Brokkolis lepénykék: húsmentes finomság glutén- és tojásmentesen

A hús nélküli fasírt íz létezik. Mindössze egy tál, öt hozzávaló és 10 perc érdemi munka kell hozzá. A brokkolis lepényke gluténmentes, tojásmentes, sőt, low carb is.

Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.
Salátával, édesburgonya-hasábokkal, mártogatóssal vagy önmagában is isteni.AmalliaEka

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 450 gramm brokkolirózsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 gramm mandulaliszt
  • 200 gramm reszelt sajt (trappista vagy cheddar, akár vegyesen is)
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A brokkolirózsákat pároljuk elő 5-8 perc alatt, majd hűtsük ki. Vágjuk apróra. Keverjük össze az összes többi hozzávalóval, és vizes kézzel formázzunk belőle lepény- vagy fasírtformákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük mindkét oldalán 15-15 percig.

A dietetikus tippje: 

„A mandulából készült őrlemény különleges, édeskés íze miatt közkedvelt alapanyaga a gluténmentes konyhának. Szénhidráttartalma alacsony, de növényi fehérjében, rostban bővelkedik, és számos jótékony egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat is tartalmaz. Gazdag E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, cinkben és vasban. De ha odafigyelsz az alakodra, figyelj rá, hogy zsírtalanított mandulalisztet használj, mert kalóriatartalomban nagy különbségek lehetnek hagyományos társához képest. Ha végképp diétásra készítenéd a vega lepénykét, sajtból is válassz zsírszegényet! Laktózmentes sajttal pedig könnyen tejcukormentessé is teheted a finomságot.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

2020. augusztus11., 06:04

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Ezt a brokkolis cheddarlevest egy kevés fehérborral dobtuk fel

A cheddar szuper aromás sajt, amiből nem kell túl sok ehhez a klassz leveshez. A brokkoli, de akár a karfiol is jól kíséri az ízét, és ha megunod, készítsd el a kéksajtos-párolt almás változatát is.

2020. november13., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek