SZÜLŐSÉG

Egyáltalán semmivel sem kell kezelni a köldökcsonkot!

2017. július 15., szombat 16:38

Hiába ezt tanultuk, hiába ez a szokás, a köldökcsonkot egyáltalán nem kell kezelni semmilyen szerrel.

A legújabb ajánlások szerint a köldökcsonkot egyáltalán nem kell kezelni semmilyen szerrel, elég szárazon tartani, a pelenkát alatta gondosan visszahajtani, és kezet mosni, mielőtt a babához nyúlunk.

Dr. Szakács Krisztina gyermekorvost azért szeretjük, mert nemcsak követi a nemzetközi szakirodalmakat és ajánlásokat, hanem, meg is osztja ezeket a nagyközönséggel, még akkor is, ha ezek szembemennek az évtizedes berögződésekkel. Ez történt most, az újszülöttek köldökcsonkjának ápolásával is.

Pár évvel ezelőtt, amikor a gyerekeim születtek, még az volt a normál eljárás, hogy a köldökcsonkot tisztába tevéskor határozott mozdulattal ki kellett húzni, és a tövénél körbe kellett törölgetni alkoholos vattapálcával, majd le kellett szórni vastagon speciális köldökhintőporral.  

A tudomány jelenlegi állása szerint azonban ez nagyjából ugyanaz a kategória, mintha kalciumot adnánk allergiára: bár hagyományosan mindenki hisz benne, ezt tanulta az anyukájától és ez volt a szokás mindig a családban, gyakorlatilag azonban teljesen hatástalan a fertőzések megelőzése szempontjából.

shutterstock 472094683

A WHO számos kutatást végzett a témában, és arra az eredményre jutott, hogy a baktériumok elszaporodása, és egy esetleg kialakuló fertőzés között mind a mai napig tisztázatlan az összefüggés. Az általánosan használt, köldökcsonk szárítására szolgáló szerek vagy megelőző céllal antibiotikumok adása pedig mindinkább tradíciókon, nem pedig tudományos vizsgálatokon és kutatásokon alapul – írta a gyermekorvos.

Kutatások során különböző szerek hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy bármivel kezelték a köldökcsonkot, semmivel sem lettek jobbak az eredmények, mintha csak simán szárazon tartották. Amikor alkohollal kenegették, majdnem másfél nappal később esett le, ráadásul volt, amelyik babánál fertőzés is keletkezett. Vizsgálták az anyatejjel, és jóddal kenegetést is, és ezeknél is előfordult, bár csak elvétve, fertőzés, a szárazon hagyásnál viszont egy esetben sem.

A konklúzió tehát az, hogy a köldökcsonkot semmivel sem kell kezelni, sem jóddal, sem alkohollal, sem anyatejjel, de még hintőporra sem, semmivel! Helyette alaposan kezet kell mosni mindenkinek, aki a babához nyúl, különösen pedig annak, aki tisztába teszi. Vigyázni kell, hogy ne érje nedvesség a csonkot, a pelenkát gondosan alatta kell rögzíteni, és alá kell hajtani, majd türelmesen várni, hogy a köldökcsonk magától leessen.

Azoknál az újszülötteknél, akiknél a fertőzés veszélye fennáll, (pl. széklettel vagy vizelettel szennyeződött köldökcsonk, intenzív osztályon kezelt gyermek), Octenisept vagy chlorhexidine-gluconate 2%-os oldattal kell lemosni a köldökcsonkot. Természetesen ekkor sem szabad megfeledkezni a pelenkacserék során szükséges kézmosásról!  

A teljes posztot itt lehet elolvasni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta