Újra divat a szappan

Pár éve a szappanokat egyenesen bőrgyilkosnak kiáltották ki, mivel amellett, hogy szárították, teljes egészében tönkretették a bőrünket. Való igaz, nagyanyáink még kénytelenek voltak ezeket használni, azonban az idők folyamán egyre inkább előtérbe kerültek a folyékony tusfürdők, valamint a különböző arctisztító készítmények. Azonban ahogy a divat is sokszor megismétli önmagát, úgy a szappanok is egyre inkább kezdenek visszakúszni a köztudatba, persze az eddiginél lényegesen jobb minőségben!

Hogy mégis miért jobb napjainkban szappant használni? Egyrészt kicsi, így bárhova könnyen magunkkal vihetjük, másrészt jóval olcsóbbak, mint más bőrtisztító gélek, tejek.

Dr. Sam Bunting bőrgyógyász szerint a szappanok népszerűsége azért áldozott le, mivel a bennük található zsír- és szennyeződéseltávolító anyagok irritálták a bőrt (különösképp az érzékeny és száraz bőrt), mivel a rajta lévő természetes lipidréteget is eltűntette.

Bár az orvos véleménye jogos, hiszen a régebbi szappanok csakugyan rengeteg problémát okoztak, főleg az arc tisztítása esetében, viszont a mai összetételük merőben megváltozott, hiszen rengeteg bőrtápláló növényi olajat tartalmaznak. Így ezekkel az új termékekkel már nem csak a szennyeződéseknek, hanem a szappanozás utáni húzódó, égő érzésnek is búcsút inthetünk.

Dr. David Orentreich, a Clinique bőrgyógyásza állítja, hogy a jó minőségű szappanok a legjobb tisztítók, mivel tökéletesen megfelelnek a célnak, ráadásul könnyű őket lemosni, így nem hagynak nyomot, és nem kell velük sokat bajlódni. A legjobb példát erre a Clinique 3 lépéses bőrápoló családjában lévő szappanok szolgáltatják, melyek tökéletesen tisztítanak anélkül, hogy szárítanának. Három variációban kaphatóak, attól függően, milyen bőrtípus tisztítására használjuk: az extra mild a nagyon száraz, a mild a szárazabb kombinált, az oily pedig a zsíros bőrre való. Azonban bármennyire is jó minőségűek ezek a termékek, fontos, hogy használat után mindenképp hidratáljuk a bőrünket!

Sajnos hazánkban még nem jöttek újra divatba a szappanok, ezért csak elvétve találhatunk olyan készítményeket a drogériák polcain, melyek valóban minőségiek. Persze a legjobbak azok a bio termékek, azonban ezeknek meg is kérik az árát. A szappanok királyainak a Bronnley szappanokat tartják, nem hiába ez a cég az angol királyi család beszállítója a testápolás terén. Értékes alapanyagai – pl. szicíliai citromolaj, rózsaolaj- garanciát jelentkenek arra, hogy a legjobb kényeztetésben lehet részünk. Igaz, arctisztításra inkább mást válasszunk, azonban zuhanyozáshoz, illetve kézmosáshoz nehéz jobbat találni náluk.

Amennyiben olyan szappanra vágyunk, amelyhez könnyű hozzájutni, jó minőségű és még olcsó is, azok a Yamuna termékei. Számtalan illatú és összetételű készítmények közt válogathatunk.

Kapható glicerines, illetve hidegensajtolt szappan is – bár a boltokban inkább az utóbbival találkozunk-, és külön jó oldaluk, hogy az összes bőrtípus igényeit kielégítik. Van, amely magas teafaolaj tartalmánál fogva a pattanások ellen harcol, és van, amelyben a finomra őrölt mandula bőrradírként is remek szolgálatot lát el.

Természetesen a kisebb drogériákban is belefutunk szappanokba, azonban ezeknek csak elenyésző része az, amit napi használatra lelkiismeretfurdalás nélkül ajánlanánk. A legjobbak itt is a természetes alapanyagú készítmények, mint például a kecsketejes termékek, melyek igazán jók a pattanásos, érzékeny bőr tisztítására, mivel utána egyáltalán nem húzódik a felület. Azonban nem árt tudni, hogy van olyan kecsketejes szappan, mely illata hagy némi kívánnivalót maga után, viszont szerencsére nem kell sokáig magunkon érezni, mivel a szaga viszonylag gyorsan elillan.

Amennyiben fontos nekünk az, hogy ellenállhatatlan illat vegyen minket körül tusolás közben (ki ne vágyna erre?), akkor kipróbálhatjuk a Bali kézzel késztett szappanjait, melyeket az Indonéz szigetvilág fantasztikus aromájú virágjai és fűszerei tesznek különlegessé. Persze kitűnő bőrápoló anyagokat is tartalmaz – pl. pálmaolaj, kókuszolaj-, így a tisztálkodás után a testápoló mindennapos használata is elhagyható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra