Munkaruhákat terveztek őszre a luxusmárkák

A neves divatházak kifutóiról nem a munkásosztály öltözködési szokásai ugranak be elsőként, ám évről-évre felbukkan egy adott szakmához szorosabban kapcsolódó együttes. Ilyen munkásruhát gondolt tovább például az Armani Privé is, akinek legutóbbi bemutatójának fő témája az átváltozás volt. Az olimpiai formaruhákat is tervező olasz márka az ápolók bugyikék szettjét tervezte át egy sikkesebb, kifutóra alkalmas ruhává, melyet egy másik kórházra jellemző színben, ibolyaszínben is piacra dobott – írja a fashionindie.com.

A ready-to-wear vonalban elsőként utazó francia luxus márka, az idén múzeumot is nyitó Chloé nem 2012 őszére tervezett először letisztult vonalvezetésű, színekben visszafogott kollekciót. Az ötvenes évek elején alapított divatház szafari, homok és teve színben készült darabjai kísértetiesen hasonlítanak a portások és gondnokok egyenruhájára, mint amiben Christopher Walken is látható 2001-ben a Joe dirt (Kismocsok) című filmben Kid Rock társaságában.

Madonna, Courtney Love és az elismert építésznő, Zaha Hadid egyik kedvenc tervezője, a kaliforniai származású Rick Owens a nagy hő mellett dolgozó munkások előtt tisztelgett hegesztőruhájával és az elmúlt szezonban több kifutón is feltűnt fejdísszel. A szigorú szabályoknak megfelelően vastag anyagból készült munkásruhát merev farmerrel, bőr ujjakkal és fehér szőrrel újította meg a népszerű tervező.

Az őszi szezonban a H&M-nek is tervező Maison Martin Margiela az őszi-téli bemutatóján vonultatta fel a kifutón modelljeit selyemmel és kitűnő szabású zakóval feltúrbózott reverendákban. Bár a designer papruhához nem jár kereszt és biblia, a hasonlóság talán ennél a munkaruha variációnál a legszembetűnőbb.

A tabuk döntögetésében elöljáró tervező, Thom Brownet a zombivá torzított, koporsóból kimászó modellek után a szén- és gyémántbányászat témája ihlette meg. A koszos hatást keltő designer bányászruha nagy valószínűséggel népszerű lehetett az amerikaiak egyik fontos ünnepén, a Labor Day-en, amit hagyományosan minden évben szeptember első hétfőjén tartanak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek