Így teszi tönkre a lábát a magassarkú

Orvosi vizsgálatok nomeg a hollywoodi sztárok lábainak elrettentő képei is azzal riogatnak, hogy a csinos külsőbe csomagolt magassarkú cipellők bizony a mi lábunkat is tönkretehetik. A Washington Post kíván végleg pontot tenni az örök vita végére infografikus illusztrációval, mely alapján egyértelműen kirajzolódik, milyen hatással van a sarkak viselése a testtartásra, a különféle izmokra és a csontokra.

A Washington Post illusztrációi megdöntik azt a sokak által vallott nézetet, miszerint kifejezetten egészséges és veszélytelen a magassarkú cipők viselése, így nem meglepő, hogy egyre több divatszakértő is kezd magassarkú-ellenessé válni. A tanulmány részéletesen, izmokra lebontva magyarázza az esetleges tünetek forrásait, így gyakorlott tűsarok viselőként most ön is rájöhet, melyik porcikája miért fáj.

Bár a magassarkú cipőktől valóban hosszabbnak tűnik a lábunk, a több centis sarkaktól a talpunkra nehezedő nyomás sokkal erősebbé válik, mint általában: 2 centi esetén 57%-os, 3 centi fölött már 76%-os többletnyomásról beszélhetünk, ami nem mindegy, hiszen mindez a lábfejünkre nehezedik rá, és ez hosszú távon egyre fokozódó fájdalommal jár. A terhelés a térdet is érinti, ami alapvető fontossággal bír a helyes és ideális testtartás elérésében: tanulmányok bizonyították, hogy magassarkú cipő viselése esetén 26%-os többletnyomás keletkezik a térd belsejében, ami hosszú távon szintén elég rizikós.

A vádli izomzata könnyen megrövidülhet és folyamatosan feszültté válhat, míg a magas sarok, illetve a szűk orrkivágások károsíthatják a harmadik és negyedik lábujj idegeit, ez pedig a lábujjak gyulladásához, illetve dermedtségéhez vezethet. Azok a lábbelik, melyek túlságosan összeszorítják a lábfejünket, komoly bütykösödést okozhatnak, ami a nagylábujj melletti részen a legveszélyesebb, mivel a bütyök – ami egyébként nem fájdalommentes – folyamatosan hozzá paszírozza a nagylábujjat a többihez.

 The True Effect of High Heels
  

A magas sarkak a bokáinkra nézve is tartogatnak veszélyeket, mivel egyensúlyérzékünk sokkal bizonytalanabbá válik viselésükkor, így a boka kificamítása vagy törése is sokkal valószínűbb, arról már nem is beszélve, hogy a cipő pántja hosszútávon kidörzsölheti és irritálhatja a sarkunkat, ami szintén bütykösödéshez, másnevén Haglund deformitáshoz vezethet.

Mostantól mértékletesebben visel magassarkú cipőt?

Mindez persze nem jelenti azt, hogy örökre meg kell válnia kedvenc tűsarkújától, a lényeg csak annyi, hogy mértékkel hordja: tartogassa inkább különleges alkalmakra vagy hétvégi kimozdulásokra, de a boltba inkább laposban ugorjon le, az úgyis sokkal kényelmesebb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra