Nőket csinálnának a pasikból a londoni divathéten

Míg az év első napjaiban a legtöbb ember vagy szabadságon van, vagy igyekszik újra felvenni a munkahelye ritmusát, addig a divatvilág továbbra sem pihen: január második hetében elkezdődtek a férfikollekciókat bemutató divathetek, így már most tudhatjuk, hogy mit fogunk viselni az idei őszi-téli szezonban.

A divatvárosok közül a megszokott rend szerint London nyitja a bemutatókat, utána következik Milánó és végül Párizs. Az angol főváros bemutatói közül az öt számunkra legérdekesebbet választottuk ki: nem mondanánk, hogy férfiként mindegyik ruhadarabot felvennénk, de próbáltunk olyan kollekciókat felvenni a listánkra, amik valami miatt újdonságot hordoznak magukban. A galériáinkban megtekintheti többek között az androgün vonalon egyensúlyozó JW Anderson, a komor hangulatot tükröző Alexander McQueen, a klasszikus stílust idéző Rake és az örök kedvenc Burberry show-ján készült felvételeket is.

JW Anderson

Jonathan Anderson 2013-as őszi-téli kollekciójának legnagyobb inspirációi XIV. Lajos francia király és az ő arisztokrata gyökerei voltak, a kifutón bemutatott ruhadarabok pedig ugyanúgy lóghatnának egy nő szekrényében, mint az eredeti célcsoportba tartozó férfiakéban. Ha kulcsszavakkal szeretnénk leírni a tervező munkáját, akkor a rétegezés, bordázott, ujjatlan kabát kifejezéseket használva tudnánk bemutatni azt.

Színek tekintetében mintha közmegegyezés lett volna, hogy idén ősszel (is) kötelező a teveszínű kabát, hiszen rajta kívül máshol is belefutottunk ebbe az alapdarabba. A kifutón látott cipőkkel nem igazán tudtunk megbarátkozni, mindenesetre szinte biztos, hogy láthatjuk majd őket street fashion fotókon – maximum női lábakon.

Rake

Ha valaki a konzervatívabb, elegáns és férfiasabb vonalat részesíti előnyben, akkor neki a Rake kollekciója biztosan elnyeri majd a tetszését. Az angol időjáráshoz és divathoz igazodva a gyapjú és a tweed játssza a főszerepet és ha valaki szeretne színek tekintetében kísérletezni, akkor bátran ajánljuk a galériát – a fotókon szereplő kombinációk remek inspirációforrásként szolgálnak.

Kay Kwok

A divatipar egyre inkább Kínára koncentrál, de úgy tűnik, hogy a luxusmárkák iránt egyre érdeklődőbb lakosság mellett más is okot ad arra, hogy szemeinket az ázsiai országra vessük: egyre több tehetséges kortárs tervező bukkan fel, akik nemcsak hazájukban, de nemzetközi szinten is megállja a helyét.

A GQ China szponzorprogramjának köszönhetően Kay Kwok másodszorra mutathatta be kollekcióját a londoni kifutókon és ezúttal egy futurisztikus, formabontó, de még hordható viseleteket vonultatott fel. A homokszínű szövetkabát itt is feltűnik, de úgy tűnik, hogy a szezonok óta slágernek számító printelt pulóverektől sem szabadulunk az idei év végén sem.

Alexander McQueen

A McQueen évek óta húzónév a párnapos esemény palettáján, de kicsit vegyes érzelmeink vannak a legújabb kollekcióval kapcsolatban. Úgy tűnik, a divatház – nem meglepő módon – energiáinak nagy részét az haute couture vonalára fordítja, a férfiaknak bemutatott ruhadarabok például a mintákat leszámítva semmilyen WOW faktort nem hordoznak magukban.

Sarah Burton a hidegebb hónapokra egy egységes, javarészt fekete színekből álló kollekciót tervezett, amelyet csak a megszokott színes – ez esetben rózsaszín – kockák és egyéb grafikai megoldások törnek meg. Az öltönynadrágra húzott pliszírozott szoknyát nem teljesen értjük és nem is viselnénk, de az utolsó képen látható kabátot elfogadnánk.

Burberry

Nagy kedvencünk a Burberry márka, azonban a szezonról szezonra állandó minőséget és kreativitást nyújtó márka idei őszi-téli kollekciója bemutatója alatt nem kerültünk akkora extázisba, mint az elmúlt években. A körsál szerű selyemsálak mellett óriás méretű táskákkal és a klasszikus ballonkabát inkább nyárias verziójával találkozhatnak azok, akik betérnek a brit luxusmárka valamelyik üzletébe.

A pulóvereken épületek, a kabátokon virágminták, a pokróchoz hasonló poncsószerű kiegészítőkön pedig a Burberry-minta továbbgondolt változatai köszönnek vissza és az sem lesz csalódott, aki irhából készült bundát vagy aviátor kabátot szeretne viselni 2014 végén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra