Jó magyarosoknak kedvezett az idei felvételi

Még soha nem volt eddig olyan könnyű matek felvételi, mint az idei hatodikosoké, a magyar viszont nehéz volt. A nyolcadikos feladatlapok nem hoztak különösebb meglepetést. A hatodikos feladatsor nehéz helyzetbe hozza az erős matekos iskolákat - és gyerekeket.

Ahogy évek óta mindig, idén is az AKG volt az első iskola, amelyik kijavította a felvételi dolgozatokat, és kirakta az összesített statisztikát. Az előző évek tapasztalatai alapján a náluk író hatodikosok átlageredménye gyakorlatilag azonos az országos átlaggal, míg az ott író nyolcadikosok pontszáma magasabb, mint az országos átlag. 

Ezt közölte az iskola:

"A 7. évfolyam írásbeli vizsgájára 350 vizsgázó jelentkezett, a magyar pontszám átlaga 31,8; a matematikáé 36,5 lett. A 9. évfolyam írásbeli vizsgájára 233 vizsgázó jelentkezett, a magyar pontszám átlaga 37,7; a matematikáé 26,7 lett.

Grafikonokat erről itt találtok

A feladatlapok és a megoldások ezeken az oldalakon érhetőek el: 6 és 8 osztályos gimnáziumba itt,  9. évfolyamra pedig itt.  A vizsgadolgozatokat még aznap kijavítottuk, és a javítás ellenőrzését is elvégezte egy másik szaktanár.

A hatosztályos gimnáziumokba jelentkezők országos átlaga évekre visszamenőleg azonos szokott lenni a nálunk író vizsgázók átlagával (10 év átlagában 0,2 pont a különbség). Az idei hatosztályos magyar vizsga átlaga a korábbi 17 év átlagához képest (a nálunk írt vizsgázók átlagával számolva) 3 ponttal lett alacsonyabb, a matematika 11 ponttal lett magasabb. Ha csak az előző 5 év átlagát tekintjük, a magyar 1 ponttal lett alacsonyabb, a matek 13 ponttal lett magasabb.

A tavalyi vizsgához képest idén a magyar 5 ponttal lett alacsonyabb, a matek 15 ponttal lett magasabb. (Ezek az adatok inkább az aktuális vizsgadolgozatok nehézségére utalnak a korábbi évekhez képest – nem pedig a vizsgázó korosztályok közti különbségre.) Az idei matek vizsgánál még soha nem volt könnyebb vizsga. Míg korábban csak elvétve akadt hibátlan dolgozat, idén 9 maxpontost javítottunk, a dolgozatok 12%-a volt 48-50 pontos. A négyosztályos gimnáziumba jelentkezők közül a nálunk író vizsgázók 9-12 ponttal szoktak magasabb átlageredményt elérni, mint az országos átlag.

Az idei négyosztályos magyar vizsga átlaga a korábbi 9 év átlagához képest (a nálunk írt vizsgázók átlagával számolva) 3,5 ponttal lett magasabb, a matematika 0,2 ponttal lett magasabb. A tavalyi vizsgához képest idén a magyar 2 ponttal lett magasabb, a matek 1,2 ponttal lett alacsonyabb."

shutterstock 741915964
Shutterstock

A gyerekek is így érezték

Az iskola által közölt számok egybeesnek a környezetünkben felvételiző hatodikosok véleményével, az általam ismert (és megkérdezett) hét felvételiző hatodikos egyaránt a magyart mondta nehezebbnek, és meglepődött, hogy a matek mennyire könnyű volt.

Mivel az AKG-ban 10 évesek (8 osztályos gimibe felvételizők) nem írnak, ezért arról nincsen statisztika, de itt is tudunk közölni szubjektív véleményt: nem volt kifejezetten nehéz sem a matek, sem a magyar, de ha választani kell, akkor itt is a matek volt könnyebb. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra