SZÜLŐSÉG

Ne dohányozz terhesen, mert agresszív lesz a gyerek

2017. július 23., vasárnap 16:12

Egy friss kutatás szerint a várandósság alatti dohányzás növeli annak esélyét, hogy gyerekünkből bűnöző hajlamú felnőtt váljék.

Tudjuk, hogy terhesség alatt nem jó ötlet a dohányzás, hiszen koraszülést, alacsonyabb születési súlyt okozhat és egyes fejlődési rendellenességek kockázatát is növeli. Egy friss kutatás szerint ráadásul a káros hatások nem csak a csecsemőkorra korlátozódnak: felnőve antiszociális és viselkedészavaros is lesz tőle a gyerek, ami nem csak neki, de a szüleinek is rengeteg nehézséget okozhat.

A kutatók szerint az antiszociális viselkedés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek az anyukája a várandósság alatt dohányzott. A kutatók majdnem négyezer anya adatait vizsgálták, akik az 1960-as években voltak várandósak. A gyermekeik ma már felnőttek – esetükben az antiszociális viselkedést vizsgálták a kutatók: részben bűnügyi jegyzőkönyvek révén, részben az érintett, ma már felnőtt (a vizsgálat idejében átlag negyvenéves) gyerekek személyes vizsgálata során.

Több cigaretta=agresszívabb gyerek

A résztvevők 59 százaléka volt kitéve anyai dohányzásnak magzatkorában – ma már szerencsére nem dohányzik ennyi anya, de a hatvanas években még kevesebbet tudtak a dohányzás káros hatásairól és a tiltás is kevesebb volt. Ezeknek a nőknek még valószínűleg nem mondta el az orvosuk azt, ami ma már evidencia, és lehet, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy a dohányzással árthatnak a babának. A résztvevők egyharmadának édesanyja több mint napi egy doboz cigarettát szívott naponta.

shutterstock 654775714

A kutatók az eredmények kiszámításánál figyelembe vettek olyan befolyásoló tényezőket, amik szintén növelik az antiszociális személyiségzavar esélyét, de a dohányzás szerepe még így is jelentős volt.

Napi egy doboz anyai cigaretta 30 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a baba felnőve antiszociális legyen. Azok a személyek, akiknek anyukája dohányzott terhesség alatt, kamaszkorban 25 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el agresszív cselekedeteket. A szakemberek szerint az eddigi, dohányzásellenes érvek mellé itt egy újabb nyomós érv, hiszen ki szeretné, hogy a gyereke fiatalkorú bűnöző legyen?

Antiszociális=bűnöző?

Az antiszociális személyiségzavar természetesen nem jelent feltétlenül bűnözési hajlamot, ugyanakkor a két dolog között van némi átfedés. Börtönökben gyakoribb az antiszociális személyiségzavar, hiszen ennek a személyiségtípusnak egyes jellemzői, például az empátia és az etikai érzék hiánya kifejezetten „előnyösek” a bűnözéshez. Az antiszociális személyiség nem tartja tiszteletben mások jogait és a mások által lefektetett szabályokat – lehet, hogy ezt törvényi keretek között teszi, de könnyen előfordulhat törvénysértés is.

Az antiszociális személyiségzavar jellegzetességei között szerepel a társas normáknak való megfelelési képtelenség, mások átverése, hazudozás, ingerlékenység, saját és mások biztonságának figyelmen kívül hagyása, felelőtlenség, valamint a bűntudat és a megbánás hiánya.

Az antiszociális személyiségzavar részben genetikai hajlamnak köszönhető, de egyes környezeti hatások, például a bántalmazó és/vagy kaotikus családi háttér szintén hajlamosító tényezők lehetnek. A hajlamosító környezeti tényezők közé, úgy tűnik, most az anya terhesség alatti dohányzása is csatlakozik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta