SZÜLŐSÉG

Az anyává válás véglegesen megváltoztatja az agyat

2017. július 3., hétfő 19:35

Egy kutatás során a serdülőkor változásaihoz hasonló folyamatokat figyeltek meg az anyák agyi felépítésében.

A „mami agynak’ is becézett jelenség ezek szerint valódi, mérhető folyamatok eredménye: egy a Nature Neuroscienceben megjelent kutatás szerint a szürkeállomány veszteség azt a célt szolgálja, hogy az anyák erősebben kötődhessenek a babáikhoz. Eddig korántsem volt egyértelmű, mi történik az anyák fejében a terhesség alatt, volt olyan kutatás, ami a verbális emlékezet a harmadik trimeszter alatt kimutatható romlását állapította meg, más tanulmányok ugyanakkor semmilyen változást nem figyeltek meg az anyák kognitív képességei terén. A Greater Good beszámolója alapján azonban úgy tűnik, egy új kutatásnak sikerült egyértelműsítenie, milyen folyamatok mennek végbe a terhes nők agyában. 

shutterstock 314288807

A kötődést segíti

A friss kutatás során 25 első gyerekével terhes anya szülés előtti és utáni, 20 éppen terhes nő, 19 akkor először apává váló férfi, és 17 gyermektelen férfi agyának állapotát vizsgálták meg. Az MRI vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása után arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy a terhes anyák szürkeállományában jelentős változások mennek végbe a terhesség alatt. Ezek a változások kizárólag a terhes nőket érintették, és az agy azon területein jelentkeztek, amelyek a szociális képességek fejlesztésével és az érzelmi kötődések kialakításával hozhatók kapcsolatba. Mindez nagyban hasonló a serdülőkori pszichoszociális alkalmazkodást elősegítő szinaptikus „visszametszés” folyamatához, amelynek során szintén fölöslegesnek ítélt idegsejtek közötti kapcsolódásoktól szabadul meg az agy.

A tudósok azért is gondolják, hogy valami hasonló történik a terhesség hatására is, mert a 2 évvel később újra megvizsgált nők agyi struktúrái alapján úgy tűnik, a változás végleges, sőt olyannyira szembetűnő, hogy az alapján meghatározható, szült-e már valaki életében. A gyakorlatban a változások azt a célt szolgálják, hogy az anyák könnyebben megértsék, mire gondolnak, mit éreznek a körülöttük élők, és így a gyerekeik esetében is könnyebben el tudják dönteni, mi az, amire a kicsiknek szüksége van.

További tesztek

Az elméletet helytállóságát egy az agyi aktivitást élőben vizsgáló fMRI vizsgálat segítségével is letesztelték a kutatók. A tesztek során anyáknak mutattak képeket a saját babáikról, majd idegen újszülöttekről. Ahogy az várható volt, a vizsgálatok során az agy azon területei mutatták a legnagyobb aktivitást, ahol a legnagyobb volt a szürkeállományban bekövetkező változások mértéke.

Mindezt egyébként egy az anyák az újszülöttjeikkel kapcsolatban érzett érzelmi kötődésének erősségét firtató kérdőív is megerősíteni látszik, minél nagyobb volt ugyanis a szürkeállomány veszteség az agyban, annál pozitívabbak érzésekről számoltak be az anyák a kicsikkel való kapcsolatukkal kapcsolatban. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta