Replika keresztelőruhát kap György herceg

Vilmos és Katalin újszülött fiát Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli meg október 23-án.

Persze mindenkit az érdekel, Katalin vajon miben jelenik meg, és vajon Pippa Middleton lesz-e keresztanya, de a britek szerint az sem utolsó kérdés, mit visel majd György herceg a nagy napon. A királyi család tagjai ugyanis hagyományosan ugyanazt a keresztelőruhát hordják a nagy napon, már 60 gyereket kereszteltek meg ugyanabban a csipkés darabban, amit egy szénbányász lánya készített 1841-ben Viktória királynő legidősebb lányának, Viktóriának. A kis György a 172 éves ruhadarab másolatát kapja csak meg, az eredeti szoknya anyaga ugyanis annyira meggyengült mára, hogy nem lehet használni.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

Az eredeti darab készítője egy skót szénbányászcsalád lánya, Janet Sutherland, aki 34 évesen, 1841-ben kezdett a királynőnek dolgozni és 45 éves korában bekövetkezett haláláig az uralkodói családnál is maradt – írja a The Sunday Times. A keresztelőruhát úgy tervezte, hogy hasonlítson Viktória esküvői ruhájára – a királynőnek annyira tetszett a kész ruha, hogy külön emlékérmét küldött Sutherlandnek „Janet Sutherland, a királynő hímzőnője” felirattal.

Az Anyakirálynő II. Erzsébettel a kezében 1926-ban. A keresztelőszoknyát 60 királyi sarj viselte.
Az Anyakirálynő II. Erzsébettel a kezében 1926-ban. A keresztelőszoknyát 60 királyi sarj viselte.Speaight / Europress / Getty

VII. Edward óta minden királyi utód ezt a keresztelőruhát kapja, már 60-an viselték, Vilmos herceg és II. Erzsébet királynő is – utoljára Lady Louise Windsor, a Wessex-i gróf lánya, 2004-ben. A ruha replikáját II. Erzsébet ruhakészítője, Angela Kelly készítette el, és először 2008-ban használták Severne vikomt keresztelőjén.

II. Erzsébet Károly herceggel a kezében 1948-ban
II. Erzsébet Károly herceggel a kezében 1948-banFox Photos / Europress / Getty

György herceg keresztelője a szülők kívánsága szerint csak 60 fős lesz és nem lesz sajtónyilvános. A St. James palota királyi kápolnájában tartják majd: a helyszínválasztás azért is különleges, mert 1988 óta, Beatrice keresztelője óta nem tartottak itt keresztelőt, viszont 1997-ben itt ravatalozták fel Dianát.

Diana Vilmos herceggel a karján 1982-ben. A keresztelőruha most 172 éves, György hercegnek már csak replika jut.
Diana Vilmos herceggel a karján 1982-ben. A keresztelőruha most 172 éves, György hercegnek már csak replika jut.Anwar Hussein / Europress / Getty

Miért kell egyáltalán keresztelőruha?

Az anglikán egyház az evangélikus és református egyházak mellett a protestantizmus harmadik, mérsékelt ága, Angliában államegyház. A keresztelőruha a római katolikus keresztelők hagyományos viselete, egy hosszú, fehér gyerekruha, ami kifejezetten az alkalomra készül, fiúknak, lányoknak egyaránt. Az anglikán egyház sok korai hagyománya a római katolikus egyházéhoz hasonló, így került be az ő keresztelős tradícióik közé a keresztelőruha használat. A modern anglikán egyház nem írja elő a keresztelőruha viselését, de általában fehér ruhában kell a gyermeket keresztelni. Van piaca Angliában a keresztelőszoknyának, kisfiúknak is a hosszú, fehér darabokat ajánlják, csipkével, selyemmel díszítik az általában len, vagy pamut alapdarabot. Nem ritka, hogy a családban öröklődjön a ruha, a hozzáillő sapkával együtt – írja a Wikipedia

Az első replika-keresztelőruhás esemény, Lady Louise Windsor keresztelése.
Az első replika-keresztelőruhás esemény, Lady Louise Windsor keresztelése.Lichfield / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek