Ezért veszélyes a TikTok: a szakértő 15 éves kor alatt nem engedélyezné

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tiniőrülete kérdés nélkül a TikTok: az online videókat megosztó oldalon nemcsak mások előadásait lehet meghallgatni, de a kamasz maga is kipróbálhatja, hogyan tud énekelni, táncolni, előadni, milyen reakciókat kap másoktól.

A színes-szagos, nyuszifüles oldalt kínai cég üzemelteti 2012 óta, meglehetősen sikeresen: 2019-ben már egymilliárd tiktokker görgetett a mesterséges intelligencia által létrehozott hírfolyamban vagy töltött fel rövid videót. Ennek a hatalmas tömegnek közel fele fiatal gyerekekből áll, amivel el is érkeztünk az alkalmazás egyik fő problémájához. A TikTok a gyerekek online szórakozása. Kisiskolások ülnek a játszótéren a mobillal a kezükben, majd töltik fel egymás után a tartalmakat, kamaszok dicsérik vagy épp alázzák egymást a segítségével. Olyan feleslegesnek látszó dolgokkal pedig, mint adatvédelem meg személyiségi jogok, ez a korosztály zömében nem foglalkozik.

Hogy ez mekkora hiba, azt jól mutatja az Egyesül Államok, Nagy-Britannia vagy épp Hollandia reakciója, ezekben az országokban ugyanis hivatalos eljárásokat indítottak a TikTok ellen. Csak az amerikaiak 13 pontban részletezték, hogyan sérti a program az online gyermekvédelmi törvényt. Indiában egyenesen betiltották a használatát, ugyanezt Amerikában is aktívan tervezgetik. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálta az alkalmazást, és hívta fel a figyelmet a felhasználóknak szóló magyar nyelvű tájékoztatás hiányára, a kéretlen és gyerekeknek nem való reklámok miatt pedig eljárást indítottak. Ez viszont még nem tárja fel a maga teljességében a TikTok negatív szerepét. Ezért kérdeztük meg Makay Józsefet, a Makay Kiberbiztonsági Kft. vezetőjét, etikus hackert arról, miért is tartsuk távol a gyereket a videómegosztótól.

Nem csak az adatvédelemmel van gond

Egyik közösségi oldalról sem állíthatjuk, hogy az ördög találmánya, és százszázalékosan haszontalan, így van ez TikTokkal is, de az biztos, hogy a fiatalok életére, gondolkodására és értékrendjére olyan jelentős hatást gyakorol, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, sem félvállról venni – szögezi le a szakértő. „Bármelyik más közösségi szolgáltatás esetében is felmerülhetnek adatvédelmi, pszichológiai és zaklatással kapcsolatos kérdések, amiket a szakértők ugyan folyamatosan próbálnak vizsgálni, kutatni és kezelni, de tapasztalataim szerint még ha ezeknek van is bármi eredménye, nem jut el az érintettekhez. Vagy mire el is jut, addigra már rég egy másik koncepciójú platformra tekintenek trendiként.”

A TikTok elképesztően népszerű
A TikTok elképesztően népszerűDrew Angerer / Getty Images Hungary

Miközben arról vitázunk, vajon szabad-e a saját közösségi oldalainkon szülőként megmutatnunk a gyerekünk arcát vagy strandolós fényképét, fel sem fogjuk, milyen következményei lehetnek egy TikTokra feltöltött, a gyakorlatban ellenőrizhetetlen sorsú videónak. Ugyanis hogy pontosan mi történik a feltöltött tartalmakkal, milyen feldolgozáson, elemzéseken mennek keresztül, azt pontosan senki sem tudja, még a szolgáltatást nyújtó ByteDance legtöbb alkalmazottja sem – mutat rá Makay József. Az viszont biztos és bizonyított, hogy egyre fejlettebb algoritmusok figyelik a felhasználók tevékenységét, és az adatokat a pontosabb reklámmegjelenítésre használják fel már jelenleg is. Persze ezek az elemzések számos egyéb (akár kiberháborús) célra is felhasználhatók, ennek szinte csak a képzelet szabhat határt – még annak ellenére is, hogy elvileg meg kellene felelniük a GDPR (európai általános adatvédelmi rendelet) követelményeinek.

És hogy kit érdekel egy tízéves éneklős videója? A helyzet az, hogy sajnos sokakat. Adataink, vásárlóértékünk sokat ér, akkor is, ha gyerekekről van szó. A felhasználók személyes adataival, beszélgetéseivel, videóival visszaélhet akár pénzügyi vagy politikai okokból a TikTok mögött álló cég, akár olyan hackerek is, akik hozzáférést szereztek a rendszer adatbázisaihoz vagy nagyobb számú fiókhoz. Vannak ismert esetek, és a különböző adatszivárgással foglalkozó illegális fórumokon folyamatosan érkeznek újabb és újabb csomagok TikTok felhasználói fiókok ezreiről, amiknek a tartalmát legtöbbször adathalászattal szerzik meg maguktól a felhasználóktól, és jó pénzért értékesítik őket a feketepiacon.

A TikTokot szolgáltató és fejlesztő ByteDance egy kínai vállalat, ami világszinten körülbelül 60 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és lokális törvényi okokból adatszolgáltatási kötelezettsége van a kínai kormány felé. Többek között az ebből eredő nemzetbiztonsági kockázat miatt kezdték betiltani számos területen a TikTok használatát.

Úton-útfélen videózzák magukat
Úton-útfélen videózzák magukatEuropa Press News / Getty Images Hungary

Apropó tiltás. Szülőként milyen alapon ellenezhetnénk a gyerekünk TikTok-használatát, ha a Facebookot és az Instagramot mi is rendszeresen használjuk? A technológia szintjén ezek hárman nagyon közel állnak egymáshoz. Ám ha a biztonsági és nemzetbiztonsági kockázatot nézzük, akkor nézőpont kérdése a megítélésük – folytatja a szakértő. A kínaiak számára a Facebook és az Instagram jelent nemzetbiztonsági kockázatot (emiatt is tiltották meg használatukat Kínában 2009-ben), az amerikaiaknak a TikTok. A magyarok számára pedig tulajdonképpen mindegyik, csupán mérlegelés kérdése, hogy melyik kockázatot fogadjuk el – már ha hajlandók vagyunk megismerni a potenciális kockázatokat.

Az általános iskolásoknak nem kéne használniuk

Ha ezt meg is tettük, még mindig kérdés marad, milyen életkornál húzzunk határt. Hiszen minden gyerek más környezetben él, más a családi háttere, a felhasználói szokásai. Ám az biztos, hogy az alsós általános iskolások kezébe egyáltalán nem való a TikTok. A szakértő ennél is tovább megy, ő középiskolás kor felett engedélyezné csak a használatát. „Addig semmiképp nem ajánlanám, amíg 15-16 éves kor után nagyjából ki nem alakul a felhasználó saját személyisége és értékrendje – pontosítja Makay József. – A TikTok és a hasonló, sok esetben magamutogatásra, villogásra és influenszerkedésre használt platformok nagyon addiktívak és személyiségtorzítók lehetnek a fiatalok számára. Ezeken a platformokon nagyon gyakran találkozhatnak olyan videókkal, amiknek a készítőit mesésen gazdagnak, szépnek, különlegesnek és érdekesnek mutatják be fiatal koruk ellenére, akik már azért is pénzt kapnak a szponzoroktól, ha csak beköszönnek a felhasználóknak – és sajnos ez sokszor így is van. Ebből pedig a felhasználó arra a téves következtetésre juthat, hogy valamit rosszul csinál az életben, és azzal az értékrenddel próbál azonosulni, ami valójában hamis, beállított és mulandó.”

Egyik őrült videót nézheted a másik után
Egyik őrült videót nézheted a másik utánDrew Angerer / Getty Images Hungary

Így óvd meg tőle a gyereked

Bár úgy érezhetjük, hogy a trendekre semmilyen ráhatásunk nincs, szülőként mi vagyunk azok, akik szabályozzuk a gyerek online tartalomfogyasztását. Akár az okostelefon korlátozott használatával, akár azzal, hogy nem veszünk rá mobilinternetet. Ez azonban nem elég a tudatos és óvatos viselkedéshez. Több beszélgetésre is szükség lesz, mire megismerjük gyerekünk szokásait, megtudjuk, cikizik-e azért, amiért nem használja a TikTokot, vagy épp nem szeretné, ha feltöltenének egy videót, amin ő is szerepel. Ezek a beszélgetések vezethetnek el odáig, hogy a különböző oldalak használatáról, veszélyeiről tájékoztassuk a gyerekünket, lehetőleg hitelesen.

Tiltani semmiképp sem szabad a közösségi szolgáltatások használatát, mert a másik oldalon ott van a gyerek saját baráti közössége, ami akaratlanul is kiközösítheti amiatt, mert lemarad a platformon zajló dolgokról – fűzi hozzá a biztonsági szakember. Azt viszont mindenképp át kell a gyerekkel beszélni, hogy nem szabad készpénznek vennie azt, amit a platformon lát és tapasztal. A TikTokon is érvényes, hogy „messziről jött ember azt mond, amit akar” – azaz ne a tiktokkerek legyenek a példaképek, mert a legtöbbjük élete nem egyezik a profilban bemutatottal. A legtöbben értékelhető tartalom nélkül csinálják a műsort, hogy még többen kövessék és csodálják az általuk kreált, eljátszott közszereplőt. Biztonsági oldalról pedig válasszunk nagyon erős jelszót, azt soha ne adjuk meg senkinek, ne használjuk máshol és ne adjunk hozzáférést harmadik féltől származó alkalmazásoknak, amik mindenféle szolgáltatás ígéretével, de valójában adatlopás céljával érnék el a TikTok-profilunkat. A lehető legkevesebbet áruljuk el magukról a profilunkban, és az általunk készített videókból se lehessen személyes vagy egyéb érzékeny adatokat (például riasztókódot, a kutyánk nevét, amit a jelszó-emlékeztetőnél használunk stb.) kinyerni!

2021 már egy megváltozott világba kalauzol. Az online tartalmak, közösségi oldalak egyre szaporodnak, nekünk pedig a fiatalokkal együtt kell megtanulnunk, hogyan használjuk őket a lehető legkevesebb kockázattal. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra