Így látják a telet a térség tervezői

A Gombold Újra! keretében nem csak a régi versenyzők munkáit nézhettük meg a friss felvonulók mellett, hanem 13 szlovák, lengyel, cseh és magyar tervező 2013-14-es őszi-téli kollekcióját is bemutatták (egész pontosan 3 szlovák, 1 lengyel, 3 cseh és 6 magyar tervező). A két órás Visegrad Fashion Show-n voltak dögunalmas bemutatók és érdekesebbek is, de összességében elmondható, hogy a fiatal designerek nem szívesen szakadnak el a zsákruháktól és a feketétől, ha mégis, akkor furcsán párosítják a színeket, furcsa anyagokkal dolgoznak és vágásokkal, fodrokkal kísérleteznek. A folytatásban képeket is kap a bővebb leírás mellé, a csehekkel kezdjük.

Csehország

Az országot három márka, a modern, nőies stílusban utazó Zuzana Kubícková, a Fashion Designer of the Czech Grand Design-ra jelölt Hana Zárubová illetve a prágai University of Applied Arts szakán 2005-ben végzett tervezőpáros brandje, a SistersConspiracy képviselte.

Klouzková Alice és John Jetelová márkája, a SistersConspiracy kollekcióját valószínűleg a matrózok világa ihlette, a gyűjtemény legmeghatározóbb darabjai a hullámmal díszített pulóverek, illetve a csíkos nadrágok és mellények voltak, melyeket a pomponnal felturbózott baseball sapkák tettek bohémmé. A férfimodellek egyébként egytől-egyik péknek, szakácsnak, hajósnak vagy rabnak tűntek a ruhákban, pedig a márka honlapján kifejezetten izgalmasnak látszanak a tervezők ötletei.

A színházi jelmezekben is utazó Zuzana Kubickova a természetet vette alapul kollekciója megtervezésénél, melynek fő színei a lila és a kanárisárga voltak. A tanárnőkön és titkárnőkön könnyen elképzelhető, vastag övvel átkötött kabátoktól és bő pantallóktól eltekintve voltak azért érdekes dolgok, például a Burberry kifutóján is feltűnt átlátszó, műanyag miniszoknyák és az egyrészes ezüstruha. De a honlapja alapján sokkal több vadságot vártunk volna a fehérneműket is készítő tervezőtől.

A hagyományos technikákból inspirálódó Hana Zarubova egy kifinomult, minimalista kollekciót vonultatott fel a Millenárisban. Paulo.No névre keresztelt márkájának java gyapjúból készült, melyet ízlésen párosított olyan természetes anyagokkal, mint a selyem vagy a bőr. Kedvenceink a geometrikusan lézervágott bőrruhák voltak, melyekben azért több a fantázia, mint a bézs háremnadrágokban és kabátokban. Zarubova legtöbb ruhájáról elmondható, hogy hordható, és művészi, ahogy az anyagok lazán redőződnek.

Szlovákia

A letisztult vonalak szerelmesei valószínűleg nem esnek hasra Lenka Srsnova gyűjteményétől, melyből egyértelművé vált számunkra, hogy a következő szezonban sem maradunk állatminták nélkül. A túlzottan színes darabok között felfedeztünk néhány bájosan kislányosat is, mint a körgalléros rózsaszín kabátok és a fejdíszként szolgáló pink hattyúfejek.

Maya May, avagy Maria Stranekova a hagyományokból és a képzőművészetből táplálkozott kollekciója megtervezésénél. A fekete, fehér és narancs színvilágban utazó tervezőtől megtudtuk, hogy jövő télen a nőies, kétoldalt felsliccelt darabokon kívül visszajön a divatba a szűk, szatén-latex nadrág is. Stranekova egyébként a zsűriben is helyet foglalt, és fontosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Preennél és az Alexander McQueennél is dolgozott már – így még furcsább, hogy 2012-es kollekcióját is kifutóra küldte a Gombold Újrá!-n a 2013-as trendek jegyében és honlapja is elég gagyi.

Marcel Holubec W. 2007-ben végzett a pozsonyi Academy of Fine Arts and Design-ban és abban az évben meg is kapta a Top Style Award-ot Brnóban. Munkásságát a világ több pontján is elismerik az Egyesült Államoktól Finnországig. Minden ruháját valamilyen fontos pillanat, különleges történet ihleti, ez látszik is gyűjteményén, melynek első kifutóra vonuló darabja rögtön egy szalagokkal fodrosan díszített, különleges, fekete szaténruha volt. A szokatlan formák és fantáziadús megoldások mellett láthattunk egyszerűbb ruhákat is, de a tervező legtöbb estélyije emlékezetes darab.

Lengyelország

A lengyeleket egyedül Justyna Chrabelska képviselte a rendezvényen, bár a Gombold Újra! hivatalos szórólapjain szerepel még a Maldoror és a Paprocki&Brzozowski márka is. Eredetileg nem 13, hanem 16 bemutatónak kellett volna lemennie szombaton, de valószínűleg a rendezvény két hetes csúszással való megtartása miatt pár tervező (például a fent említett lengyelek) egyszerűen hazautazott és lemondott a szereplésről.

Justyna Chrabelska aszimmetrikus, méregzöld, fekete és fehér darabjai közül a magasított derekú, pin-up stílusú bugyinadrág, a steppelt bomberdzseki és a fehér haspóló volt a kedvencünk.

Magyarország

Az Oldhans öltözékkészítő kategóriában győztes Nubu mutatta be a Visegrad Fashion Show egyik legerősebb kollekcióját. A márkára jellemző profizmussal készült városias, fekete, fehér és szürke színekben játszó ruhák és kiegészítők különlegessége az egymástól eltértő anyagok összepárosítása volt. A ruhák zsákfazonja azonban megmaradt és a borús színek sem tetszettek mindenkinek.

Az 1995 óta működő Artista tervezői a Magyar Iparművészeti Főiskolán szereztek diplomát. Őszi-téli kollekciójuk – eltekintve a titkárnős egyrészes miniktől – hordhatóra és stílusosra sikerült. Szerettük a férfias vonalvezetésű pantallókat, a színes műszőr kabátokat, de a hozzájuk passzoló táskákat már túlzásnak éreztük. Sebaj, nem is mi vagyunk a célcsoport, hanem a bécsi MuseumsQuartier nézelődői.

A vietnami származású Anh Tuan több hónapot töltött a Távol-Keleten, amiből elegendő inspirációt gyűjtött fekete színű kollekciójának megtervezéséhez. A lószőr és a lovas téma a Saint Laurent-hoz vagy a Givenchy-hoz hasonlóan megihlette Anh Tuant is, akinek legerősebb darabja éppen egy ilyen lófarokkal kombinált bőrtáska volt. A táskákra fókuszáló kollekciót arany motívumokkal dobta fel a tervező, aki egyébként mindent kihozott a feketéből, amit csak lehet, még kicsit többet is.

A színekkel merészen és jól bánó Tomcsányi Dóri ruhái inkább nyáriasnak, mint téliesnek mondhatóak – Tomcsányi tarka kollekciója igazi felüdülés volt Tuan kicsit gyászos ruhái után. A kollekcióban a kék, a sárga és a rózsaszín jelenik meg a tél vezető színeiként, és a lágyan libbenő selymet is inkább a kánikulában esnek jól. Szerettük a fiatalos kötött pulóvereket, a jól szabott zakókat és a lenge nadrágokat, de felmerült bennünk a kérdés, hogy ki vesz tervezőtől kötött pulcsit, ha nincs benne semmi pláne? A királykék télikabátok viszont nagyon szépek voltak.

A több mint tíz éve tervező Konsánszky Dóra a nemzetközi trendekhez igazodva hordható, egyedi kollekcióval rukkolt elő, melyek fő színei a fekete mellett az éjkék és a meggypiros. Az olasz gyapjúból, borjúbőrből és selyemből készült darabokról üvöltött, hogy minőségi termékek, egyik nagy kedvencünk az úgynevezett „rés zakó”, mely egyféle átmenet a pelerin a blézer közt.

Anda Emília őszi-téli kollekcióját a Tony & Guy Fashion Weeken már láthattuk. A nemzetközileg elismert designer combtőig felsliccelt estélyi ruhái mellett kivágott ujjú blúzokat és fekete ruhákat vonulatott fel.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek