Ismerje meg a legújabb hazai tervező-generációt!

Az egyre népesebb hazai divatszakmában évről-évre tűnnek fel újabb tehetségek: közülük választottunk ki egy cipőtervezőt, egy férfiruha-márkát, egy printekben erős tervezőpárost, illetve két női vonalban utazó márkát, melyek egyre népszerűbbek a magyar és a nemzetközi piacon egyaránt. Nézze meg, kik a legújabb feltörekvő tehetségek, akiknek darabjait menő viselni mostanában!

1. Cakó Kinga

Miután az elmúlt nyolc évben több magyar márkánál is megfordult tervezőként, illetve stylistként és visual merchandiserként is kipróbálta magát Cakó Kinga, idén piacra dobta első, 2013-as tavaszi/nyári kollekcióját. A hordható, izgalmas szabásvonalakban nem szűkölködő gyűjteményt a fülledt nyári éjszakák hangulata ihlette, így nem meglepő, hogy bőven találni a földszínű és narancsos árnyalatú darabok között lenvászonból és muszlinból készült ruhákat is. A bátor vállalkozásba kezdő tervezőnőnek nincs még saját üzlethelysége, első kollekcióját a Rózsakert Bevásárlóközpont My Day nevű üzletében, a WonderLab-ban, a Monofashion Shopban és az Aréna Plázában található OurStyle Boutique-ban lehet közelebbről is megismerni.

2. Káldy Júlia

A tervező cipői könnyen felismerhetőek futurisztikus, letisztult és kifinomult stílusukról. A MOME-n 2011-ben diplomázott Káldy Júliára szinte azonnal felfigyelt a divatszakma, ami betudható erős Unibody névre keresztelt kollekciójának és annak, hogy a 2011-es londoni divathéten az Eleanor Amoroso bemutatón az ő lábbelijeiben vonultak végig a kifutón a modelllek.

Káldy a sikeren felbuzdulva a nagy divatházakhoz hasonlóan készített egy Resort kollekciót is a 2014-es szezonra, melynél elmondása szerint „elengedhetetlen szempont volt a forma, a funkció, a művészet és a fogyaszthatóság egyensúlya.” A javarészt fekete, fehér és ezüst színekben játszó, szintetikus talpú extrém cipőket a tervező oldalán található webshopban lehet beszerezni.

3. Zako

Domokos Mihály és Hídvégi Éva márkája, a Zako nemrég bemutatta menő mintákkal ellátott férfi kollekcióját a Gombold Újra! által szervezett Alumni bemutató keretében, de ennél már messzebbre is jutottak, ugyanis 2013 februárjában a „GoldCave 99.9" projecten belül más hazai tervezőkkel, például Abodi Dórával, Tomcsányi Dórával és Szegedi Katával együtt bemutathatták kollekcióikat Los Angelesben is. A márka szuperötletes, mintás darabjait – amit nő létünkre mi is szívesen viselnénk – többek között a TheGardenStudioban lehet megvásárolni, egy nyomott mintás ingért 12000 forintot kérnek az üzletben.

4. Daige

A Krea Kortárs Művészeti Iskola szakán végzett fiatal tervezőpárosra, Tóth Melindára és Dudás Ildikóra a Maria Claire Fashion Days-en bemutatott 2012-es őszi/téli the LEAGUE című kollekciójuk bemutatóján lettünk figyelmesek. Idén a nyári, Florida ihlette kollekciójuk a nemzetközi trendekhez igazított cápás ruhákkal és innovatív, egyedi printekkel hívta fel magára a figyelmet. A nyolcadik kerületi showroomjukban még ebben a hónapban leárazást is tartanak, aminek köszönhetően egy cápás ruhához 15.990 forintért, egy itt-ott kivágott fekete miniruhához pedig 17.990 forintért juthatunk hozzá.

5. The Four

A Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófi és Miovác Márton által alapított márka, a The Four még a Gombold Újra! 2011-es bemutatóján hívta fel magára a figyelmet Rózsa Sándoros darabjaival. A márka azóta sem fogyott ki az ötletekből, merészen párosítják az elegáns stílust a sportosabb vonallal, legújabb kollekciójukhoz – melynek egyik legszerethetőbb darabja az ananászokkal díszített együttes volt – a kilencvenes évekből merítettek ihletet. A belvárosi TheGardenStudioban egy bársony ceruzaszoknyáért 10000 forintot, egy rövid dzsekiért pedig 40000 forintot kérnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra