Négykézláb mászna Barbie, ha élne

Ha Barbie élne, nem tudna felállni és a fejét sem tudná tartani – állapították meg az amerikai rehabs.com szakemberei, akik a különös infografika elkészítésével az anorexia veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet, és persze arra, hogy náluk érdemes kezeltetni mindenféle betegséget, függőséget. A Rehabs állításaival, miszerint a média és Barbie tehet arról, hogy sok lány önsanyargató koplalásba kezd, lehet vitatkozni, az azonban egész komolyan vehető, hogy Barbie földönkívüli méretekkel rendelkezik.

Ha elő ember lenne Barbie, a fejének körmérete 5 centivel nagyobb lenne, mint egy átlag nőé, nyaka viszont kétszer hosszabb és 15 centivel vékonyabb lenne, mint a szokásos. Egyszerűen nem tudná megtartani a saját fejét. A dereka körmérete 40,6 centi lenne, 15 centivel keskenyebb, mint a feje, így nem férne el benne annyi belsőség, amennyi kéne – mondjuk fél mája lenne.

A csuklója csak 9 centi lenne körbe, a bokája meg 15, így nem tudna nehezet emelni, sőt, meg sem tudni állni 2 lábon, úgyhogy négy lábon kéne járnia. A baba lábai ráadásul 50%-kal hosszabbak, mint karjai, egy átlag nőnél ez az arány 20%. Az egész átszámítás persze csak egy teória, nem is létezhetne Barbie baba szerű nő – hiába küzdenek a címért oly sokan. És ha már idelinkeltük a Barbie-lányként elhíresült Valeria Lukjanovát, meg kell jegyeznünk, hogy míg a fotókon tényleg valószerűtlenül néz ki Lukjanova, ebben a tévéshowban teljesen emberinek tűnik.

Barbie méreteit egyébként összevetette a Rehabs pár anorexiás adataival is, és még ők sincsenek a közelében se Barbie vékonyságának (szerencsére). 4,3 milliárd nőből egynek van olyan hosszú és vékony nyaka, mint Barbie-nak, 2,4 milliárd nő közül egynek van olyan dereka, mint a babának.

Ön mit szól Barbie arányaihoz?

A Rehabs felmérése szerint 5-ből 4 kisgyerek fél attól, hogy elhízik, és a 6-10 éves kislányok 42%-a szeretne soványabb lenni. Mire középiskolába kerülnek, 10-ből egy lány már evészavaros, pedig az átlag nő 162 centi magas és 75 kiló. De míg az átlag modell 178 centi és 49 kiló, és a menő sorozathősök 95%-a is vékony, addig az átlaglányok fogyózni fognak.

A Mattelt már többször támadták Barbie alkata miatt: a cég egy ideig azzal védekezett, így néz ki jól ruhában a baba, aztán 1998-ban kicsit faragott Barbie-n, kicsinyített a mellén és növelte a csípőjét, hogy közelebb álljon az átlagos női alakhoz – de attól még így is elég messze áll. Kicsit mélyedjen el ön is a pink infografikában, aztán szavazzon: tényleg olyan felháborító, hogy a játékbaba nem emberi alkatú, vagy ön szerint egyáltalán nem tehet Barbie arról, ha egy lány anorexiás lesz?

barbie1
rehabs.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek