Így védheted meg a kisbabádat a bölcsőhaláltól

Bár a váratlan csecsemőhalál oka a mai napig nem ismert, ha odafigyelünk néhány dologra, jelentősen csökkenthetjük a valószínűségét. A közös ágyban való alvásról például nem kell lemondanunk, viszont a cigarettáról igen.

A bölcsőhalál minden kismama legrosszabb rémálma, személy szerint alig vártam, hogy a gyerekeim elmúljanak egyévesek. Légzésfigyelőt nem használtunk, helyette egy légtérben aludtunk, néha együtt, néha külön, és bíztam benne, hogy ha baj van, akkor felébredek.

A bölcsőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) okairól a mai napig szinte semmit nem tudunk, ám arról már egyre többet, hogy melyek azok a tényezők, amelyek csökkentik a kialakulásának a veszélyét. Ezeket foglalta össze a brit UNICEF, a brit Közegészségügyi Intézet, a Durhami Egyetem és a The Lullaby Trust két nemrég megjelent kiadványban, melyek közül az egyik a szülőknek, a másik pedig a szakembereknek készült.

Hogyan altassuk a kisbabát?

Először az 1980-as években figyeltek fel arra, hogy Hongkongban sokkal kisebb a bölcsőhalál előfordulása, itt ugyanis a kínai hagyományoknak megfelelően arccal felfelé altatták a babákat. Ezt követően számos országban indult kampány a háton altatás mellett, és Nagy-Britanniában azóta 79 százalékkal csökkent a váratlan csecsemőhalál, írja a The Lullaby Trust. Ezek alapján tehát a szakemberek szerint a legfontosabb, hogy amíg a kisbaba magától meg nem tud fordulni, addig kizárólag háton aludjon. Ugyanakkor a hason fekvés az izomzat erősödése és a mozgásfejlődés szempontjából nagyon fontos, ezért amikor a kisbaba ébren van, akkor tegyük minél többet hasra.

Háton, mindenféle párnák és plüssök nélkül
Háton, mindenféle párnák és plüssök nélkülencrier / Getty Images Hungary

Szintén nagyon lényeges, hogy a kisbaba alvóhelye ne legyen tele mindenféle párnákkal, játékokkal és kiegészítőkkel, például mellőzzük a babafészek és a rácsvédő használatát is. A matrac legyen kemény és sima. Az ágy elhelyezése szempontjából pedig a legjobb, ha a baba legalább az első 6 hónapban egy légtérben alszik a szülőkkel.

Az anya dohányzása a várandósság és a szülés után is nagyon komoly rizikófaktor. A passzív dohányzás is nagyon sokat számít, ezért kerüljük a cigarettafüstöt. A cigizés különösen veszélyes akkor, ha együtt alszunk a babával, ebben az esetben ugyanis tízszeresére nő az SIDS valószínűsége.

Az együtt alvás szabályai

Nagyon sokan félnek az együtt alvástól, de egy kis odafigyeléssel könnyen biztonságossá tehető. A párnákat tegyük el a baba közeléből, és gondoskodjunk arról, hogy ne tudjon se leesni az ágyról, se beszorulni a matrac és a fal közé. Ne takarózzunk közös takaróval, hogy nehogy alászoruljon. És semmi esetre se aludjunk együtt a babával, ha alkoholt vagy drogot fogyasztottunk, esetleg olyan gyógyszert vettünk be, ami álmosít. Koraszülött, illetve nagyon kis súlyú (2,5 kiló alatti) csecsemők esetében is biztonságosabb a külön ágyban történő alvás.

Fotelban aludni tilos!

A közös ágyban való alvásnál sokkal kockázatosabb, ha például az éjszakai ébredésnél egy fotelba vagy a kanapéra ülünk le a babával. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy a gyerekkel együtt mi magunk is elbóbiskolunk, ám ez nagyon veszélyes, mert a baba könnyen lecsúszhat, és olyan pozícióba kerülhet, ahol nem kap levegőt. 

Mindent összevetve, a legbiztonságosabb, ha az újszülöttet közvetlenül az ágyunk mellett, egy kiságyban (esetleg babaöbölben) vagy mózeskosárban altatjuk, hogy azonnal felébredjünk a jelzéseire. Alváskor mindig a hátára fektessük, és ne használjunk párnát, ne tegyünk semmit a kiságyba. Ha pedig dohányzunk, akkor lehetőleg még a várandósság előtt szokjunk le, és ösztönözzük erre a többi velünk élő családtagot is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek