Tarts kutyát a kisgyerek mellett, és terhesen is!

A terhességük alatt rendszeresen kutyázó anyák gyerekei védettséget élveznek az ekcémával szemben, és kisebb eséllyel lehetnek asztmások.

Nem csak a kiváló társaság miatt lehet érdemes kutyákkal teleszórni a lakást, az ember legjobb barátja ugyanis úgy tűnik, az ekcémára és az asztmára is jó. A nemrég megjelent tanulmányok fókusza a többnyire inkább a gyerekeket érintő ekcéma, valamint a városi gyerekeket gyakran megkínzó asztma, és a kutyák kapcsolata volt.

shutterstock 175204865
Shutterstock

A kutatások eredményeit az Iflscience foglalta össze.

Ekcéma

A főleg gyerekeket érintő bőrbetegség kialakulásának jelentősen csökken az esélye a kutatók szerint, ha az anyák naponta legalább egy órát kutyák társaságában töltöttek a terhességük alatt. A viszketéssel és a vakarózás miatt a bőr kisebesedésével együtt járó ekcéma megjelenése ellen úgy tűnik a gyerekek 2 éves korától egészen a tizedik életévük betöltéséig „véd” a terhesen kutyázás.

Asztma

A másik kutatás eredményei kicsit kevésbé egyértelműek. A kutyákra allergiás asztmás gyerekek tüneteit enyhítheti ugyan egy a kutyák szőrén éldegélő baktérium, egy szintén jelenlévő fehérje/allergén viszont ezzel párhuzamosan súlyosbíthatja a tüneteket. A baktérium felfedezése ugyanakkor akár egy új gyógymód kidolgozásához is hozzájárulhat. A kutyák tehát úgy tűnik, képesek vigyázni és óvni a gyerekeket.

Ezt állítják a svédek 600 ezer gyerek életét tíz éven át elemző eredményeik alapján: a gyerek 0 és 1 éves kora között érdemes mindenképpen kutyát (és tehenet) tartani, ebben az időszakban ugyanis valóban jelentősen csökkenti az asztma kialakulásának esélyét. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra