Térdig érő ruha az idei karácsonyi divatőrület

Az idei karácsonyi kötelező ruhadarab a térdig érő, csinos ruha lesz, már ha hihetünk a Daily Mail felmérésének, mely szerint novemberben 168%-kal több térdig érő ruhát adtak el a Debenhamsban, mint tavaly ilyenkor. Katie Holmes és Victoria Beckham is sok térdig érő ruhát tervezett, a Mad Men is hatott az utcai stílusra, és még a mindig lengén öltöző angol celebnők – például Katie Price –, egyre többször jelennek meg térdig érő, szolid ruhában.

A tinik körében a felmérés szerint egyébként még mindig a miniruhák vezetnek, a nők 25 éves kor fölött keresik a visszafogottabb, klasszikusabb ruhákat. A vásárlók 35%-a olyan ruhát vesz Karácsonyra, ami kicsivel térd fölött végződik, 17% térd alatt végződő ceruzaszoknyát vásárol majd. Miniszoknyát csak a nők 8%-a vesz majd a céges karácsonyi partikra.

A szakemberek szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek majd a térdnél végződő ruhák az ünnepek közeledtével, ennek megfelelően körülnéztünk a pesti üzletekben, hogy megtudjuk, miből válogathatunk, ha követni akarjuk a csinos trendet.

Nagy a választék, és szépek a ruhák, ráadásul a legtöbbször olcsóbbak egy nadrágnál: körképünk végére nagyjából arra jutottunk, hogy minden nőnek mindig térdig érő (nem zsák-) ruhában kéne járnia nadrág-póló kombináció helyett. Egy jó ruha kiemeli előnyeinket, elrejti kis testi hibáinkat és azonnal divatossá, ápolttá, komolyan vehetővé tesz. Persze azért bőven kell időt szánni az előnyös és árban is elfogadható darabok megtalálására: mi négy órát töltöttnk próbálgatással, és nem egyszer totálisan lukra futottunk a vállfán csinosnak tűnő darabokkal – nézze meg a galériában!

Mango

A Mangóban kezdtük a nézelődést, ahol mindig vannak visszafogott irodista szettek, hát térdig érő, családi karácsonyhoz való ruhák miért ne lennének? És tényleg vannak: a képen látható ruha pont ideális karácsonyra, úgy néz ki, mint egy zsák, annyit ehetünk benne, amennyit csak akarunk, nem fog látszani. Az anyaga is kellemes – kicsit az is zsákszerű –, és érdekes a vállszabása. Persze van testhezállóbb fazon is, a hosszú ujjú, fekete, térdig érő ruhában azonban pont úgy festett modellünk, mint aki saját temetésére indul. Kedvencünk az elöl pamut, hátul kötött, hosszú ujjú játszós ruha volt, amit már 7 ezer forintért vihetünk is, de ez nem az elegánsa, ünnepi verzió. Aki odáig van az optikai alakformálásért, vehet 12995 forintért egy olyan ruhát, ami a kart is vékonyítja, csak arra figyeljen, hogy méreténél legalább egy, de inkább két számmal kisebbet vegyen fel: modellünkön egy S-es darab látható, hivatalos mérete pedig M-es…

Kiszolgálás:

A kiszolgálás a Mangóban pont olyan, mint egy önkiszolgáló étteremben, hagynak nézelődni, aztán ha kérdésünk van, segítenek, egyébként meg lehet fizetni a kasszánál. Készségesek, de fölöslegesen nem zargatnak próba közben sem. Valószínűleg épp a kirakatrendezés miatt álldogálnak mégis hárman a fülkéknél, és dumálgatnak, míg mi küzdünk a göncökkel. Azt azért megkérdezhették volna, ha már mi voltunk az egyetlen vevők, hogy ne hozzanak-e kisebbet valamelyik furcsán elszámozott ruhából.

Promod

A Promodban elég vegyes a felhozatal, frivol charleston ruhák keverednek a tök unalmas kötött tunikákkal, leárazott műbőr cipők, a menő, valódi bőr bakancsokkal. Azért csak sikerült kiválasztanunk négy-öt ruhát: ebben az is sokat segített, hogy amint fogtunk két darabot, azonnal elkérte őket tőlünk egy eladó és bepakolta őket egy próbafülkébe. Így, hogy nem szakadtunk meg a karon cipelt cuccoktól egy idő után ránk tört a gyerekkorból ismerős telhetetlen „ezt is akarom” érzés, így választottunk ki olyan darabokat is, amik egyébként a fogason maradtak volna. Mondjuk a piros pamutruha jobb lett volna, ha ott marad, mert kirajzolódott benne a bugyink mintája is, ami cseppet sem elegáns és nem is ünnepre való. A műbőr díszítéses ujjatlan A vonalú ruha azonban nagyon csinos volt, és annak ellenére, hogy nem túl zsákfazonú, azért kényelmesen meg lehet benne vacsorázni. A legérdekesebb a már 6450 forintra leárazott, kicsit szúrós anyagú ruha volt, több szín létezik belőle, minden nő ruhatárába kéne legalább egy. A Promodban találtuk meg a tökéletes karácsonyi ruhát, aminél jobbat elképzelni sem tudnánk az ünnepekre: a 12990 forintos, elöl pliszírozott, fekete, gyöngyökkel finoman díszített ruhát viselni is csodás érzés, és nagyon jól is néz ki. Igazi hercegnőruha, Kate Middleton-i értelemben. Must have. Akinek mégse stílusa a pliszír, vehet a márkánál gyárilag nyaklánccal díszített, puffos vállú fekete ruhát, na az se kutya.

Kiszolgálás:

Nem tudjuk, a Pormod hogy csinálja, de ötcsillagos a kiszolgálás. Már akkor kedvesen segítenek az eladók, amikor elkezdünk válogatni, de nem tolakodók egy percig se. A próbafülkében sem hagyják magára az embert, tényleg el akarják adni a ruhákat. Ennek érdekében bármikor leszedik a próbababáról az utolsó jó méretű ruhát, sőt, nekünk hoztak szép magassarkút a méretünkben, hogy azzal próbálhassuk fel az alkalmi ruhákat! Akkor vettek meg minket végleg, mikor megdicsérték alakunkat, na ez már elég jó alap volt arra, hogy komolyan elgondolkozzunk azon, hogy veszünk egy ruhát – akkor is ha, nincs rá szükségünk.

Bershka

A Bershkában a tinik és az a 8% találhat magának tuti karácsonyi ruhát, aki miniben akar ünnepelni. Az elegáns ruhák nagy része inkább csak annak tűnik, semmi nem passzol: az egyik ruha konkrétan átlátszik, ami a családi vacsorán nem feltétlenül előny, a másik kis feketének meg akkora hónaljkivágása van, hogy esélytelen alá bimbótapasznál nagyobb dolgot – például melltartót –venni. A keleties beütésű ruha csak a fogason nézett ki jól, kövérít, a szürke, testhezálló ruha meg jól néz ki, de két perc volt lerángatni magunkról és amúgy is úgy néztünk ki benne, mint egy jól átkötött sonka. Tökéletes alakú lányoknak, 25 év alattiaknak jó lelőhely, de inkább partiruhákat lehet találni, mint visszafogottan elegáns darabokat.

Kiszolgálás:

A kiszolgálás a Bershkában mindig arra korlátozódik, hogy megkérdezik tőlünk a fülkéknél, hány darabot viszünk be. Méretet általában nem tudnak adni, de ha kérünk, a legnagyobb tömegben is becsületesen elkezdenek a raktárban keresgélni.

Next

A Nextet leginkább külföldi divatanyagokból ismerjük, brit újságokban gyakran jelennek meg tőlük szép ruhák. A Westendben található boltjukban viszont inkább a gyerekruhákra vannak ráállva, a felnőtt női felhozatal ugyanis siralmas. Egy poliészter ing bőven 10 ezer forint fölött kelleti magát, a ruhák is mind 10 ezer fölött vannak, és nagyon kicsi a választék. A méretezésen inkább nem is pampogunk, a 36-os ruhába kétszer beleférünk, a 34-esnél nem találunk kisebbet. A felpróbált ruhák egyébként jó, vastag anyagúak, fazonjuk sem rossz, csak ne lenne mind nagy. Ha itt kéne vásárolnunk, valószínűleg a cikk-cakk mintás 14990 forintos ruhát választanánk. Trükkös, csinos, különleges.

Kiszolgálás:

Nem nagyon tudunk róla nyilatkozni, nem is találkoztunk eladóval. Legalább ahgytak nyugton próbálgatni.

Debenhams

És ha már a Daily Mail a Debenhams számaira vonatkozva állapította meg, hogy nő a kereslet a térdig érő ruhákra, megnéztük a cég hazai üzletét – ami állítólag december 31-én bezár. A hangulat tényleg zárás előtti, 80%-os akciót hirdetnek a táblák, és nagyon szegényes az árukészlet: mint megtudtuk, már nem is tölti fel. Az egyik térdig érő ruha, amit találtunk, csak 2600 forint, mondjuk úgy is néz ki. sok más térdig érő ruhát pedig nem találtunk, főleg nem téli kollekciósat. A nyári cuccokat próbálják kiszórni, méret nincs semmiből szinte, a legtöbb ruha műselyem, és egyáltalán nem jól szabott.

Kiszolgálás:

A kiszolgálásról itt sem nagyon tudunk mit írni, mert itt még a próbafülkénél sem áll senki.

Egyéb márkák

Korábbi körképeink során is felpróbáltunk pár jó térdig érő ruhát, őket sem hagyjuk ki a felsorolásból: az Orsay-ban szadomazo tanárnőnek öltözhet 9995 forintból, a C&A-ban pedig sárgával kevert alakformáló ruha kelleti magát. A Marks & Spencer-ben tökéletes kis feketét találtunk (szürke, mintás betéttel), egy baja volt, a 22 ezer forintos ára. A Peek & Cloppenburgan is érdemes nézelődni, ha minőségi anyagból készült zsákruhára vágyunk. Még több ruha a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Mustra