DIY: ezer forintba sem kerül a galaxisos póló

A galaxisminta nagyon menő az idei szezonban, az viszont pofátlanság, hogy egy-két üzlet akár több ezer forintot is elkér egy kozmosszal borított felsőért. Felháborodásunkban úgy döntöttünk, megcsináljuk magunknak: a procedúra nagyon egyszerű volt, arról már nem is beszélve, hogy akár egy ezres alatt meg lehet úszni. Kattintson a részletekért!

Amire szükség lesz:

  • sötét színű, lehetőleg fekete póló (de lehet táskán, kabáton, kendőn is dolgozni, a lényeg, hogy minél sötétebb legyen az anyaga)
  • üres szórófejes flakon
  • szivacs
  • lila, kék, fehér, sárga és piros akrilfestékek (beszerezheti az Üllői úton lévő hobbiboltokban, ráadásul most a festékek nagy része le van árazva 300 forintra!]
  • hipó
  • régi fogkefe
  • hegyes ceruza
  • ecsetek

Első lépés: fakítás!

Terítse ki a pólót, majd egyengesse el, hogy ne legyen gyűrött. Fogja az üres flakont, töltse meg félig vízzel, majd ehhez adjon hozzá kb. ugyanennyi hipót.  Ezt fogjuk ráspriccelni a pólóra, ez adja majd meg a galaxis alapját. Jól rázza össze, majd nyugodtan fújja össze-vissza, érzésre, nem kell konkrét szisztémát követni, a hipóval pedig ne spóroljon!

A fújkálás után narancssárga foltokat kell látnia. Ha ezek megvannak elől-hátul is, tegye ki száradni. Ha süt a nap, ez kb. 30 perc alatt meg is van. Száradás után a foltok a póló anyagának vastagságától függően kivilágosodnak. Ha nem elégedett a végeredménnyel, a száraz anyagon még nyugodtan korrigálhat. Miután ez megvan, hideg vízben alaposan öblítse ki, majd tegye ki ismét száradni. Fontos, hogy csontszáraz legyen a felső, mert a következő lépésekben már festünk, a színek pedig csak akkor lesznek a legélénkebbek, ha száraz anyagon dolgozunk.

Száradás után jól kifakul, ami nagyon jó, mert az adja meg majd a galaxis alapját.
Száradás után jól kifakul, ami nagyon jó, mert az adja meg majd a galaxis alapját.Dívány.hu

Második lépés: festés!

Lila

Most lesz szükségünk a vízre, szivacsra és a festékekre. Nedvesítse be a szivacs egyik sarkát, mártogassa bele lila festékbe, és rögtönzött, határozott mozdulatokkal vigye fel a lila dimenziókat a kifakított területek köré. Csináljon íveket, S-vonalat, töltse ki a feketén maradt részeket, ahogy önnek tetszik, majd tegye ki száradni 5 percre.

Vigye fel a lila festéket a kifakított részek köré, egy ronggyal nyugodtan maszatolhat is.
Vigye fel a lila festéket a kifakított részek köré, egy ronggyal nyugodtan maszatolhat is.Dívány.hu

Kék

Ha a lila megvan, jöhet a kék: ha kevésbé élénk hatást szeretne, oldja fel a festéket egy kis vízzel. A szivacs másik végét most mártsa bele a kékbe és menjen körbe a lila kontúrokon. Vigyázzon, hogy ne legyenek szögletesek a mozdulatok, egy ronggyal nyugodtan maszatolhat is! A kéket ajánlatos a póló közepére, illetve a túlságosan feketén maradt pontokra is felvinni, illetve utólag még ehhez is hozzáadhat egy kis lilát. Öt perc szárítás most is szükséges.

A kék festéket pedig vigye fel a lila köré. Sokat dob ez a szín, a póló már most elég látványos!
A kék festéket pedig vigye fel a lila köré. Sokat dob ez a szín, a póló már most elég látványos!Dívány.hu

Sárga

A sárga festék felvitelét már nem szivaccsal, hanem ecsettel végezzük: először is hígítsuk fel a festéket tiszta vízzel, majd mártsuk bele az ecsetet, és annak szárát pöccintgetve vigyünk fel cseppeket a pólóra. Ügyeljen arra, hogy tényleg híg legyen a keverék, különben nem lesznek egységesek a cseppek! Lehetőleg módjával használjon a sárgából, a fehér lesz inkább a domináns szín.

Harmadik lépés: a csillagok!

Ez a lépés sem túlságosan bonyolult, de azért igyekezzünk precízen csinálni, ugyanis a csillagok fogják megadni a póló felületét és annak dimenzióit. Kétféleképpen dolgozhat: a sárga festékhez hasonlóan csepegtethet ecsettel fehér pöttyöket, illetve dolgozhat a fogkefével is, ezzel viszont ajánlatos előtte papíron vagy egy kartondarabon gyakorolni, nehogy élesben baltázzuk el. Mártsa bele a fogkefét a festékbe, és oldalaival játszva eltérő szögből, illetve a hegyével különböző méretű csillagokat kreálhat. Nyugodtan ellephetik a póló egész felületét, az ujjakra se felejtsen el vinni a festékből.

Határozott mozdulattal csepegtesse végig a fehér  festéket a póló felületén!
Határozott mozdulattal csepegtesse végig a fehér festéket a póló felületén!Dívány.hu

Ha ez megvan, jöhetnek a "valódi" csillagok: fogjon egy hegyes ceruzát, mártsa bele a festékbe, ám ezt ne hígítsa vízzel! Ezután rajzoljon mini X betűket, de ne essen túlzásba, elég négy-öt darab, és főként a sötétebb részekre, illetve az ujjakra fókuszáljon. Egyébként a ceruza végével is kreálhat pöttyöket: mártsa bele a festékbe és határozott mozdulatokkal nyomkodja végig a pólón!

Végső simítások

Elkészültünk! Lépjen hátrébb és csodálja meg alkotását. Ha valamelyik színt nem érzi elég erősnek, még most is korrigálhat! Ha elégedett, tegye ki száradni, és el is készült! Mosni kézzel ajánlatos, lehetőleg egy éjszakán keresztül hagyja kint száradni.

Íme a végeredmény: meglepő, hogy nulla tapasztalattal is mennyire jól sikerült. Vetekszik a boltos kínálattal, arról már nem is beszélve, hogy negyed annyiba kerül.
Íme a végeredmény: meglepő, hogy nulla tapasztalattal is mennyire jól sikerült. Vetekszik a boltos kínálattal, arról már nem is beszélve, hogy negyed annyiba kerül.Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra