Parkalesen: így vészelje át a hűvös napokat

Úgy tűnik, hogy a nyári meleg még várat magára, és továbbra sem ajánlatos kabát nélkül elhagyni otthonunkat. A lehetőségek száma szinte végtelen, egy kellően meleg zakótól kezdve a bőrkabáton át a ballonig minden megteszi. Most mégis a széldzsekibe oltott parkáknak jártam utána, mert ez szintén tökéletes viselet az ilyen időben, rólam például le sem lehet robbantani. És nemrég Mark Zuckerberg neje is ilyesmiben rótta a budapesti utcákat. A parka egyébként eredetileg eszkimóviselet volt, majd az 1930-as években téli sportruházattá lényegült át – írja a The Fairchild Dictionary of Fashion. A bő, kapucnis, nagyzsebes, többnyire vízhatlan anyagból készített, derékrésznél általában behúzott zsinórövvel ellátott télikabát azóta már tavaszi és nyári változatban is kapható.

Bár úgy rémlett, hogy a korábbi körkép alatt rengeteg ilyen kabátot láttam az üzletekben, valójában nem egészen ez a helyzet, pedig lehet, hogy ebben az időben kelendőbbek lennének, mint a színes rövidnadrágok vagy az ujjatlan csipkeruhák. Az H&M Váci utcai üzletében csak egy sima fekete dzsekivel találkoztam. Igaz, több méretben is lehet kapni. Az ára picit borsos (12990 Ft) és hiába bajlódtam hosszasan a zsinórokkal, nem sikerült úgy meghúzni, hogy ne álljon csálén.

A New Yorkerben is kicsit keresgélni kellett, de itt három fazont is lehet kapni. Nem tudjuk, hogy az anyaguk mennyire vízálló, de az összes többi jellemző kipipálva. A legolcsóbb 2990 forintba kerül, de ez valahogy nem nyerte meg a tetszésünket, és nem is igazi parka, hiszen hiányzik a kapucni. A katonai kabáthoz hasonlatos dzsekik jobban mutatnak, csak a fémes végű zsinórokkal kell vigyázni, ha tükör közelében járunk. Szerencsére semmiben nem tettem kárt, de a sok koccanás ijesztő volt. A drapp színű egyébként 8990 forintot kóstál, míg a khaki 14990 forintot.

A C&A háromemeletes üzletében sem sok parkára bukkantunk. Akkor sem vagyunk könnyebb helyzetben, ha lemondunk a kapucniról, mert így is csak két parkaszerű kabátot találtunk,és sajnos az egyikből 42-es volt a legkisebb méret. Az árak itt kicsit húzósabbak, a szürke szegecses változat 14990 forintba kerül, a katonai zöld pedig 10990 forintba. Itt fedeztük fel, hogy két parkaiskola van: az egyik csapat a kabát külsejében helyezi el a derékzsinórokat, a másik csapat pedig belül. Az utóbbi lehet, hogy egy kicsit esztétikusabb, de a másik praktikus, hiszen könnyen húzhatunk rajta még egy kicsit, ha úgy érezzük, nem hangsúlyozza eléggé a derekunkat.

A körkép alatt a Promod, a Reserved, az Orsay üzleteibe is betértem, de nem jártam sikerrel, ezekben a boltokban ezerrel dübörög a nyár. Persze lehet, hogy nekem kerülte el valami a figyelmem. Annyi viszont biztos, hogy aki éppen a tökéletes zakót keresi, az valamelyikükben biztosan megtalálja az igazit. Utolsóként a Tezenis következett, és bizony ezt sem szabad kihagynia annak, aki parkára vágyik. Igaz csak egy darab terepmintás fazonból választhat, amiből érdemes a valódi méretünknél eggyel nagyobbat is felpróbálni. Az ára viszonylag baráti, azaz 7790 forint.

Az interneten keresgélve jóval nagyobb sikerrel jártunk, igaz, az is kiderült, hogy a dzsekivásárlást nem lehet olcsón megúszni, még a Pull & Bearben is 15 ezer forintba kerül egy egyszerű, sötétkék darab. Az itthon is kapható márkák egyébként nem túl bevállalósak, szinte sehol nem lehet kapni mintás darabokat (tisztelet a kivételnek), pedig attól biztosan jobb kedvünk lesz nekünk és másoknak is egy borongósabb napon. Így marad az internetes rendelés, ami ugyan lutri, de kicsi az esélye, hogy szembe jön velünk egy másik virágos Ted Baker kabát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek