no

Galériát nyitott a Down-szindrómás divat-illusztrátor

Már csaknem egy évtizede dolgozik sikeres divat-illusztrátorként a Down-szindrómás Katie Henderson. A harminc éves feltörekvő művészt vele született betegsége sem akadályozta meg abban, hogy szenvedélyének éljen és rajzoljon.

„Nem tudom, pontosan mikor kezdődött. 2004-ben Floridába költöztünk, ahol Katie-nek nem voltak barátai, így beirattuk őt az Ability Resident Center-be, ahol különböző tevékenységek közül választhatott. Egy napon felhívtak a központból, hogy a lányomat választották a 'Hónap művészének'. Őt mindig is érdekelte a divat és a divattervezés. Nagy rajongója a Project Runway sorozatnak és az Ördög Pradát visel című filmnek" – mondta Henderson anyja, Ruth a Fashionista.com-nak.

Katie-ről kiderült, hogy évek óta kitartóan tanult és dolgozott illusztrációin. Amikor elsajátította a rajzoláshoz szükséges technikákat, elkezdett szabadkézzel rajzolni. Röviddel azután, hogy az ARC-n három akvarelljével és tehetségével felhívta tehetségére gondozói és szülei figyelmét, anyja mindent megtett, hogy bővítse lánya művészi látókörét és tehetségét. Vázlatkönyvekkel, színes ceruzákkal látta el és beiratta egy művészeti képzésre is.

„A művészeti oktató próbálta rávenni Katie-t, hogy fessen tájképeket is, de ő nem akart. Ő csak a divattal akart foglalkozni. Végül eljutottunk arra a pontra, hogy Katie szeretett volna nyitni egy üzletet, de nem volt rá pénzünk. A National Special Olympics Golf Tournament felajánlotta neki, hogy illusztrációit rányomja reklámpólóira. Azt akarták, hogy mindenképpen fogadja el a lehetőséget, ez azonban idő- és pénzveszteséget jelentett volna nekünk. Végül egy isteni beavatkozásnak köszönhetően nem fogadtuk el az ajánlatot. Vettem az egyháznál egy tombolajegyet és mondtam Katie-nek, ha nyerek, a pénzt a cégébe fektetem. Pár napra rá jött a hívás, hogy megnyertük az 5000 dollárt, (1,1 millió forintot)” – meséli a kezdeteket a lelkes anyuka.

mss640
misskatieskreations.com

Ennek köszönhetően 2011 szeptemberében Katie Kreations névvel hivatalosan is megnyílt a családi vállalkozás, ahol a fiatal Katie rajzai magában vagy pólóra nyomva is megvásárolhatóak. Katie első rajzai közül többnek az eredetije nem eladó, de limitált mennyiségben másolatként, számozva és az eredetiséget igazoló tanúsítvánnyal ellátva megrendelhető a misskatieskreations.com-on. A három méretben kapható képek ára 35-55 dollár között, 7700 és 12200 forint között mozog.

2012 februárjában megnyílt Katie első galériában rendezett kiállítása is „Empowering Women” címmel. A tárlatot több műértő és kritikus is pozitívan fogadta, sőt, volt, aki Picasso munkáit vélte felfedezni a képekben. A kiállításon Henderson egyik eredeti illusztrációját 1000 dollárért, 220 ezer forintért vették meg, de magángyűjtők több képet is vásároltak tőle Pennsylvaniából, Ohio-ból, Indianából és Texasból. Lakóhelyén pedig végre megnyílt első galéria, Café Katie Gallery néven.

A már önbizalommal teli Henderson jövőbeni tervei között szerepel, hogy ruháit divatlapokban lássa viszont, de leginkább a legtöbb divatrajongó nőhöz hasonlóan egy Vogue megjelenésről álmodik. Jelenleg a Visionary School of Arts tanulója, ahol többek között varrni is tanul, hogy minél közelebb kerülhessen céljához. Amellett, hogy Katie tehetséges és inspiratív művész, nagylelkűségéről és emberszeretetéről is gyakran tesz tanúbizonyságot. Amikor csak teheti, munkáit jótékonysági rendezvényekre ajánlja fel, de egy Down-szindrómával foglalkozó alapítványt is támogat, legutóbb pedig kiállították egyik munkáját a Nemzeti Down-szindróma Kongresszuson Washingtonban.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra