Beteg gyerekeknek mesélt Árpa Attila

Ajándékcsomagokat osztott a beteg gyerekeknek a TASZ. A Tűzoltó utcai gyermekklinikán jártunk, most önszántunkból.

Ha jól számolom, már négyszer is voltam kórházban a gyerekeimmel, igaz, csak 2-3 napokra, de mindig olyan érzés volt, mintha átment volna rajtam egy úthenger. Minden alkalommal az járt a fejemben, micsoda lelki erő kell ahhoz, hogy valaki heteket, vagy netán hónapokat töltsön kórházban. Meg azon is sokszor elgondolkoztam, hogy mekkora lelki erő kell ahhoz, hogy valaki itt dolgozzon, nem éppen komfortos körülmények között.

A lelki megterhelésen túl nyilván az ember olyan kényelmetlenségekbe is belefut, hogy nincs wc-papír vagy szappan. Ebben segít ünnepi kampányával a Társaság a Szabadságjogokért, amely decemberben higiéniás termékeket és ajándékokat osztott a gyerekeknek és családjaiknak.

A Társaság a Szabadságjogokért három éve készít felmérést arról, hogy a kórházak mennyire működnek gyermekbarát módon.  Kapronczay Stefánia, a civil szervezet ügyvezető igazgatója a Tűzoltó utcai gyermekklinikán hétfőn délelőtt azt mondta, a gyermekbarát hozzáállás javult az elmúlt három évben.

"Azt tapasztaljuk, hogy egyre több kórházban erősödik a gyermekbarát szemlélet, ami találkozik a szülői akarattal is. Egyik kutatásunkból  ugyanis kiderült, hogy a szülők többsége azt szeretné, ha a teljes kórházi kezelés alatt a gyermeke mellett tartózkodhasson".

A szervezet ügyvezetője elmondta azt is, hogy december 5 és 31. között ezer csomagot juttatnak el beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy megkönnyítsék a gyógyulást. A csomagban színes ceruzák, higiéniás termékek, például fertőtlenítő kendő és papír wc-ülőke, valamint TASZ-os játék  is található. 

A TASZ kapmányához kapcsolódva a Rossmann magyarországi arcaként Árpa Attila olvasott mesét a lábadozó gyerekeknek. Amikor megkérdeztem, volt-e már kórházban a gyerekével, azt mondta, válaszolta, hogy szerinte többször is, mint kellett volna, mert amikor kicsi volt, akkor is vitték, amikor nem kellett volna.

"A tapasztalatom az, hogy sok gyerekkórház kinézetre leginkább egy horrorfilmbe illene, a személyzet pedig olyan angyali és csodálatos, hogy ez a kontraszt szívszorító. Az orvosok, a nővérek szakmailag minden elkövetnek, odafigyelnek, aztán a wc-papírt otthonról kell hozni" - mondta Árpa Attila. 

A gyermekklinika intézetvezető főnővére elmondta, hogy ilyenkor az ünnepek közeledtével kifejezetten figyelnek arra, hogy ha mód van rá és a beteg állapota is megengedi, akkor ha csak pár órára is, de hazamehessenek karácsonykor. "Minden évben tartunk egy kis ünneplést itt a kórházban is, csirkecombtól a pizzaevésig, a forró csokiig minden van, és nagyon élvezik a gyerekek, de ez nem az otthoni" - mondta. 

A TASZ létrehozta a gyerekkelvagyok.tasz.hu című honlapot, ahol a szülők meghatározott szempontok alapján értékelhetik a kórházakat, és véleményt is írhatnak róluk. Ilyen szempont többek között az is, hogy maradhat-e a szülő a gyerekkel a kezelés során, milyen a pszichés támogatás, kapnak-e megfelelő tájékoztatást és mennyire barátságos a környezet. A weboldalon adományozni is lehet, méghozzá SMS-ben, tehát ki sem kell mozdulnod, hogy te is tegyél egy kézfertőtlenítőt a csomagba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra