Ne dohányozz terhesen, mert agresszív lesz a gyerek

Egy friss kutatás szerint a várandósság alatti dohányzás növeli annak esélyét, hogy gyerekünkből bűnöző hajlamú felnőtt váljék.

Tudjuk, hogy terhesség alatt nem jó ötlet a dohányzás, hiszen koraszülést, alacsonyabb születési súlyt okozhat és egyes fejlődési rendellenességek kockázatát is növeli. Egy friss kutatás szerint ráadásul a káros hatások nem csak a csecsemőkorra korlátozódnak: felnőve antiszociális és viselkedészavaros is lesz tőle a gyerek, ami nem csak neki, de a szüleinek is rengeteg nehézséget okozhat.

A kutatók szerint az antiszociális viselkedés gyakoribb azoknál a gyerekeknél, akiknek az anyukája a várandósság alatt dohányzott. A kutatók majdnem négyezer anya adatait vizsgálták, akik az 1960-as években voltak várandósak. A gyermekeik ma már felnőttek – esetükben az antiszociális viselkedést vizsgálták a kutatók: részben bűnügyi jegyzőkönyvek révén, részben az érintett, ma már felnőtt (a vizsgálat idejében átlag negyvenéves) gyerekek személyes vizsgálata során.

Több cigaretta=agresszívabb gyerek

A résztvevők 59 százaléka volt kitéve anyai dohányzásnak magzatkorában – ma már szerencsére nem dohányzik ennyi anya, de a hatvanas években még kevesebbet tudtak a dohányzás káros hatásairól és a tiltás is kevesebb volt. Ezeknek a nőknek még valószínűleg nem mondta el az orvosuk azt, ami ma már evidencia, és lehet, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy a dohányzással árthatnak a babának. A résztvevők egyharmadának édesanyja több mint napi egy doboz cigarettát szívott naponta.

shutterstock 654775714

A kutatók az eredmények kiszámításánál figyelembe vettek olyan befolyásoló tényezőket, amik szintén növelik az antiszociális személyiségzavar esélyét, de a dohányzás szerepe még így is jelentős volt.

Napi egy doboz anyai cigaretta 30 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a baba felnőve antiszociális legyen. Azok a személyek, akiknek anyukája dohányzott terhesség alatt, kamaszkorban 25 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el agresszív cselekedeteket. A szakemberek szerint az eddigi, dohányzásellenes érvek mellé itt egy újabb nyomós érv, hiszen ki szeretné, hogy a gyereke fiatalkorú bűnöző legyen?

Antiszociális=bűnöző?

Az antiszociális személyiségzavar természetesen nem jelent feltétlenül bűnözési hajlamot, ugyanakkor a két dolog között van némi átfedés. Börtönökben gyakoribb az antiszociális személyiségzavar, hiszen ennek a személyiségtípusnak egyes jellemzői, például az empátia és az etikai érzék hiánya kifejezetten „előnyösek” a bűnözéshez. Az antiszociális személyiség nem tartja tiszteletben mások jogait és a mások által lefektetett szabályokat – lehet, hogy ezt törvényi keretek között teszi, de könnyen előfordulhat törvénysértés is.

Az antiszociális személyiségzavar jellegzetességei között szerepel a társas normáknak való megfelelési képtelenség, mások átverése, hazudozás, ingerlékenység, saját és mások biztonságának figyelmen kívül hagyása, felelőtlenség, valamint a bűntudat és a megbánás hiánya.

Az antiszociális személyiségzavar részben genetikai hajlamnak köszönhető, de egyes környezeti hatások, például a bántalmazó és/vagy kaotikus családi háttér szintén hajlamosító tényezők lehetnek. A hajlamosító környezeti tényezők közé, úgy tűnik, most az anya terhesség alatti dohányzása is csatlakozik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra