no

Michael Kors koppintaná a Diort?

Úgy tűnik, már nem csak a fast-fashion hálózatok, mint a Topshop vagy a Zara merít ihletet neves divattervezőktől, hanem egyre több és több divatházat befolyásol más elismert designer kollegájának munkássága. A kiegészítő keresletben bízó Michael Kors például egy 36 darabból álló kollekciót tervezett 2013-as pre-fall bemutatójára, amire leginkább az ötvenes évek hangulata és a modern retro-sziluettek jellemzőek.

A végeredménnyel nem is lenne semmi baj, ha egy-két ruhaköltemény nem hasonlítana kísértetiesen Raf Simons, a Dior új kreatív igazgatójának szintén ötvenes évekkel és retro stílussal átitatott darabjaihoz, amit a divatház – megelőzve az 53 éves Korst – már hónapokkal ezelőtt, a Dior 2013-as tavaszi kollekciójának bemutatóján felvonultatott Párizsban. Ilyen például az a fényes-virágos anyagból készült bő, földig érő szoknya, amit mindkét divatház szűk fekete felsővel párosított bemutatóján.

Ön szerint koppintott Michael Kors?

Hasonlóan hízelgő az amerikai tervezőtől az a jövő őszre tervezett peplum derekú zakó,amit fekete cigaretta nadrággal álmodott kifutóra Couture Showján a Dior is, sőt 2011- es tavaszi kollekciójánál még Jil Sander is kísérletezett hasonló megoldással. Az ötvenes években meghatározott Dior New Look, mely tartalmazza az időtlen kis fekete Dior ruhát, kifinomult sziluetteket, térdig érő ceruzaszoknyát és az aszimmetrikus vonalvezetést, valamilyen formában mind megtalálható Michael Kors elő-őszi kollekciójában is – írja a dailymail.co.uk.

A két divatház kölcsönösen rajonghat egymásért, ugyanis a francia divatház sem teljesen ártatlan, ők a 2012-es Resort kollekciójukhoz vettek át bizonyos formákat Kors 2008-as gyűjteményéből, mint például a színblokkolt strandruhát, amit Kors sárga-fehér színben, a Dior pedig sötétkék-fehér színben dobott piacra.

Christopher Sprigman, a Virginiai Egyetem professzora és Kal Raustiala, a California-Los Angeles-i Egyetem munkatársa vitatják a feltételezést, miszerint a ruhák esetében másolásról lenne szó, szerintük egyszerűen csak a szerzői jogvédelemmel és a gazdasági kérdésekkel vannak problémák.

„A másolás egy jó dolog. Sokkal jobban aggódnék, ha semmit sem lehetne lemásolni” – mondta a professzor a Time.com-nak.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek