Miért kapott Vera Wang életműdíjat?

Az idei CFDA gálán, azaz az éves Council of Fashion Designers of America (Amerikai Divattervezők Tanácsa) díjátadóján Vera Wang vihette haza az életműdíjat. A pazar gála, melyet a divatvilág Oscarjaként emlegetnek, vörös szőnyeges vonulásáról híres, a legszebb modellek, színésznők és divatszakemberek vesznek részt ugyanis a rendezvényen, ahol minden a divatról szól. A vörös szőnyeg idei legjobb ruháit és legnagyobb balfogásit ide kattintva megnézheti, mi az est győztesét, Vera Wangot mutatjuk be.

Az 1949-es születésű Wang fiatalon eredményes műkorcsolyázó volt, de az tervezői karrierjén nem változtatott, maximum annyival járult hozzá, hogy így 1971-ben felhagyott a sporttal (majd 94-ben tervezett Nancy Kerrigannek műkorcsolya-dresszt a téli olimpiára). Egyetem után a Vogue-nál kezdett dolgozni, 1987-ben elkezdett tervezni, a Ralph Laurennél helyezkedett el. Most leginkább esküvői- és alkalmi ruháiról ismerjük, ami annak köszönhető, hogy saját esküvőjére 1989-ben nem talált megfelelő ruhát, úgyhogy tervezett magának egyet, majd esküvői ruha-szalont nyitott. Innen már ismerjük pályáját, a celebek felkapták ruháit, egykori kollégái szívesen szerepeltették a Vogue-ban, így szépen lassan befutott.

A sok média-megjelenés mellett természetesen főként a tervező tehetségének köszönhető a díj, annak, hogy sose esküvői ruha-tervezőként állt a szakmához, nem voltak előítéletei. „Nem szeretném, ha nagyon egoistán hangzana, de sose követtem semmilyen szabályt az esküvői ruháknál. Úgy kerültem a szakmába, hogy nem volt előképem arról, milyennek kéne lenniük az esküvői ruháknak” – mondta Wang a WWD-nek.

„Mindig próbáltam átlépni a saját határaim vizuálisan és technikailag is. Ez az utam része. Nem titok, hogy nincs nagy ready-to-wear kollekcióm, mert az nem akkora kaland számomra, nem az az utam lényege, nem azt akarom megtanulni. Nagyon fontos nekem, mint embernek, hogy folyamatosan tanuljak, fejlődjek, kísérletezzek. Így, hogy nem kell nagy kollekciókkal előállni, van lehetőségem igazán személyes dolgokat készíteni” – tette hozzá Wang, aki a CFDA életműdíjat sem úgy fogja fel, hogy megérkezett valahova, és ideje a pihenésnek:

„Rengeteg dolgot jelent számomra ez az elismerés, elképesztő megtiszteltetés. Az, hogy azok ismernek el, akikre felnézel, nagy szó, és nem csak a tervezőkollégákra gondolok, hanem a szerkesztőkre, viszonteladókra, mindenkire, aki szavazott. Hatalmas megtiszteltetés. Ugyanakkor azt szeretném érezni, hogy megérdemlem ezt az elismerést, így visszatekintek a korábbi munkáimra, és személyes fejlődésemre, és remélem, nem okozok csalódást se magamnak, se a többieknek” – nyilatkozta a tervezőnő.

Persze a kritikát sem ússza meg az, akinek ruháit előszeretettel viselik a hollywoodi celebek, de tudni kell a negatív dolgokat is kezelni. „A vörös szőnyegben az a legrosszabb, amikor kritizálják azt, aki a ruhámat viseli. Nagyon mélyen érint engem is, nem csak a sztárt. A vörös szőnyeg igazi szerencsejáték, olyan, mint Vegas” – mondta még az interjúban a 64 éves tervező.

CFDA Fashion Awards Vera Wang Behind the Scenes from SPREADhouse on Vimeo.

A legfontosabb életműdíj mellett az év tervezőit is díjazták különböző kategóriákban. Év Nőiruha-tervezője Jack McCollough és Lazaro Hernandez lett a Proenza Schoulertől, az Év Férfiruha-tervezője Thom Browne, az Év Kiegészítő-tervezője pedig Phillip Lim lett. Oscar de la Renta kapta az Alapító Díját Eleanor Lambert Tiszteletére, melyet Hillary Clintontól vehetett át. A Nemzetközi Díjat Riccardo Tisci, a Givenchy sztártervezője kapta, a Swarovski pedig a feltörekvő fiatal tervezőket díjazta Pamela Love-ot a kiegészítőiért, Dao-Yi Chowt és Maxwell Osborne-t férfiruháikért, Max Osterweis-t és Erin Beatty-t a SUNO-tól a női ruháikért.

Nézze meg a galériában a díjkiosztót és a nyertes tervezők pár munkáját!

Oszd meg másokkal is!
Mustra