapni, egy leggings például 8990 forint, aláöltözet már van 5990 forintól is, egy könnyű, tollal bélelt dzseki pedig 19000 forint. 

A németek mintha melegfelvonulásra indulnának

A németek olimpiai formaruháját a napokban mutatták be Düsseldorfban, ami miatt azonnal gyanúba keveredtek, mivel szivárványos kollekciójukkal többek szerint az Oroszországban a közelmúltban hozott homoszexuális-ellenes propaganda törvény ellen kívánnak némán tüntetni. A Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) azonban tagadja azt az állítást, miszerint harsány árnyalatokat kapott, kék, sárga és zöld színű, illetve virágmintás ruháival efféle üzenetet kívánnának közvetíteni. A szövetség szóvivője, Christian Klaue szerint sem kívánták tiltakozásukat kifejezni az egyenruhával, amit Michael Vesper, a szövetség igazgatója is megerősített, sőt, ragaszkodott ahhoz, hogy ez csak egy divatos kabát, semmi több. A szurkolótábort mindenesetre megosztotta a németektől kissé szokatlan kollekció, bár ennek valószínűleg köze van a Twitteren gerjesztett provokációnak és összeesküvés elméleteknek is.

A mexikóiak Mariachi jelmezben síelnek Szocsiban

A különös formaruhát talán a világ egyik legérdekesebb olimpikonja, a német főnemesi családból származó mexikói alpesi síző, popsztár és fotós, Hubertus von Hohenlohe terveztette meg a Kappával, amelyben semmi meglepő nincsen, hiszen a négy évvel ezelőtti játékon fegyvertartóval díszített Desperado egyenruhát kért az 54 éves életművész a márkától.

Hohenlohe 1981-ben alapította meg az ország síszövetségét, mexikó színeiben eddig öt olimpián vett már részt, februárban pedig várhatóan utoljára, fekete boleró kabátot, fodros ujjú szmokingot, vastag övkendőt és piros nyakkendőt ábrázoló síszerelésben búcsúzik majd a téli olimpiától. Hohenlohe a meglepő ruhákat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez alkalommal fontos volt számára az elegancia, de mindeközben tisztelegni is szeretne majd siklás közben a mexikói kultúra előtt.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra