A rossz frizura valóban tönkreteheti a napot

Bár a brit tudósokat nehéz lekörözni, azért van egy pár külföldi kolléga, aki a bérjaikra tör. Egy amerikai genderkutató és pszichológia professzor egy igen hétköznapi, sokakat zavaró, ám valahol mégis csöppet abszurd problémának próbált a mélyére ásni, hogy egy nem annyira meglepő eredménnyel rukkoljon elő. Dr. Marianne LaFrance, a Yale Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, hogyan is befolyásolja egy illető érzéseit az, ha haja adott napon nem tökéletes – írja a Stylelist.

sunshine stock244

LaFrance kutatása kiderítette, hogyha pocsék a frizuránk, akkor az bizony könnyen tönkreteheti az egész napunkat, még a munkahelyi hatékonyságunkat is károsan befolyásolja, mert nem vagyunk olyan magabiztosak, kritikusabban szemléljük magunkat. Egyúttal arra is fény derült, hogy a rossz – vagy annak hitt - frizura ugyan mindkét nem képviselőire hatással van, de míg a nők sokkal kínosabban érzik magukat tőle, jobban szégyellik magukat, addig a férfiak inkább idegesebbek lesznek, és így nem annyira keresik mások társaságát.

Heather Turgeon pszichoterapeuta nem igazán lepődött meg a kutatás eredményén. „A mi kultúránkban hangsúlyos szerepet kap a külső megjelenés. Ez mindenkit másként érint. A hangulatunktól és az énképünktől függ, hogy hogyan szemléljük a világot” - nyilatkozta Turgeon. Szerinte ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki észreveszi, hogy rossz a frizuránk, sőt, ez az első dolog, amit megfigyelnek rajtunk. Hozzátette, ha lehangoltak vagyunk, hiába olyan a frizuránk mint bármikor máskor, elhitetjük magunkkal, hogy pocsékul nézünk ki, vagyis néha tényleg csak a képzelet műve a borzasztó haj. „Azt hisszük, hogy minden apró kis hibát kiszúrnak a többiek, pedig másokkal sokkal elnézőbbek, mint mi vagyunk magunkkal” – szólt a bölcs megállapítás.

Az angolszász országokban persze már jó régen kitaláltak egy külön kifejezést a fent vázolt problémakörnek a leírására. A bad hair day a szó szoros értelmében azt jelenti, hogy adott napon hajunk kissé kezelhetetlen, másrészt viszont akkor is használják, ha valakinek tényleg pocsék napja van, és semmi nem jön össze.

Az Ön napját is tönkreteszi a pocsék frizura?

Oszd meg másokkal is!
Mustra