Mit kap most egy 40-es nő a boltokban?

A főként fiataloknak szóló, mindenhol megtalálható, középáras üzletekben néztük meg, mit kap náluk egy középkorú, komoly, dolgozó nő. Nagyobb méretekre és visszafogottabb fazonokra vadásztunk, nem volt mindenhol könnyű dolgunk, de ha elkíséri tinilányát a plázába, magának is találhat jól szabott, divatos holmikat! Nézze meg, mi miket találtunk!

Mit viseljenek a negyvenesek a stylist szerint

Lakatos Márk Stílusterápia című könyvében természetesen azzal is foglalkozik, hogyan illik öltözködnie a különböző korosztályoknak. A stylist szerint fontos megjegyezni, hogy a klasszikus nem az unalmas szinonimája. Hozzáteszi, természetesen fontos, hogy a ruha többet takarjon, de nem kell lemondani a különlegesen díszített, merész formatervezésű darabokról sem, és arra is ügyeljünk, hogy az öltözékünk jó minőségű anyagból készüljön. Blézerből és kabátból olyan fazont érdemes vásárolni, ami homokóra alkatot kölcsönöz vagy kihangsúlyozza azt. Ami a szoknyahosszt illeti, szerinte az az ideális, ha térd alá ér, vagy pont felette végződik, a fazon pedig lehet rakott (már ha olyan a csípőbőségünk) vagy ceruza is. A díszes felsőrészeket egyébként ajánlott egyszerű aljjal hordani, illetve fordítva. És amiről sokan megfeledkeznek, a farmer és a fehér póló sem tiltólistás egy megfelelő darabbal kombinálva.

1. Stradivarius

A Stradivarius az egyik legkomolyabb stílusú, fiataloknak pozícionált Inditex üzlet, csak a méretekkel lehet gond. A legtöbb ruhából maximum L-est gyártanak, és sokszor az is olyan kicsi, hogy M-es méretre passzol. Bevállalósabb 40-esként nyugodtan vehetünk pliszírozott műbőr miniszoknyát, ami térdig ér, egy fekete blézerrel semmi kivetnivaló nincs benne. A legtöbb visszafogottnak tűnő ruha a márkánál sajnos mini, azaz maximum combközépig ér, formás lábúak persze nyugodtan viselhetnek ilyesmit is.

A Stradivariusba szép blézerekért érdemes benézni, illetve olyan steppelt, fekete kiskabátért, amiben az olasz matrónák már évtizedek óta szuperül néznek ki – ez tulajdonképp igazi must have egy jólöltözött középkorú nő ruhatárában, nem is értjük, eddig miért nem gyűrűzött be hozzánk. Egy gond van, nem győzzük ismételni: nagyobb méretben nem kapunk semmit, igaz, egy 44-es nadrágba azért sikerült belefutni, de az adott fazon másik két színéből nem találtunk ekkora méretet. Apropó méretezés, az azért mindenképpen egy piros pont az inditexes márkáknak, hogy az árcédulán mindig fel van tüntetve, milyen mérettartományban kapható adott darab.

2. Bershka

A Bershka leginkább tizenéveseknek való, 40 fölött nem fogunk tudni innen felöltözni. Igaz, ha elkísérjük kamaszgyerekünket beszerezni a legújabb cuccokat, akkor talán egy-két darabbal mi is tudjuk bővíteni a ruhatárunkat. Mi például egy nagyon jó szabadidős szettet találtunk: a bő, szőrmés pulóver vastag leggings-szel tökéletes otthoni viselet – ha unjuk a kinyúlt tréninget. Ezen kívül a színes nadrágokat ajánljuk, mert attól, hogy nem vagyunk 20 évesek, nem kell lemondanunk a mustársárgáról például, ráadásul ezek 44-es méretig kaphatók. A galériában talál még pár bershkás szettet, a csipkés tetejű peplum-felső a Chanel-szerű blézerrel például minden korosztályon jól mutat.

3. New Yorker

A New Yorker nem az igényes cuccairól híres, és azért egy bizonyos kor fölött már nem esik jól az embernek összegányolt poliészterruhákban járni. Nem kell azért rögtön leírni a márkát, elég jó dolgokat lehet náluk kifogni. Például az általunk próbált, zöld blézer anyaga kifejezetten kellemes volt, és a kötött poncsó is jól állt. A fehér ing inkább csak kényszermegoldás, ha minőségibb anyagút keresünk, legalább kétszer ennyit kel fizetnünk érte a Nara Camicie-ben, egyébként mindenhol ugyanez van – fehér ing márpedig kell. Pozitívum, hogy a nagyméretűek is találnak magukra való holmikat.

4. Pull and Bear

A Pull and Bearbe is bementünk, mert a tinik imádják, tehát esélyes, hogy ide is berángat a lányunk. Ha épp nem kell neki segíteni próbálgatni, nézhetünk magunknak érdekes, áttetsző, szegecsekkel pöttyözött inget (nem kell félni, semmi durvulás), vagy tweed kabátot. Merészebbek vehetnek fekete csipkefelsőt, jól jön, ha épp olyan alkalom közeleg, ahol ki kell öltözni – de mindig öltözzünk alá, ne villantsunk fehérneműt! A méretekkel itt is bajban leszünk, ugyanolyan kicsi minden, mint a Stradivariusban – filigrán anyukák előnyben!

5. H&M

A H&M tökéletes lelőhely minden korosztálynak, ráadásul nem csak S-es méretben gyártanak mindent, van rendes 44-es a legtöbb ruhából, nadrágból. Stílusban is sokkal differenciáltabb, mint az Inditex boltok, nem csak a legtrendibb szetteket vehetjük meg, hanem alapdarabokat is találunk. Például jól szabott, térdig érő fekete ruhát, ami tökéletes homokóra alakot csinál, és mindig jól jön, de van bővebb, virágokkal díszített változat is.

Sokféle peplumos blúz közül válogathatunk: egy peplum mindenkinek jót tesz, akinek a hasán van egy kis felesleg, ezért érdemes egy ilyen blúzba 4 ezer forintot fektetni. Nagyon szép anyagú, magas derekú, bordó nadrágot is találtunk: a magas derék karcsúsít, csípőfazonok helyett inkább ilyen nadrágokra vadásszunk! A moher kardigán is örök darab (már ha nem nyúlik szét a mosásban) és a vagány, aranyszálakkal átszőtt tweed blézer is feldobhatja alapruhatárunk. Ne féljünk a színektől és fazonoktól, próbáljunk fel sokmindent, valami biztos jó lesz!

6. C&A

A C&A a középkorúk nők egyik kedvenc lelőhelye, de sok az öreges, rossz esésű ruha, ami még egy fiatalból is nagymamát csinál. Ha ügyesen válogatunk, itt is találhatunk divatos holmikat, nagy előny, hogy a 46-48-as méretű hölgyek számára is van választék. A nadrág, amit próbáltunk, magas derekú, ha megfelelő a szár hossza, akkor nem is néz ki ilyen topisan, mint rajtunk. Szürke pulóvert és fekete kabátot is próbáltunk, melyekről semmi extrát nem tudunk elmondani, melegítenek, jó a fazonjuk, de nem estünk bele egyikbe sem. Ha nem akarunk öregíteni magunkon, ne hordjunk liszteszsákhoz hasonló lebernyegeket, nagy, csiricsáré mintákat, inkább keressünk megfelelő méretű, vidám színű egyberuhákat, pulóvereket, blúzokat. Kevés zakót találtunk a boltban, pedig egy jó zakó bárkinek szép alakot csinál.

7. Mango

A Mangóban sok friss, trendi ruha van, és olyan térdig érő egyberuhákból is van választék, amikben egyszerűen, különösebb kombinálás nélkül lehet elegáns bármelyik korosztály képviselője – trendektől függetlenül. A méretekkel itt is baj lesz, ha 42-esnél teltebbek vagyunk, de ha nem, bármit megvehetünk, amit a tárcánk enged: csinos bőrtáskát, tyúklábmintás chino nadrágot, vagy egyszerű kobaltkék ruhát, amelyhez nagyon jól illenek a márka aranyszín kiegészítői. Olcsó, de mutatós fekete blézer itt is kapható, érdemes tényleg beszerezni egyet.

Mi az ön véleménye?

Ön szerint mennyire könnyű ma divatos ruhákat találni negyven felett vagy ez lehetetlen küldetés lenne? Mik a legjobb lelőhelyek és mik azok az üzletek, amelyeket kerülni kell? Egyáltalán, melyek azok a ruhadarabok, amelyekben a negyedik X felett sem nézünk ki matrónának, de nem is tűnik úgy, mintha saját lányunknak öltöznénk? Írja meg nekünk véleményét!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek