Plus size körkép: 44-es méret fölött már kicsi a választék

Eheti boltkörképükben nem a leárazott holmik közt keresgéltünk, hanem megnéztük, milyen ruhát kap mostanság egy modell hölgy az üzeletkben: a fast fashion boltokban nem sok mindent, az Ulla Popken még mindig drága, a C&A és az F&F viszont valódi alternatíva lehet azoknak, akik méretük miatt kiszorulnak a Mangóból.

shutterstock 17467267

A folytatásban megmutatjuk, miket találtunk 42-es méret fölött – és miket 48-as méretben – a Mammutban, a Westendben és a Tescóban, valamit közzéteszünk pár mérettáblázatot, melyek reméljük, segítenek a jó választásban. Az üzleteket pontoztuk is, de jószívűek voltunk. Ha nem ért velünk egyet, kihagytunk valami fontosat, vagy bármi észrevétele van, írjon nekünk erre az email címre!

Nem ért meglepetésként minket közel egy éve, hogy 44-es méret fölött drágább a vásárlás – sajnos pont erre számítottunk. Az sem lepett meg, hogy bár 15 centivel vastagabb a derekunk, mint 60 éve, igazi alternatívát kevés kivétellel csak a netes rendelés kínál azoknak, akik nem modellalkatúak.

Azon viszont meglepődtünk, mennyire nem egységes a számozás az üzletekben, ezért pakoltuk tele cikkünk alját táblázatokkal. A táblázatok és tapasztalataink azonban azt igazolják, hogy 42-es méret fölött csak pár centi eltérés van az üzletek kínalta között, igazából nem annyira zavaró: egyedül az Ulla Popkenbe készüljön úgy, hogy 110 centis csípőkörméret alatt nem kap semmit.

Az Ulla Popken, a Marks & Spencer, az F&F és a C&A remekelt, a többi fast fashion bolt viszont eléggé beégett: a Mango a nem túl méretes 42-es nadrágjával, a Zara a maximum 44-es méretű ruhákkal és a Stradivarius az M-es méretre való L-es inggel nem túl hívogató egy plus size lány számára, de ha másért nem, kiegészítőkért ezekbe az üzletekbe is érdemes benézni.

Marks & Spencer

A Marks & Spencer általános stílusától ugyan nem vagyunk elájulva, de minden termékükből láttunk még egy-egy darab 18-as, 20-as méretűt a fogasokon. A brit márka ragaszkodik az angol számozáshoz, így át kell állnunk arra: a 14-es felel meg körülbelül az európai 42-esnek, a 16-os a 44-esnek és így tovább.

A 18-as ruhák már tényleg elég nagyok, a ruhák dereka olyan 100-110 centi körül mozog. A nagymintás, kicsit öreges holmik között találtunk nagyon csinos piros farmert is 18-as méretben, 108-as derékbőséggel, ami jól feldob bármilyen szettet és csinos szövetnadrágokért is érdemes ide látogatni. Ami az árakat illeti: egy csinos ruháért simán elkérnek 50 ezer forintot, egy háromnegyedes ujjú, madaras pamutfelső 9 ezer forint, a nadrágok 10-20 ezer forint között mozognak, és bár már bőven tartanak a leárazások, ezeket a ruhákat még teljes áron láttuk csak.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: egy 20-as, azaz 48-as méretű szövetnadrág, aminek 111 centi volt a dereka. Ahhoz képest azonban ez nem nagy, hogy az angol honlap szerint van a márkának külön plus size vonala, 20-tól 30-as méretig. A 30-as az európai 58-asnak felel meg.

Mennyire tetszett? 5/3 pont, a M&S stílusa tőlünk kicsit távol áll, a szigorú szürke nadrágok nem valami fiatalosak és nem is olcsók.

A méretezés szubjektíven: körülbelül akkora, mint a H&M-ben, kicsit kisebb az itten 42-es, mint a C&A-ban

Ulla Popken

Az üzletek közül az Ulla Popken volt messze a legkellemesebb, az üzlet kicsi és hangulatos, tele szép ruhákkal. Nagyon szimpatikus, hogy az eladóhölgy sem vékony, és nagyon segítőkész, hozzáértő. Tőle tudtuk meg azt is, hogy az Ulla Popken komplexebben számoz, és tényleg nagy méretben utazik, ugyanis az ő 42-esük más üzletek 44-46-os ruhájával van körülbelül egy méretben. Itt 110 centis csípővel még kicsinek számít az ember lánya.

Az árukészlet színes és bár túlnyomórészt elegáns, középkorú hölgyeknek való ruhákkal van tele, találtunk fiatalos darabokat is – annak külön örültünk, hogy rengeteg színből és mintából válogathattunk, még divatos neonszín blézert is láttunk 20 ezer forintért. Az Ulla Popkenkben vettük azt is észre, hogy a legtöbb nadrágnak gumírozott a dereka, így sokkal kényelmesebb, mintha egy sima nadrágot gyártottak volna le nagyban. A márka 62-esig készít ruhákat, mi az üzletben 52-est találtunk legnagyobbként, de nem túrtunk valami sokat. Aki innen öltözik, elegáns és egyedi lesz, de ezt meg kell fizetnie: egy nadrág simán kerül 30 ezer forintba, egy kiskabát 50 ezerbe. Áll még tehát a tavalyi megállapítás, miszerint aki plus size, többet fizet a divatért

Mennyire tetszett? 5/5 pont: stílusos, szép és telt alkatra szabott ruhák tömege kapható itt, igaz, magas áron, de tényleg minőségi darabok.

A méretezés szubjektíven: sokkal nagyobb az itteni 42-es, mint bárhol máshol.

Camaieu

A Camaieu-ben leárazás van, tehát káosz. A legtöbb ruhából 36-os vagy 40-es méret jön szembe, 38-ast szinte nem is láttunk. 44-es és 46-os azonban sok mindenből van. Ha 43 centi széles a válla, simán vásárolhat itt korallszín blézert 7 ezer forintért, miniszoknya is kapható 46-os méretben, körülbelül 100 centis derékra. Kedvencünk a leárazott 46-os méretű bőrkabát volt 18 ezer forintért, de a nagyméretű tunikák és blúzok is jó szolgálatot tehetnek.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: 46-os méret volt, amit a Mammutban lévő üzletben találtunk, viszont bőven volt választék ekkora nadrágból, blézerből, felsőből is.

Mennyire tetszett? 5/5 pont: Ha 46-os a méretünk, itt be tudunk vásárolni tetőtől-talpig, ráadásul olcsón és fiatalosan.

A méretezés szubjektíven: körülbelül akkora, mint a Mangóban

Plus size blogok, amiket érdemes követni

A divatbloggerek közt se mindenki nádszálkarcsú, így szerencsére a nagyobb mérettel élő hölgyeknek is van honnan ihletet meríteni, ha jó öltözködési tippekre vágynak.

A magyarok közül az egyik legismertebb blog a Plus Size Life, melynek szerzője, Judit, csinos és merész összeállításokat mutat be saját magán. Hasonlóan ismert a Beauty with plus, avagy a Cupcake and pearls című blog is, melynek szerzője, Zsuzska nagyon felszabadultan pózol akár fürdőruhában is, és szintén jó példa arra, hogy 42-es méret fölött nem kell fekete lebernyegekben járni.
A külföldi bloggerek között Gabifresh megkerülhetetlen divatikon, érdemes elnézelődni az oldalán. A francia Stéphanie Zwicky-t is csak ajánlani tudjuk, és a stylehasnosize.com-on is találhatunk követendő példákat.

Mango

A Mango nem a plus size lányokra hajt, az tuti. A legtöbb ingből és felsőből az L-es méret a maximum, néhány XL-es kallódik itt-ott. A nadrágokat átlapoztuk, de nagyítóval kellett megkeresni azt a 42-est, amit végül fel is próbáltunk. Nagy méretre talán a zsákruhákat ajánljuk, melyekből az M-es ugyanolyan óriásinak hat, mint az XL-es, és a bő szabású blúzok közt is találtunk egy törtfehéret, aminek mellbősége körülbelül 130 centi volt.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: egy 42-es nadrág, ami a 36-os méretre ugyan tényleg nagy, de nem valami meggyőző. A honlap szerint 44-es ruháknak még kéne lennie, mi nem találkoztunk velük.

Mennyire tetszett? 5/2 pont: Szeretjük a Mangót, de valószínűleg azért, mert kis mérettel élünk. Ha 42-es méret fölött lennénk, be se mennénk, annyira lehangoló az XS-es ruhák közt túrni, pedig a kiegészítők nagyon jók, és a blúzok közt is szembejöhet egy-egy jó darab.

A méretezés szubjektíven: az itteni 42-es kb. egy számmal kisebb, mint a H&M-ben vagy a C&A-ban. Viszont azt a pletykát hallottuk, hogy ősztől talán jön a márka plus size vonala!

Zara

A Zarába eleve úgy mentünk be, hogy itt aztán semmi nem terem majd, mégis találtunk egy egész asztalnyi 44-es nadrágot, ráadásul divatos mintával, chino fazonban. A legtöbb farmerből volt 42-es, 98 centis derékkal, és a blézerekből is találtunk XL-est. Zavaró lehet, hogy egyfolytában XS-es jön szembe mindenből, de ha 44-es méret alatt vagyunk, a Zarában fel tudunk öltözni divatosan, afölött viszont nem találunk majd semmit. Szoknyafronton sem erős a bolt nagy méretben, L-es aljat találtunk, melynek dereka 90 centi széles volt és nem elasztikus.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: egy rahedli 44-es nadrág.

Mennyire tetszett? 5/3 pont: 44-es méretig minden rendben, afölött viszont nem kapható semmi. Egyébként a stílus és – a leárazásra való tekintettel –az ár is szimpatikus volt, segítséget viszont nem kapunk senkitől, de ezt a fast fashion boltokban már megszoktuk.

A méretezés szubjektíven: körülbelül olyan, mint a Mangóban, tehát akár egy számmal is kisebb lehet a 42-es, mint a C&A-ban.

C&A

A C&A-ban a legtöbbször a kis méretek megtalálása okoz problémát, mert a 40-es is akkora, mint máshol a 42-es és gyakran egyszerűen nincs kisebb a csinos ruhákból. Jó hír ez a teltebb hölgyeknek, ugyanis itt rendesen fel tudnak öltözni, igaz, nem annyira trendkövetőn, mintha a Zarából öltöznének. Csinos, mentaszínű nadrágból találtunk 48-ast, 110 centis derékkal, színes nyári shortokat 46-os méretben láttunk, nyári ruhákból szoknyákból viszont még 52-es méretet is vittünk a próbafülkébe.

Tény, hogy 48-as mérettel már jóval kisebb a választék, mint 46-ossal, több a fekete ruha és csak egy-két darab van mindenből. 50-es, 52-es ruhákat elvétve találtunk, a nadrágok között egyáltalán nem. Az 52-es szoknya dereka 117 centis, az XL-es póló mellben körülbelül 130 centire nyúlik. Fel lehet itt öltözni 50-es méret fölött is, de akkor már vadászni kell a ruhákra.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: egy 52-es szoknya 117 centis derékkal

Mennyire tetszett? 5/5 pont: A C&A nem olyan trendkövető, mint a fast fashion boltok, de nagyon jó, hogy tényleg vannak 52-es ruháik és olyan holmijaik, melyeket évekig lehet hordani anélkül, hogy elévülnének. Ár/érték arányban is jó a C&A, nem véletlenül vásárol itt sok molett ismerősünk.

A méretezés szubjektíven: az Ulla Popken után itt a legnagyobbak a méretek.

H&M

A H&M-ben tombol a leárazás, de vannak még nagy méretek, igaz, nem sok: blúzokból 46-ost simán találni, 120 centis mellrésszel, és kapható 46-os méretű szoknya is 96 centis derékkal. 44-es méretben minden kapható, ami kicsiben is, így kosztümöt is össze tudunk állítani, vagy vehetünk divatos leggingseket.

42-es méretig tényleg minden van, 46-osban viszont már színes nadrágok nem nagyon vannak, maradnak a szürke színek és az olcsó, de csinos, színes blúzok. (És elvileg ezek a mintás leggingsek).

A legnagyobb ruha, amit találtunk: 46-os volt. Ilyen méretben van blúz és nadrág is, viszont sajnáljuk, hogy nem láttunk egy 48-as ruhadarabot sem, pedig a márka honlapja szerint akár 54-es, pulcsikból 58-as méretet is láthattunk volna.

Mennyire tetszett? 5/5 pont: 5 pont, mert 46-os méretben még fel lehet itt öltözni, 44-esben pedig minden gond nélkül, nagy választékból szemezgethetünk. Az árak verhetetlenek, most, hogy leárazás van, blúzok 1500 forintért, nadrágok már 3 ezer forintért kaphatók.

A méretezés szubjektíven: kicsit nagyobb a 42-es, mint a Mangóban, kicsit kisebb, mint a C&A-ban. Ismerőstől tudtuk meg, hogy plus size méretű ruhákat két H&M-ben érdemes keresgélni, a Duna Plázában és a Corvinban.

Stradivarius

A Stradivarius honlapján meglepve láttuk, hogy 46-ost is kínálnak, mert még sose láttunk náluk 42-esnél nagyobb ruhákat. Valószínűleg azért, mert nem kerestük őket, ingekből sok L-es kapható, és egy pár XL-es, aljakból sok 40-est láttunk és elvétve egy-két 44-est. 46-ost egyáltalán nem. Az XL-es ing 110 centis mellbősége egyébként elvileg még 48-as méretre is jó lenne, a 95 centis derekú, elasztikus anyagú szoknya pedig simán jó lehet szintén 48-as hölgyekre. Csak az embernek nem jut eszébe itt keresgélni, ha nagy méretet szeretne.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: 44-es, de 38-as emberen sem áll rosszul…

Mennyire tetszett? 5/3 pont: Kevés a nagyméretű ruha, sok az XS-es. A 44-es és XL-es ruhák viszont csinosak.

A méretezés szubjektíven: körülbelül a Mangóval és a Zarával azonos a méretezés, a C&A és H&M méretei nagyobbak.

F&F

Az F&F-nél láttunk már 52-es bikinifelsőt, és ugyanaz a helyzet szokott előállni, mint a C&A-ban: a kis méretekre kell vadásznunk. Tényleg sok a 46-os ruha, 106 centis derékkal, és ugyanekkora blézer is kapható, de kevés a 48-as és 50-es ruhaneművel nem is találkoztunk sajnos. 48-asból viszont Cherokee márkában kapható divatos, mintás farmershort és sötétkék farmernadrág is.

A legnagyobb ruha, amit találtunk: 48-as nadrág és fehér blúz. A blúz mellben 130 centis, vállban 47 centi széles. A nadrág dereka 107 centi.

Mennyire tetszett? 5/5 pont: Az árak sokkal alacsonyabbak, mint a Marks & Spencerben, körülbelül C&A színvonalon mozognak. A váci úti Tescóban a választék is elég nagy, szinte mindenből kapható 44-esnél nagyobb, még nagyon csinos nyári ruhákból is. 8000 forintból felöltözhetünk elegánsan, 5 ezerből lehet chino nadrágunk.

A méretezés szubjektíven: körülbelül akkorák a ruhák, mint a H&M-ben, alig kisebbek, mint a C&A-ban.

Mérettáblázatok

1. Hivatalos derék- és csípőméretek

Kezdjük az üzlelek honlapjain fellehető mérettáblázatok adataival: a derék- és csípőméreteket rendeztük táblázatba, aztán nekiindultunk az üzleteknek, és lemértük a nadrágaik derekát  mérőszalaggal. Úgy vettük észre, hogy a legtöbb nagyméretű nadrág – szerencsére – magas derekú. Szerencsére, ugyanis a magas derékban nehezebb feneket villantani, kényelmesebb és sokkal elegánsabb, mint a divatból kikopóban lévő csípőnadrágok. Kilenc üzletből háromnak nincs neten elérhető mérettáblázata, a fast fashion boltok pedig – Mango és Stradivarius – szeretnek nagyobb méretekkel büszkélkedni, mint ami üzleteikben megtalálható.

 boltok/DERÉKméretek  42-es méret  44-es méret  46-os méret  48-as méret
 M&S 79 cm 84 cm 89 cm 95 cm
 Ulla Popken 87 cm 92 cm 98 cm 102 cm
 Camaieu nincs neten elérhető mérettáblázata az üzletnek -
 Mango 78 cm 83 cm nincs ilyen méret nincs ilyen méret
 Zara nincs neten elérhető mérettáblázata az üzletnek -
 C&A nincs neten elérhető mérettáblázata az üzletnek -
 H&M 80 cm 84 cm 88 cm 94 cm
 Stradivarius 78 cm 82 cm 86 cm nincs ilyen méret
 F&F 79 cm 84 cm 92 cm 97 cm

Csípőméretek:

 boltok/CSÍPŐméretek  42-es méret
 44-es méret
 46-os méret
 48-as méret
 M&S 104 cm
109 cm
114 cm
120 cm
 Ulla Popken 110 cm
116 cm
122 cm
127 cm
 Mango 106 110 nincs iylen méret
nincs ilyen méret
 H&M 104 cm
108 cm
112 cm
117 cm
 Stradivarius 106 cm
110 cm
114 cm
nincs ilyen méret
 F&F 107 cm
112 cm
119 cm
126 cm

2. Nadrágméretek méréseink alapján

Alábbi táblázatban az látható, melyik márka nadrágainak mekkora a dereka a mi mérésünk szerint. A derék persze lehet pont köldöknél, vagy akár jóval lejjebb is, így a táblázat nem túl egzakt mérési számai mellett alább linkeljük a cégek saját mérettáblázatát, és azt, mekkora csípőre mekkora méret kell a márkák szerint. Nagyjából elmondható, hogy 104 centis csípőre való a 42-es és 120 körülire a 48-as – kivétel az Ulla Popken, ahol a 110 centis csípőjű hölgyek a márka második legkisebb méretébe, 42-esbe férnek bele. A legtöbb nadrág magas derekú, de találtunk csípőnadrágokat is – utóbbit jeleztük.

 boltok/NADRÁGméretek  42-es méret
 44-es méret
 46-os méret
 48-as méret
 M&S 14-es méret: 90 cm nem mértük le 18-as: 105 cm 20-as: 110 cm
 Camaieu
91 cm
95 cm
100 cm
nem találtunk semmit
 Mango 92 cm
nem találtunk az üzletben
nincs nincs
 Zara csípőnadrág: 98 cm
deréknadrág: 93 cm
nincs nincs
 C&A
92 cm, elasztikus
kb 100 cm
105 cm
110 cm
 H&M 95 cm
kb. 97 cm
101 cm
nem találtunk semmit
 Stradivarius 91 cm
nem mértük le
nem találtunk
nincs
 F&F nem mértük le
101 cm
103 cm
107 cm

A Marks & Spencer brit oldalán talált mérettáblázatban átlag 10 centivel több szerepel a csípőméret mellett, mint a táblázatunkban, de mi – mint már írtuk – nem a csípőt mértük le, hanem a ruhák derekát. Tehát ha önnek 120 centis a csípője, akkor 20-as méretű nadrágot keressen, melynek dereka körülbelül 110 centi körül lesz. A márka magyar oldalán nincs mérettáblázat, az üzletben pedig nincs európai számozás, tehát át kell állnia: a 14-es körülbelül 42-es, a 16-os 44-es és így tovább.

Az Ulla Popkennél a size guide a nadrág tetejét adja meg viszonyításul, nem a csípő legszélesebb pontját. Mivel az üzletben nem tudtuk lemérni a ruhákat, a honlapon található méreteket találja találja csak a cikkben, centiméterre átváltva. A Camaieu nem kedveskedik mérettáblázattal a honlapot felkeresőknek, a Mangónál pedig a termékeknél egyenként kapunk méretbeli útmutatást, ami jó ötlet. Abból az derül ki, hogy 106 centis csípőre jó a 42-es nadrágjuk, és 44-es méretük is van, de mi utóbbiból nem találtunk a Mammutban lévő üzletben, és a 42-es sem tűnt valami nagynak.

A Zara sem fáradt mérettáblázat készítésével, a Stradivarius viszont igen, hisz tőlük lehet neten rendelni egyes országokban, muszáj valami útmutatás. A honlapon a csípőszélességet adják meg (nézze meg a számokat fenti táblázatban!), elvileg árulnak 46-os ruhákat is, de mi nem találtunk ekkora méretet az üzletben.

A C&A honlapján még mindig nincs fenn semmi hasznos, a H&M-nél pedig a termékeknél külön felugró ablakban nézhetjük meg a "size guide"-ot. Elvileg 54-esig minden van, valójában 46-os volt a legnagyobb méret, amit találtunk a boltban. A F&F-nél ugyanaz a helyzet, mint a legtöbb nemzetközi márkánál: a magyar nyelvű honlapon nincs sok hasznos infó, de angolul meg lehet találni a mérettáblázatot. Aszerint 50-es a legnagyobb méretük, mi a ruhák közt már 48-ast is nehezen találtunk, 50-est nem láttunk semmiből.

3. Hivatalos mellméretek

Ha inget akarunk vásárolni, a legjobb iránymutató, ha tudjuk, hány centi testünk körmérete mellünknél. Persze egy vállszélesség sem árt, de arról később.

 boltok/MELLméretek  42-es méret
 44-es méret
 46-es méret
 48-as méret
 M&S 96 101 106 112
 Ulla Popken 102 cm
108 cm
113 cm
118 cm
 Mango L: 96 cm
XL: 102 cm
nincs ilyen méret
nincs ilyen méret
 H&M 96 cm
100 cm
104 cm
110 cm
 Stradivarius 98 cm
102 cm
106 cm
nincs ilyen méret
 F&F 96 cm
101 cm
109 cm
114 cm

4. Felsők adatai a mi méréseink szerint

A melléméret fazononként változik: lazább blúzoknál akár 10-20 centivel is nagyobb lehet az ing, mint a test körmérete. Szoros, testhez álló ruháknál pedig akár ugyanakkora is lehet a mellrész mérete, mint ami a hivatalos táblázatban szerepel. A vállszélesség is nagyban függ a fazontól, az ejtett vállú ingek közt nem ritka a 48 centis szélesség is, pedig még XXL-es méretben is elég a 43 centis váll. 48-as méretű felsőkből van a legnagyobb hiány, jószerivel csak a C&A-ban és az F&F-ben kapunk olyan blúzokat, melyeken 130 centit hagytak a mellrészre. A táblázatból az Ulla Popken hiányzik, mivel náluk nem tudtuk lemérni a felsőket.

 boltok/méretek  42-es mellméret  42-es vállszélesség  44-es mellméret  44-es vállsz.  46-os mellméret  46-os vállsz.  48-as mellméret  48-as vállsz.
 M&S 100 cm
42 cm
110 cm
42 cm
115 cm és elasztikus az anyag
43 cm
nem találtunk
ekkora felsőt
 Camaieu kb 105 cm
41 cm
kb 110 cm
41 cm
kb 116 cm
43 cm
nem találtunk
ekkora felsőt
 Mango L:kb. 100 cm
L: 42 cm
XL:110-130 cm
43-49 cm
nincs ekkora
méret nincs ekkora
méret
 Zara L: kb. 100 cm
L: 42 cm
XL: kb. 110 cm
XL: 44 cm
nincs ekkora
méret nincs ekkora
méret
 C&A 104 cm
42 cm
110 cm
44 cm
115 cm
44 cm
120-130 cm
45 cm
 H&M nem mértünk
ekkora felsőt
110 cm
42 cm
116 cm
43 cm
nem találtunk
ekkora felsőt
 Stradivarius L: 110 cm
L: 40 cm
XL: 110 cm
XL: 43 cm
nem találtunk ekkora felsőt nincs ekkora méret
 F&F nem mértünk ekkora felsőt 105 cm
43 cm
110 cm
44 cm
130 cm
47 cm
Oszd meg másokkal is!
Mustra