Roncsolja a körmöket a gél-lakk

A 2010 óta töretlen sikernek örvendő gél-lakk hamar elterjedt a manikűr- és műköröm-mániások körében, mivel tartóssága miatt szinte azonnal kiváltotta a gyakran kényelmetlen és nem túl esztétikus műkörmöt. Az UV-fényre keményedő, természetesebb hatású találmány a műkörömmel ellentétben nem vastagítja meg a körmöket. A hagyományos lakkokhoz képest a hibrid anyag nem kopik és pattogzik le, illetve nem árt neki a mosogatás és a takarítás sem.

Az Egyesült Államokban végzett legújabb kutatások szerint azonban a két-három hét tartósságot biztosan garantáló anyag vékonyítja, törékennyé teszi és hámlasztja a körmöket. A Miami School of Medicine bőrgyógyászai azután kezdtek el foglalkozni az esettel, miután a nők tömegesen tettek panaszt az OPI Axxium és a Shellac termékeire.

article-2200734-14E46F79000005DC-809 310x405
Europress / Getty

Andrea Chan bőrgyógyász különféle eszközökkel vizsgálta és a saját körmén mérte a manikűrözés előtti és utáni állapotot. Az eredmények a kezelés után határozott romlást mutattak, függetlenül attól, hogy megnedvesítette-e acetonos oldatban a manikűrözött felületet vagy sem – írja a dailymail.co.uk.

„Az aceton kiszárítja a körmöt. Nekem két manikűrözés után négy hónapba telt, mire újra megerősödtek a körmeim. Minimalizálja a károkat a kézkrém és a mandulaolaj napi használata, de rövidtávon nincs garancia a teljes gyógyulásra” – panaszolta Emma Hill, a Beauty  szerkesztője.

A panaszáradattal felkeresett Shellac szóvivője szerint azonban ezek a termékek nem otthoni használatra készültek és képzett szakembert kell alkalmazni, ha el akarjuk távolítani a körömlakkot kezünkről.

„A Shellac alkalmazása nem károsítja a köröm felületét. A lakk egy méhsejt alapú konstrukció, így porózus. Az olajok behatolnak a köröm alá és táplálják azt. Szakember közreműködésével eltávolítása nem lehet probléma. Megfelelő leszedéshez egy acetonnal átitatott vattával menjünk át a körmön, nem kell, hogy a köröm megtelítődjön acetonnal és akkor biztosan nem lesz olyan érzésünk, mintha kezünket egy tál acetonba áztattuk volna” – védte meg a terméket Samatha Sweet, a márka szóvivője. Furcsamód szerkesztőségünk azon tagja is körmei tönkremenetelére panaszkodott, aki kipróbálta a gél-lakkot: a zselélakk leszedése ugyanis szakember segítségével is éppoly bajos, mint otthon. A felpuhított gél-lakkot le kell reszelni a körmök felületéről, a reszeléstől pedig meggyengül a köröm, pont, mint a műköröm eltávolításakor. Önnek milyen tapasztalatai vannak a zselélakkal kapcsolatban, roncsolta körmeit,vagy ön inkább az ősz másik nagy slágerének, a mágneses körömlakknak a híve?

151593119
Thos Robinson / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra