Munkások tömege ájult el a H&M egyik kambodzsai beszállítójánál

Q122

Pár nap leforgása alatt csaknem háromszáz ruhaipari dolgozó lett rosszul munka közben Kambodzsában – írja az Independent. Kedden 86, csütörtökön újabb 198 munkásnál jelentkeztek különböző tünetek, és közülük több mint száz ember került kórházba. Sokan panaszkodtak fejfájásra, légszomjra, szédülésre. A szakszervezet szerint a munkások a gyárakban uralkodó körülmények miatt lettek rosszul, egyrészt nagy volt a forróság, a csatornából iszonyatos bűz áradt, és füst is volt. Az esetek egy része abban a gyárban történt, ahol a H&M számára készítenek ruhákat.

Nem egyértelmű azonban, hogy pontosan mi történt, Ly Virak rendőrfőnök szerint ugyanis szó sincs rossz körülményekről, csupán annyi történt, hogy elájult egy dolgozó, és emiatt tömeghisztéria tört ki. „Tudomásunk van a rosszullétekről, és szeretnénk kivizsgálni, hogy mi is történt” – áll a H&M nyilatkozatában. Úgy tudják, hogy egyelőre sem a kormánynak, sem a helyi hatóságoknak, sem az ENSZ illetékes szervezetének nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta az ájulásokat. A dán ruházati márkán kívül még a Marks & Spencer, a Tesco, a Next és az Inditex is gyárttat Kambodzsában, közülük a Marks & Spencer jelezte, hogy tudnak az ájulásokról.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a nem megfelelő táplálkozásnak is köze lehet a rosszullétekhez sőt, ez a probléma jóval nagyobb, mint azt a fent említett két eset mutatja. Kambodzsában korábban meglehetősen elfajultak a dolgok a ruházati szektorban uralkodó viszonyok miatt, tavaly a sztrájkok során a munkások összecsaptak a rendőrséggel.

H&M ruha, akár ez is ott készülhetett?
H&M ruha, akár ez is ott készülhetett?

Ebben a hónapban egyébként ez már a második ruhaipari botrány, korábban a Zara egyik brazíliai alvállalkozójánál adódtak gondok, ugyanis kiderült, hogy borzasztó körülmények között, éhbérért dolgoztatják az embereket. A Zara anyacége, az Inditex elismerte, hogy a hatóságok valóban találtak 16 illegálisan foglalkoztatott munkást, és a vállalati szabályzat természetesen tiltja a rabszolgamunkát. Hozzátették, a beszállító vállalta a felelősséget. Korábban a Primarkról derült ki, hogy gyermekeket dolgoztattak, előtte a GAP-et gyanúsították meg hasonlóval. Ők azzal védekeztek, hogy nem volt tudomásuk a dologról, és megígérték utánajárnak a dolgoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek