15 tipp, hogyan pakolja el a téli ruháit

A Huffington Post egy neves New York-i vintage boltos, Laura Wills tippjeit kérte ki arról, hogyan érdemes elpakolni ruháinkat úgy, hogy tökéletes állapotban maradjanak meg. Nem nagy ügy, elég, ha rendesen kitisztíttatjuk vagy kimossuk őket és aztán gondosan hajtogatunk.

A tippeken kívül megjegyeznénk, hogy a téli elpakolás a legjobb alkalom arra, hogy elvigyük javíttatni azt, amit kicsit ki kell pofozni: ilyenkor ajánlott megsarkaltatni a csizmákat, megvarratni a kabátokat. Kellemes meglepetés lesz ősszel, hogy nem a javításokkal kell kezdeni a meleg ruhák kipakolását.

1. Fontos, hogy fénytől védett, tiszta helyre pakoljuk a ruhákat: ha átlátszó ajtajú szekrényben lógnak a blézereink, kifakulhat a válluk, amit a nap ér.

2. Mindenképp legyen tiszta, amit elrakunk, még a parfüm, vagy dezodor egyébként láthatatlan maradványai is sárgásan elszínezhetik az anyagot.

3. Kötött holmit csak fektetve tároljunk, ne lógassuk ki a pulcsikat, mert eldeformálódhatnak.

stockfresh 351207 clothes sizeM

4. A finom anyagú holmikat szintén fektetve tároljuk és tegyünk közéjük selyempapírt.

5. Különleges anyagú ruháinkat csak megbízható helyen tisztíttassuk, nehogy tönkremenjen!

6. Ha tehetjük, vegyünk egy gőzölőt és tisztítsuk azzal a ruhákat otthon, így nem kell a tisztíttatónak se fizetni.

7. Ha moly támadná meg a ruhákat: mindent tegyen be a mélyhűtőbe pár órára, hogy a moly láthatatlan lárvái is elpusztuljanak az anyagban. A szekrénybe pedig tegyen szárított levendulát.

8. Tisztítós zsákban ne tároljon ruhát, mert abban az anyag nem tud lélegezni

9. A bőr- és farmercuccok sok vizet képesek magukba szívni, úgyhogy tisztíttatás, vagy egy kiadós eső után hagyja kint pár napig a bőrt és farmert, hogy ne a szekrényben száradjanak meg. A többi ruha még a végén megpenészedik.

10. Ne zsúfolja tele a szekrényét, mert akkor nem tud a levegő rendesen áramolni a ruhák közt!

11. Az elpakolt ruhákat időnként meg kell szellőztetni, a Los Angeles Times ajánlása szerint a ritkán használt holmiknak külön gardrób jár, amiben néha el kell indítani pár ventillátort.

12. Ha nincs külön gardróbja a téli ruhák számára, tegye őket bőrödbe, vagy kartondobozba, és úgy a szekrény tetejére, de a szekrény felső polca is megteszi. A lényeg, hogy ne érje őket fény és por, és tudjanak lélegezni.

13. Sose tároljon ruhát olyan helyen, ahol a hőmérséklet és nedvességtartalom nem megfelelő. Például pincében, műanyag zsákban, napos ablak mellett.

14. Aki kicsit is úgy néz, hogy kelleni fog a meleg időszakban is, az ne kerüljön be a bőröndök, szekrények mélyére, mert soha nem fogjuk megtalálni.

15. A cipő külön ügy: minden téli csizmát, cipőt pucoljunk meg, kenjünk be bőrápolóval, sámfázzuk ki őket, és ha van rá hely, saját dobozában pakoljuk el mindet.

Ha ilyen lelkiismeretesen pakolunk, pénzt takaríthatunk meg, mert kedvenc ruhadarabjainkat évekig, vagy akár évtizedekig hordhatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek