Olvassunk az állatokról, de hogyan? Szakértők ajánlják a legjobb könyveket

A legtöbb iskolás korú gyerek rajong az állatokért, és szívesen olvas róluk szóló történeteket, nézeget aranyos képeket. Észszerű döntésnek tűnik környezet és állatvilág tematikájú könyvet nyomni a kezébe, ám nem mindegyik képviseli azt a minőséget, amit elvárunk.

A mai oktatás nem feltétlenül figyel arra, hogy izgalmasan, élményszerűen tanítson, kedvet csináljon a világ felfedezéséhez. Ezt a feladatot azonban valakinek el kell végezni, legyünk hát mi, szülők egy kicsit a tanárok – már amennyiben maradt rá szabad vegyértékünk az előző iskolaév befejezése után. A jó könyvek nagy segítséget nyújtanak, hiszen befejezésük után – vagy akár még azelőtt – kimehetünk a természetbe megfigyelni az adott növényt vagy állatot, és máris gyakorlati tudásra tesz szert a gyerek. Gerald Durrell brit zoológus és világhírű író kiskamasz koráig nem részesült formális oktatásban, tudását az élőlények gondos megfigyeléséből és könyvekből szerezte, közben pedig garantáltan élmény maradt számára minden felfedezőút. 

Van mit tanulni a természettől

A természet itt van karnyújtásnyira, tele titkokkal, szabályokkal, az egész világ megismeréséhez elvezető törvényszerűségekkel. Csak meg kell ismerni. Ehhez azonban nemcsak oda kell menni, de rendszeresen időt érdemes tölteni réteken, erdőkben, hegyeken és völgyekben. A megfigyelések, kalandozások mérhetően hatással vannak a gyermeki agyra (s ha már itt tartunk, korosztálytól függetlenül bárkiére): növelik a kreativitást, javítják a mentális képességeket és az iskolai jegyeket –természetismeretből mindenképpen. Ám nagyon sok kérdésre mi magunk sem tudjuk a választ, vagy nem tudjuk kellőképpen elmagyarázni. Ilyenkor jönnek jól a minőségi könyvek és határozók.

Nézzük, benne vagyok-e? A legjobb kint a természetben olvasni
Nézzük, benne vagyok-e? A legjobb kint a természetben olvasniArtMarie / Getty Images Hungary

A jó gyerekkönyv izgalmas

Milyen egy jó gyerekkönyv? A kisebbek számára fontosak az izgalmas illusztrációk, a jól olvasható betűk, a rövidebb történetek. Nagy örömmel megismernek egy-egy állatot, főleg akkor, ha a biológiailag korrekt információkat mesébe szőve kapják meg. Ahogy nő a gyerek, úgy érdemes alkalmazkodni növekvő tudásvágyához: már hosszabb szöveget is el tud olvasni, a szerkezetileg pontos rajzok, fényképek is lenyűgözik, de a száraz mondanivaló helyett továbbra is a cselekvésre ösztönző tanácsok célravezetőek. Nagy előny, ha a könyv úgy mutatja be az állatokat, ahogy a gyerek még sosem látta, ha látványos, olvasmányos, figyelemfelkeltő és gyakorlati marad a bonyolultabb részek ecsetelésekor is. Külön előny, ha az adott könyv pont abban az évszakban kerül a gyerek kezébe, amiről éppen szól, így a megfigyelést, a gyakorlati teendőket nem kell máskorra halasztani.

A környezetvédelem kiemelt téma

Nem beszélhetünk a növényekről, állatokról, természeti jelenségekről anélkül, hogy el ne jutnánk a környezetvédelem témaköréhez. A felfedező- és tanulmányutak során – amikkel kapcsolatban érdemes az osztályfőnökkel is egyeztetni, hátha az egész osztályt elvinné egy izgalmas megfigyelésre – szinte biztosan találkozunk eldobott szeméttel, kivágott fával, szennyezett patakvízzel. Teljesen természetes, hogy a gyerek kérdez, s mivel hiányzik belőle a felnőttek fásultsága, komolyan tenni szeretne a bolygó és persze közvetlen lakókörnyezete tisztaságáért, egészségéért. A szemétszedési akciók, a faültetés, a növényvédelem, a természetet óvó kirándulás – például nem tördelünk le fölöslegesen ágakat, nem ásunk ki és viszünk haza védett növényeket, nem fosztjuk ki a madárfészket – mind hasznos tevékenységek, s az egész családra, illetve mikrokörnyezetre hatással vannak. Azok a könyvek illeszkednek igazán a természetvédelemhez, amelyek gyártásánál, csomagolásánál környezetbarát anyagokat használnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Egy sorozat, amit érdemes megismerni

A Bookly Junior könyvcsomagja ilyen, sőt külön fejezetet szentel a természetvédelemnek. Az olvasnivaló az elsős kisiskolással együtt „nő”, azaz mindig a gyerek életkorához, olvasási és tudásszintjéhez alkalmazkodik. A könyvek látványos, ugyanakkor ízléses illusztrációkkal készülnek, száraz adatok helyett izgalmas kalandok, érdekességek találhatók bennük. A sorozat végén a gyerek egy önálló állatvilágos könyvtárral lesz gazdagabb, ahol a színes történetek tökéletesen megférnek a gondos ismeretterjesztő albumokkal. A legjobb hazai kiadóktól származó könyveket olyan ismert személyiségek ajánlása mentén vették fel a csomagba, mint Csányi Vilmos etológus vagy Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Így már biztosak lehetünk benne, hogy tudományos szempontból is kifogástalanok.

A 2020 őszén induló Állatvilág program 7-9 éves, olvasni tudó vagy az olvasással ismerkedő gyerekeket célozza meg egy 15 részes könyvcsomagsorozattal, amellyel nemcsak érdekes, színes könyvek, de foglalkoztató füzetek, illetve minőségi és hasznos ajándékok is érkeznek. Egy egyszerű internetes regisztrációt követően a csomagot házhoz szállítják, a fizetésre pedig a könyvek érkezését követően két hét áll rendelkezésre. A Bookly Junior Állatvilágról további részletek a honlapon olvashatók, itt lehet regisztrálni is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek