SZÜLŐSÉG

Nyaralás az, amikor anyu a tengerhez közelebb főz?

2017. július 18., kedd 15:00

Ugyanaz a házimunka, csak nem 600 kilométerre van a tenger, hanem háromra. Jó ajánlat ez? Nyaralás egyáltalán? Vagy kitolás, mert amíg mindenki jól mulat, a nő ugyanúgy végzi a házimunkát, mint itthon?

Kaja, mosogatás, terítés, asztal leszedése, be is kell vásárolni, naponta felsöpörni a kihullott homokot, és egy-egy mosás-teregetés is be-befigyel - körülbelül ezekkel a munkákkal jár az apartmanos élet. Ugyanaz a házimunka, csak nem 600 kilométerre van a tenger, hanem háromra. Jó ajánlat ez? Nyaralás egyáltalán? Vagy kitolás, mert amíg mindenki jól mulat, a nő ugyanúgy végzi a házimunkát, mint itthon?

"Apartman? Aztán ott güzüljek egész héten a konyhában,  hogy mindenkinek legyen mit ennie? Hát, kösz, de nem! Inkább megyek egy all inclusive-ba, és pihenek én is végig" - nekem Ilka mondta ezt, de biztosan mindannyian hallottuk már szinte pontosan ugyanezt másoktól. 

Azt hiszem, mindannyian ismerjük a forgatókönyvet, ami Ilkánál kiverte a biztosítékot.

Indul a család a horvát/olasz apartmanba. Anyu már két napja főz, lesütött hús, fasírt, rántott karaj a hűtőtáskában. Konzervekkel teli egy nagy szatyor. Mire elindulnak, anyu már alig él. Két napig eszik a hozott kaját, aztán jön a főzős-vásárlós része. És a gombóc a torokban: ez olyan igazságtalan. Mindenki pihen, mindenki ki tud szakadni a hétköznapokból, csak én nem. Nekem ugyanúgy itt a főzés meg a mosogatás, a söprés meg a teregetés, mint otthon. Ez mindenkinek vakáció, csak nekem nem - mérgelődnek nők milliói nyaranta az apartmanok konyháiban.

És a Józsi nem érti, miért nem jó ez, amikor a szomszéd Gáborék is minden évben apartmanba mennek, de bezzeg a Jutka nem panaszkodik, meg nem akar szállodába menni, sőt, szereti az apartmant. Csak te vagy ilyen, vágja az asszony fejéhez, neked semmi nem jó, itt vagyunk a tengernél, de most is csak elégedetlenkedsz!

shutterstock 215275489
Fotó: Shutterstock

"All inclusive? És igyam a gagyi narancslevet a gyűszűnyi pohárból, egyem ugyanazt a közepes kaját minden nap, és tömörüljek a millió másik ember között a medencénél meg a parton? Hát, kösz, de nem! Az apartmanban a saját uraink vagyunk" - Gabi véleménye sem egyedi, az apartmanok, kivehető lakások, házak népszerűsége töretlen, és sokszor nem anyagi okok indokolják a döntést.

Nem csak a mártírnők szeretik az apartmant. Sőt!

Hogy is van ez, hogy az emberek felét a gondolattól is rázza a hideg, miközben az emberiség másik fele önként, vidáman és lelkesen megy nyaralni apartmanba? Önellátás-nem önellátás témában rögtönzött közvélemény-kutatásom nem túl meglepő eredményt hozott. A megoldás  a családi munkamegosztás. Magyarul: segít-e a férjünk, vagy minden a mi nyakunkba szakad?

Ahol a házimunka az asszony dolga, és ő szolgálja ki a többieket, akar a fene apartmanba menni. Aki egész évben egyedül gürcöl a házimunkával, szeretné legalább egy hétre elengedni. 

Sokkal szívesebben mennek apartmanba azok, ahol az a normális, hogy a férj/apa is el tud ugrani a boltba reggeliért, és nem megdöbbentő a gondolat, hogy ha egyikünk megfőzte a kaját, akkor a többiek terítenek és mosogatnak.

Ha tehát férfi vagy, és azt szeretnéd, hogy a család apartmanba menjen, segíts többet a feleségednek a házimunkában, otthon is, de különösen a nyaraláson! Még élvezhetőbbé válik a dolog, ha van némi pénz vendéglőzésre, és nem kell minden nap valakinek főzni-mosogatni. A harmadik olyan tényező, ami élvezetessé teszi az önellátós nyaralást az, ha lehet egyszerűsíteni, és néha megteszi egy szendvics vagy gyors tészta is a többfogásos vacsora helyett.

shutterstock 188830457
Fotó: Shutterstock

Ti melyik táborhoz tartoztok? Mentek apartmanba? Szeretitek? Vagy csakis a szálloda? Gürcölni kell a nyaraláson? Vagy van munkamegosztás? Facebookon várjuk a véleményeteket!

Apartman? Szálloda?

 • 755
  Csakis a szálloda, akkor se megyek apartmanba, ha segítenek a házimunkában
 • 364
  Szálloda, mert különben mindent nekem kell csinálni
 • 62
  Apartman, és mindent nekem kell csinálni, és utálom
 • 97
  Apartman, és mindent nekem kell csinálni, de nem bánom
 • 378
  Apartman, és munkamegosztás van, de jobb lenne a szálloda
 • 1046
  Apartman, és munkamegosztás van, és nem vágyom hotelbe
 • 348
  Apartman, és én nem csinálok semmit
 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta