Újra divatba jön a holdjáró

Az idei tavasz nem egy meglepetést tartogat a trendek terén: az M vonalú szoknya és a több helyen sliccelt ruhák után úgy tűnik, ismét zöld lámpát kap a kilencvenes évek holdjárója, a Spice Girls kihagyhatatlan kiegészítője – legalábbis az elkövetkezendő szezonra tervezett flatformok erősen ezt a feltételezést sejtetik. Nézze meg a surranók evolúcióját és döntse el, beruház-e egyre az idén!

A flatformok trendjét idén a Prada kreatív igazgatója, Miuccia Prada ölelte fel, aki a márka századik évfordulójára egy garantáltan felejthetetlen kollekciót alkotott: a kifutón gésának öltöztetett modelljeire húzott burgundi szatén magasított talpú cipőt, amit élénk színű zoknival párosított. Gyanakodásra adhat okot az is, hogy a Buffalo a holdjáró cipők új, 21. századi kollekcióját tervezi piacra dobni a kilencvenes évek nagysikerű modelljei alapján.

A márka a Solestruck nevű internetes webáruházzal együttműködve alkotta meg a 'So happy together' fantázianevet viselő kollekciót, ami a nőknek tíz, a férfiaknak pedig hét különböző magasított talpú tornacipőt kínál. Az árak elég borsosak, a retro cipőkért legalább 200 dollárt (47500 forint) kell kicsengetnie a vásárlónak, a merészebb és egyedibb darabok pedig elérhetik a 300 dolláros (71 ezer forint) vételárat is. Bár a cipők két évtizede élték igazi virágkorukat, korunk olyan divatikonjai, mint Pixie Geldof a mai napig szívesen viseli őket, de Blake Lively is köztudottan holdjárókban rótta az utcákat a Spice Girls korszakában.

A flatform cipők már nevükben is kísértetiesen hasonlítanak a platformra, és bár funkciójukat tekintve nagyon hasonlítanak, mégis két különböző dologról beszélhetünk. A tisztán látás érdekében elmagyarázzuk a különbséget.

Mi a különbég a plaform és a flatform között?

Platformcipőkről nagy valószínűséggel már az is hallott, aki akár csak kétszer tette be a lábát a Bershkába: a magasított talp a 2011-12-es cipőtrendek kulcsdarabja volt. A magassarkú cipők talpát még extrán megdobják pár centivel, ezt a magasított talpat nevezzük platformnak, ami nem keverendő össze a már említett flatformmal.

Utóbbi ugyanis, bár kísértetiesen hasonló szerepet tölt be, már a nevében hordozza, hogy kizárólag lapos, teljesen vízszintes talpú cipőknél ('flat') játszik szerepet. Itt is a magasítás a lényeg, csak hogy vízszintes mivolta miatt így sokkal kényelmesebb fekvést biztosít a viselő lábának. Innentől kezdve esztétikailag is teljesen más látvány kerül a szemünk elé, a flatformcipőkre nem lehet ráaggatni az elegáns és sikkes jelzőket, amit a platform magassarkúakra talán igen, így feltehetőleg egy sokkal szűkebb, bevállalósabb kör fogja a magáévá tenni ezt a trendet.

Oké, de tudok benne sétálni?

Merülhet fel a kérdés teljesen jogosan a kétkedőkben. A flatformok sokkal nehezebbek a platformos magassarkúaknál, így viselőjük eleinte esélyes, hogy úgy fog botorkálni benne az utcán, mintha spicces lenne. Bár ránézésre könnyűnek tűnik, a magassarkú cipőkhöz hasonlóan ebben is meg kell tanulni járni, hogy elkerüljük a görnyedt térdeket és az instabil testtartást. Olyan, mintha durungokon járna az ember, a nem túl egyenletes padlón pedig eleinte veszélyes lehet a séta, nagy a kockázat, hogy esetleg kifordulhat a bátor viselő bokája. Van azonban valami, ami a flatform mellett szól: méghozzá az, hogy egy átbulizott éjszaka után másnap nem fog fájdalomtól sajogni a talpunk, mivel végig vízszintes tartásban van a cipőben-ellentétben a platformmal.

Kinek szól a faltform és mihez lehet felvenni?

Ön vesz majd flatform cipőt?

Mivel egy meglehetősen feltűnő darabról beszélünk, biztosak vagyunk benne, hogy főleg a fiatalabb és bevállalósabb korosztály fogja magáévá tenni a trendet. Nem ajánlatos földig érő szoknyával vagy nadrággal viselni, hacsak nem akarunk hippinek kinézni. Miniszoknyával, rövidnadrággal azért előnyös a viselete, mert vékonyítja a lábat, viszont bokalengető nadrágokkal is lehet kísérletezgetni, a színharmóniát már önre bízzuk. Önnek hogy tetszik a flatform ötlete?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek