Beszélgetős, borozós estékre: diós-parmezános keksz

Téli estéken gyakran előfordul, hogy spontán partik, szomszédolós, dumálós esték alakulnak. Jó dolog ilyenkor valami házi készítésű finomsággal beállítani a házigazdákhoz, de a legtöbbször nem sok időnk marad, hogy valami komolyabbat alkossunk. Az ilyen összejöveteleken édességből valahogy mindig több akad, mint sósból - úgy tapasztalom, hogy sokak szeme felcsillan, amikor a sütemények, kekszek között felfedeznek valami sósat is.


Szeretném megosztani az alábbi receptet, mert az utóbbi időben több alkalommal hurcoltam ezt a ropogtatnivalót bulikba, és mindig utolsó morzsáig elfogyott. Kínálható magában, vagy pl. friss kecskesajt mellett is. A tészta kb. 5 perc alatt elkészül, és remekül fagyasztható – utóbbi esetben ráadásul nem kell kiolvasztani, elég 2 perccel tovább sütni. A sütés napján, frissen a legfinomabb, de vészhelyzetben előző nap is megsüthető. A parmezántól nagyon intenzív ízű, a magoktól meg jó ropogós.

Diós-parmezános keksz, hozzávalók (30 darabhoz)

10dkg liszt
10dkg vaj
10dkg jó minőségű, frissen reszelt parmezán
2 tojás
10dkg durvára vágott dió, mogyoró, mandula, pisztácia (vegyesen, ami van)
só, bors
opcionális: csipet friss rozmaring, finomra aprítva

A vajat kézi habverő dagasztós karjával (vagy robotgépben, vagy fakanállal) puhára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a reszelt parmezánt, sót, borsot, rozmaringot, végül a két tojást. Összedolgozzuk, majd belekeverjük a durvára vágott magokat. Dupla réteg folpack fóliára helyezzük a tésztát, úgy, hogy kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázzon. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egy uzsonnázó zacskóba töltjük, végét levágjuk, és a hengert kinyomjuk közvetlenül a fóliára, mint egy habzsákból. Vagy ha ügyesek vagyunk, akkor simán fakanállal rendezzük formára. A fóliát szorosan feltekerjük, hogy egyenletes oldalú hengert kapjunk, két végét szaloncukor- szerűen lezárjuk. A tésztát hűtőbe tesszük egy órára (vagy mélyhűtőbe). A sütőt előmelegítjük 180C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hengerből vékony (1-1,5cm) szeleteket vágunk. Kb. 16-17 perc alatt arany színűre sütjük.

Lea Linster receptje alapján.

További receptek a Chili&Vanilia blogon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra