Azt hitted, a cukortól felpörög a gyerek? Tévedtél. Sőt

Bár évtizedek óta biztosak benne a szülők, most megdőlni látszik az elmélet, miszerint felpörög a gyerek, ha édességet eszik. Sőt, a legfrissebb eredmények szerint az emberek ennek épp az ellenkezőjét tapasztalják: fáradtak és tompák lesznek.

A Medium számolt be arról a tanulmányról, amely 31 kísérlet metaanalízise alapján készült, azaz a kutatók 31 korábbi kísérlet eredményeit elemezték és vetették össze, így közel 1300 ember esetében vizsgálták, hogyan hat a cukor a hangulatukra, miként befolyásolja a harag, az éberség, a depresszió vagy a fáradtság mértékét.

Semmi hatása? 

Az eredmények szerint a cukorfogyasztás gyakorlatilag nincs hatással az emberek viselkedésére és közérzetére. A cukortól nem lesz több energiánk, nem befolyásolja a gondolkodásunkat, és a kutatók szerint a sportteljesítményünk sem javul. Épp ellenkezőleg: az eredmények szerint fáradtabbak lettek azok az emberek, akik cukrot fogyasztottak, mint azok, akik placebót.

A tanulmány szerint a cukorfogyasztást követő 60 percben csökken az emberek ébersége, 30 percen belül pedig fáradtabbnak érezték magukat az alanyok. Konstantinos Mantantzis, a kutatás vezetője szerint a cukorfogyasztást övező mítosz még mindig nagyban befolyásolja az emberek viselkedését, hiszen sokan várják, hogy jobb kedvük vagy több energiájuk lesz, miután édességet fogyasztanak.

Nyami!
Nyami!ruizluquepaz / Getty Images Hungary

Hogyan maradt akkor mégis életben az elmélet ennyi generáción keresztül?

Dr. Jody Dushay endokrinológus szerint a gyerekek csupán izgatottá válnak, ha édességet vagy cukrot kapnak, hiszen örülnek neki. Ezt azonban nem kellene összekeverni például a hiperaktivitással. Michael Breus klinikai szakpszichológus a cukorfogyasztás és az alvás közötti kapcsolatot vizsgálja. Szerinte a cukor hatása leginkább a fogyasztás időpontjával függ össze. Vannak olyan szerencsés emberek, akik nyugodt szívvel ehetnek bármikor édességet, az anyagcseréjük szuperül működik, másoknak viszont a kései órákban már nem ajánlott, mert sokszor rossz közérzet, súlygyarapodás lesz az esti nasizás következménye.

Mindezek tudatában érdemes átgondolni mindent, amit eddig a cukor fogyasztásáról gondoltunk, és még több figyelmet fordítani a tudatos fogyasztásra és az egészséges táplálkozásra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra