Hat étel, ami jót tesz az elöregedett hajnak

shutterstock 56290315

Az ősz hajszálak megjelenése és az egyre vékonyodó hajvégek csupán két tipikus jelei a haj öregedésének, ezeken kívül még legalább egy tucat próbál figyelmeztetni, amit hajlamosak vagyunk ignorálni, vagy szimplán a rossz hajápolás következményeinek betudni. Cikkünkben összegyűjtöttük a hajöregedés hét legtipikusabb jelét, amikre nem árt több figyelmet szentelnie a jövőben.

Az öregedés következtében fejbőrünk egyre kevesebb természetes olaj előállítására képes, így pedig már nem tudja fenntartani azt a nedvességet, amit kéne. Ennek következtében hajunk szárazzá, töredezetté válik, sokkal könnyebben begöndörödik és megakad benne a fésű, végül pedig a pigmentarány is sokkal alacsonyabbá válik a normálisnál. Ennek köszönhetően a hajszín kifakul, esetleg megőszesedik, a hajszálak egyre vékonyabbá válnak, illetve a hajhullás is drasztikussá válhat.

Egészséges étrenddel, A, B, C és D vitaminokban gazdag ételekkel már otthon is sokat javíthat egyébként lerobbant állapotban lévő hajkoronáján. Összeszedtünk párat, amikről nem sejthette a jótékony hatást, és amiknek zömét nagy valószínűséggel megtalálja a hűtőjében is.

Dió

A hajhullást leginkább a nem megfelelő olajmennyiség okozza, ez dióval viszont korrigálható. A legtöbb mag olyan olajokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a hajszálak növekedéséért felelős elasztinmennyiség. Viszont túlzába sem szabad esni, a túlzott dióadag könnyen elvékonyítja a hajszálakat, és ha bőrünk zsírosodásra hajlamos, ki is fog pattogzani a túl olajos étrendtől.

Spenót

A vashiány a hajhullás második gyakori oka, az előbbihez képest viszont sokkal egyszerűbb kezelni. A spenót ásványokban és vitaminokban is igen gazdag, vas, béta karotin, C vitamin adagjával felerősíti és megvastagítja a hajtüszőket.

Laposhal

A magnéziumhiány szintén hajhullást okozhat, a magnéziumban dús ételek elősegíthetik a hajnövekedést. A halak, de különösen a laposhal gazdag ásványtartalmuk miatt helyreállítja a haj szerkezetét és serkenti a növekedést.

Sárgarépa

Béta karotint, amit szervezetünk vitaminná alakít, legnagyobb mértékben a répa tartalmaz, ezért érdemes sokat fogyasztani belőle. Az A-vitaminná alakított béta karotin hozzájárul a fejbőr természetes olajosságának fenntartásához, ami az egészséges és növekvő haj egyik alapfeltétele.

Görög joghurt

A legtöbb, otthon elkészíthető hajpakolás egyik alapvető hozzávalója a görög joghurt. Hogy miért? Még az alacsony zsírtartalmú joghurt is tele van B5 és D vitaminnal, ami leginkább a hajtüszők egészségéért felelős, így nem árt ebből is sokat fogyasztani.

Tojás

A tojás tele van D vitaminnal, ami szintén segíti a hajszerkezet regenerálását, ezért kritikusabb időszakokban egyáltalán nem árt, ha picit túlzásba visszük.

Az étrend megváltoztatásán kívül persze érdemes fodrászával is megvitatnia a témát: egy szakember tanácsait nem fogják helyettesíteni a házi praktikák, viszont a mesterséges, kapszulás vitaminok helyett jó alternatívát kínálnak.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

Oszd meg másokkal is!
Mustra