Így kerülje el a szalagavató-hatást zakó vásárlásakor!

Nem csak itthon jellemző, hogy a férfiak nem tudják se kiválasztani, se hordani a testalkatuknak legmegfelelőbb méretű és szabású zakót, számos alkalommal találkozhatunk ’vörös szőnyeges’ fotókon is rövid ujjhosszal, feszülő vállrésszel és begombolt alsó gombbal.

Szerencsére egyre inkább halványuló tendencia az, hogy az öltönyt alkalmanként hordó férfiak a jeles napokon előrántják szekrényükből a középiskolás ballagásukon viselt darabot, amit jónak titulálnak akkor is, ha azóta húsz centit nőttek vagy ugyanennyit szedtek magukra kilogrammban. Néhány gondolattal szeretnénk segíteni a zakóvásárlás előtt állókat, ezek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen ügyeljenek és tegyék vissza a polcra – a csábító akciós árak ellenére is -, ha valami nem stimmel.

Vállak

Az egyik legfontosabb szempont és a zakó felpróbálásánál is az az első, amit észreveszünk: nem stimmel a vállhossz. Ha túl széles a vállrész és a felkarunkra lóg, vagy annyira rövid, hogy minden egyes karmozdításunknál a gallérja a tarkónkra kúszik, akkor nincs mentség: az adott zakó soha nem lesz jó ránk.

A boltokban – főleg a szaküzletekben – az eladók gyakran segítőkészek, de ne hagyjuk magunkat rábeszélni olyanra, ami még nekünk, ’laikusoknak’ is szembetűnően helytelen.

Ujjhossz

A zakó ujja akkor megfelelő hosszúságú, ha a csuklónknál ér véget és az alól körülbelül két centi hosszan kilátszik az ingünk ujja. Ahogy az ő esetükben, így a zakónál is ügyelni kell arra, hogy az ujjrész szélessége ne legyen túl nagy - nem szép látvány, ha a hónalj a bordánk közepéig ér le.

Vegyük fontolóra, hogy mire szeretnénk használni a zakónkat: abban az esetben, ha naponta viseljük majd és a kollégák/ügyfelek előtt gyakran prezentálnunk kell, akkor kicsit hosszabb ujjhossz is megengedett, hiszen a flipchartok előtti heves mutogatások esetében nem szerencsés, ha a zakó ujja az alkarunk felénél végződik. Viszont ha évente kétszer (a céges karácsonyi bulira és egy ad-hoc esküvőre) szeretnénk viselni, akkor maradjunk a fent említett szempontnál.

A nyakkendő hossza

Az internetnek hála a nyakkendőkötést már egy félperces YouTube-videóból is megtanulhatjuk, a hosszával viszont sokszor tévesztünk, pedig csak egy szabályt kell megjegyeznünk: a nyakkendőnket úgy kell megkötni, hogy az éppen elérje az övcsatunk tetejét. Hosszabb semmiképpen ne legyen, hiszen az az ismerőseink tekintetét testünk kényes területére irányíthatja, rövidebb pedig csak akkor, ha egy szórakozóhelyen dolgozunk pincérként.

Gombok

Egysoros, kétsoros, háromgombos, egygombos – számos változat létezik. Ha az éppen aktuális divatot szeretnénk követni, akkor mindenképpen egy duplasoros zakót szerezzünk be, ez ugyanúgy működik egy öltöny részeként, mint farmerrel és sportcipővel egy átlagos hétköznapon.

Pár alapszabályt betartva Ön is hasonlóan stílusosan róhatja a magyar utcákat!
Pár alapszabályt betartva Ön is hasonlóan stílusosan róhatja a magyar utcákat!Daniel Zuchnik / Europress / Getty

Gyakori hiba, amikor a férfiak a zakó legalsó gombját is begombolják: ez minden esetben tilos! Az alábbi szabályt tartsuk be: kétgombos zakónál a felsőt gombolhatjuk csak be, az alsót nem; háromgombos darab esetében a középsőt kötelező, a felső opcionális, az alsót pedig tilos.

A körméret

Nagyon sok újdonságot nem tudunk ezzel kapcsolatban elmondani, a lényeg, hogy nézzen ki jól: begombolva ne feszüljön rá teljesen a testünkre és ne szakadjon le a gomb, ha felemeljük a kezünket. De ugyanilyen fontos az is, hogy ne lógjon rajtunk és begombolva ne férjünk be alá még egyszer.

Jó tudni!

A legtöbb zakó alja a hátulján össze van varrva, de csak finoman pár cérnaszállal, ezt a vásárlás után és még az első viselés előtt távolítsuk el egy ollóval, sokkal szebb lesz utána a formája. Szintén mennie kell az ujj végén található gombokra applikált címkének is, amin legtöbbször a márka neve és logója található.

További tippek

  • Hiába vannak remek szabó ismerőseink, az átalakítások sokszor annyiba kerülnek, hogy egy drágább, minőségi szabással rendelkező darabra is futotta volna a végösszegből.
  • A duplasoros zakót lehetőleg vékony vagy normál testalkaton viseljük, hiszen kövérít. Mindig gomboljuk be, a testen lógva nem szép látvány.
  • Hétköznapokon kerüljük a fényes anyagból készült zakókat, pláne pezsgőszínben! Ez maradjon az esküvők kiváltsága.
  • Ügyeljünk arra, hogy az ingünk mindig világosabb legyen a nyakkendőnknél ezzel elkerülhetjük a szalagavató-hatást (bézs nyakkendő sötét – legtöbbször padlizsánlila – színű inggel). Hasonló odafigyelést igényel a megfelelő nadrág kiválasztása is, ezt egy külön posztban fejtjük ki a jövőben!
Oszd meg másokkal is!
Mustra