A terhes és gyereknevelős könyvek többet ártanak, mint használnak

Az anyasággal kapcsolatos útmutatók és önsegítő könyvek többsége leginkább arra jó egy friss kutatás szerint, hogy elbizonytalanítsa és depresszióba taszítsa az anyákat.

A felmérés során olyan, a babák fejlődésmenetének gyakran ellentmondó, szigorú menetrendekkel operáló útmutatók az anyák lelki állapotára kifejtett hatását vizsgálták meg a kutatók, amelyek a 0-12 hónapos csecsemők alvási és táplálkozási szokásait, valamint az anyákkal kialakuló kapcsolatát veszik górcső alá. A gyereknevelést megkönnyíteni szándékozó könyvek pedig úgy tűnik tényleg képesek megváltoztatni a fiatal anyák életét, csak nem egészen úgy, ahogy azt a borítókon olvasható ajánlók sugallják. 

A Guardian által külön kiemelt három anyaszomorító könyv (1. Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak, 2. Kiegyensúlyozott Babák és Nyugodt Mamák kézikönyve, 3. Picik és kicsik) magyarul is kaphatóak egyébként, ahogy rengeteg más hasonló hangvételű könyv is.

A Guardian szerzője szerint pont az a baj ezekkel a könyvekkel, hogy nem igazán egyértelmű, miben áll a hasznosságuk. Ha a gyerek a leírtaknak megfelelően abszolválja a triplaszaltót a kúszást hat hónaposan, akkor csak annyi történik, hogy a gyerek tudja, amit mindenki tud. Ha viszont véletlenül mégsem tart ott egy baba, ahol a sokszor ostobán általánosító menetrend alapján tartania kéne, rengeteg stressz és többnyire fölösleges aggodalom lesz a végeredmény, ami bizony az anyák lelki világán is nyomot hagy majd.

shutterstock 303060878

Mindezt a 354 anya élményeit összefoglaló felmérés is megerősíteni látszik. Vannak persze olyanok is, akiknek valóban segítséget jelentenek az ilyen könyvek (az anyák 22 százaléka tényleg nyugodtabbnak érezte magát a könyvek hatására), a többség viszont sajnos nem azt kapja, amit várt.

Az anyák 53 százaléka ugyanis épp hogy szorongósabb, idegesebb és bizonytalanabb lett az útmutatók hatására. A szorongás mellett a depresszió egyéb tünetei is megjelentek azoknál, akik több ilyen könyvet olvastak el, egyre inkább elbizonytalanodtak ugyanis a szülők azzal kapcsolatban, hogy vajon képesek-e megfelelően és kellő hatékonysággal felnevelni egy gyereket.

[Itt tenném hozzá szerkesztői kiegészítésként, hogy az Az a 9 hónap, és a sorozat első 3 évre vonatkozó másik két része szerintem a valaha megírt leghasznosabb anyairodalom, ami a saját súlyát éri aranyban. De úgy látszik, én a 22 százalékhoz tartozom. Andi]

Könnyen lehet persze, hogy a válaszadók egy része eleve bizonytalan vagy épp depressziós volt, és éppen ezért olvasott el több ilyen témájú könyvet, ennek ellenére sem jó jel ugyanakkor, hogy az anyák többségét elbizonytalanítják, nem pedig segítik a könyvek, amelyektől választ remélnek a gondjaikra. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra