Pert nyert a Louboutin az YSL ellen

Megszületett az ítélet a manhattani Fellebviteli Bíróságon az Yves Saint Laurent-t perlő Louboutin ügyében. A méregdrága francia márka fellebezése után a gőgös cipész végre elnyerte a kizárólagos jogot, hogy az 1992 óta piacon lévő népszerű és olcsón otthon is elkészíthető skarlátvörös talpú Chinese Red talpat csakis ő forgalmazhassa. Kivételt képez az az eset, mikor maga a cipő is piros színű – írja a Huffington Post.

„Úgy tartjuk, hogy a lakkozott piros talp és a különböző színű felsőrész a Louboutin márka megkülönböztető és beazonosítható jelének minősül, ezért védjegyoltalom alatt áll” – mondta a bíróság döntésével rendkívül elégedett José A. Cabranes, aki 31 oldalas beszéddel készült a tárgyalásra, melyben kifejtette, hogy a piros szín a márkánál ugyanazt képviseli, mint a Cadbury csokoládé lilája vagy a BP kutak zöld színe.

A döntéssel kapcsolatban kicsit meglepődtünk, hiszen a francia végső fellebviteli bíróság augusztus közepén a spanyol Zarának adott igazat a sztárok kedvenc suszterével szemben, sőt még 870 ezer forintnak megfelelő kártérítésre is ítélte a piros színt kisajátítani vágyó tervezőt.

A cipő tervező Blake Lively-vel
A cipő tervező Blake Lively-velHenry Lamb/photowire / Beimages / Northfoto

Ön szerint igaza van Louboutinnek?

„A Louboutin pert vesztett a monokróm cipők felett az Yves Saint Laurent-nel való küzdelemben, de nyert egy sokkal nagyobb csatát az ikonikus szín felhasználásával kapcsolatban. A védjegyoltalom vesztesége katasztrófális veszteséget jelentett volna a vállalat számára” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Marc Reiner, szellemi tulajdonra specializálódott ügyvéd. Az ítélet után a logót váltó Yves Saint Laurent kiadott egy nyilatkozatot, miszerint továbbra is tisztességesen kívánják használni a vörös színt, úgy, ahogy a többi színt is, melyek a tervezőik asztalára kerülnek a jövőben. Ön szerint jogos Christian Louboutin felháborodása és üldözési mániája? Mit gondol,a közeljövőben megszerzi magának a londoni buszok piros színét is, vagy most már abbahagyhatná kicsinyes harcát a konkurencia ellen?

150404440
Kevork Djansezian / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek