8 ruhadarab, ami veszélyezteti egészségünket

Azt még a divat legmegszállottabb és odaadóbb rajongói is elismerik, hogy vannak trendek, amikről már ránézésre tudjuk, hogy amellett, hogy kínszenvedés lesz viselni, egészségünkre is káros hatással lehetnek. A Huffington Post szerkesztői összegyűjtötték azt a nyolc ruhadarabot, melyek rendszeres viselése nagy kárt tehet testünkben.

Mérgező, vegyi anyagokkal készült ruhák

A Greenpeace International szerint a vezető divatcégek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó ruhákat forgalmaznak, melyek hormonzavarokat okozhatnak, vagy rákkeltő anyagokká bomlanak. A szervezet 141 ruhadarabot vásárolt a világ 27 országában, ebből négyet Magyarországon – írja a greenpeace.org. A vizsgálat során többek között a Levi's, az Armani, Calvin Klein, a Zara, a C&A és a Mango ruháiban voltak jelen a legnagyobb mértékben a kémiai anyagok. A Greenpeace azt kéri a divatházaktól, hogy 2020-ig teljesen hagyjanak fel a veszélyes vegyi anyagok használatával, aminek a H&M, a Puma, a Marks & Spencer és az Adidas is eleget tett már.

A nőies magassarkú cipő

A szexi, de sok esetben kényelmetlen magassarkúnak nem ajánlott a mindennapos viselése. A rút kalapácsujjakért felelős cipőt érdemes akár napközben is váltogatni a kényelmes lapos talpú cipővel, így megkímélhetjük magunkat a porc- és ízületi betegségektől, gerincproblémáktól és nem utolsó sorban még a buszt is könnyebben utolérjük egy praktikusabb lábbeliben.

A tanga, mint a fertőzések melegágya

A szexi, vékony pántos fehérneműt érdemes legalább éjszakára egy kényelmes pamut alsónadrágra cserélni, mivel a tanga gyakori viselése sok esetben idéz elő húgyúti és hüvelyi fertőzéseket. A baktériumok a tangának köszönhetően gyorsan eljutnak a legtöbb kellemetlen helyre a végbéltől a hüvely irányába.

Túl szorosra húzott övek

Az étkezés után nem meglazított öv különösen kellemetlen lehet az ebédre elfogyasztott sajtburgerek után. Az öv rossz használata Irving Friedman neurológus szerint fájdalmat, bizsergést és lábzsibbadást is okozhat viselőjének, ráadásul negatív hatással van a femorális idegekre illetve reflux-betegségek kialakulásához is vezethet.

A nehezen szellőző csőfarmer

A punkoknak köszönhető sztreccsfarmer Karen Boyle urológus szerint úgynevezett meralgia paresthetica nevű betegség kialakulásáért is felelős lehet, amiből könnyen gombás fertőzések is kialakulhatnak. A betegség akkor jelentkezik, ha az idegek a comb külső részébe tömörülnek, amitől bizsergő, zsibbadó fájdalmat érezhetünk. A divatos darabot a baj elkerülése miatt célszerű váltogatni más ruhadarabokkal, semmiképpen se csináljunk benne végig egy reggeltől-késő estig tartó hetet!

Alakformáló fehérnemű

A kívánt homokóra alakért felelős Lycra fehérnemű szorító hatása miatt a csőfarmerhez hasonlóan összetömöríti az idegeket, fájdalmat, zsibbadást és gombás fertőzéseket is okozhat. A szakemberek szerint elég, ha csak akkor nyúlunk a magabiztosságért felelős fehérneműhöz, ha ruhánk és az esemény megkívánja.

Túl nagy fülbevalók

A barokkos giccsekkel együtt újra divatba jött óriás csingi-lingi fülbevalók nagy kárt tesznek a női fülcimpákban. Egyre több nő keresi fel a plasztikai sebészetet, hogy megműttesse az ajtókopogtató méretű fülbevalók miatt kialakuló megnyúlt cimpát. A nagy súlyt nyomó ékszerek helyett időnként próbáljon ki más típusú ékszereket is, például a nemrég bemutatott Dries Van Noten féle kristállyal kirakott fület.

Teletömött táskák

A felesleges kacatok miatt pokolian nehéz táskák hát- és vállfájdalmakat okoznak cipelőjüknek. Annak érdekében, hogy elkerülje a csontkovácsot, szelektáljon. Gondolja át, biztosan szükség van két könyvre, egy komplett sminkkészletre, telefon- és laptop töltőre, noteszre, táblagépre és magazinokra? Ha képes ennek felétől megválni, máris pár kilóval megkönnyíti hétköznapjait.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek