SZÜLŐSÉG

Az anyává válás véglegesen megváltoztatja az agyat

2017. július 3., hétfő 19:35

Egy kutatás során a serdülőkor változásaihoz hasonló folyamatokat figyeltek meg az anyák agyi felépítésében.

A „mami agynak’ is becézett jelenség ezek szerint valódi, mérhető folyamatok eredménye: egy a Nature Neuroscienceben megjelent kutatás szerint a szürkeállomány veszteség azt a célt szolgálja, hogy az anyák erősebben kötődhessenek a babáikhoz. Eddig korántsem volt egyértelmű, mi történik az anyák fejében a terhesség alatt, volt olyan kutatás, ami a verbális emlékezet a harmadik trimeszter alatt kimutatható romlását állapította meg, más tanulmányok ugyanakkor semmilyen változást nem figyeltek meg az anyák kognitív képességei terén. A Greater Good beszámolója alapján azonban úgy tűnik, egy új kutatásnak sikerült egyértelműsítenie, milyen folyamatok mennek végbe a terhes nők agyában. 

shutterstock 314288807

A kötődést segíti

A friss kutatás során 25 első gyerekével terhes anya szülés előtti és utáni, 20 éppen terhes nő, 19 akkor először apává váló férfi, és 17 gyermektelen férfi agyának állapotát vizsgálták meg. Az MRI vizsgálatok eredményeinek összehasonlítása után arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy a terhes anyák szürkeállományában jelentős változások mennek végbe a terhesség alatt. Ezek a változások kizárólag a terhes nőket érintették, és az agy azon területein jelentkeztek, amelyek a szociális képességek fejlesztésével és az érzelmi kötődések kialakításával hozhatók kapcsolatba. Mindez nagyban hasonló a serdülőkori pszichoszociális alkalmazkodást elősegítő szinaptikus „visszametszés” folyamatához, amelynek során szintén fölöslegesnek ítélt idegsejtek közötti kapcsolódásoktól szabadul meg az agy.

A tudósok azért is gondolják, hogy valami hasonló történik a terhesség hatására is, mert a 2 évvel később újra megvizsgált nők agyi struktúrái alapján úgy tűnik, a változás végleges, sőt olyannyira szembetűnő, hogy az alapján meghatározható, szült-e már valaki életében. A gyakorlatban a változások azt a célt szolgálják, hogy az anyák könnyebben megértsék, mire gondolnak, mit éreznek a körülöttük élők, és így a gyerekeik esetében is könnyebben el tudják dönteni, mi az, amire a kicsiknek szüksége van.

További tesztek

Az elméletet helytállóságát egy az agyi aktivitást élőben vizsgáló fMRI vizsgálat segítségével is letesztelték a kutatók. A tesztek során anyáknak mutattak képeket a saját babáikról, majd idegen újszülöttekről. Ahogy az várható volt, a vizsgálatok során az agy azon területei mutatták a legnagyobb aktivitást, ahol a legnagyobb volt a szürkeállományban bekövetkező változások mértéke.

Mindezt egyébként egy az anyák az újszülöttjeikkel kapcsolatban érzett érzelmi kötődésének erősségét firtató kérdőív is megerősíteni látszik, minél nagyobb volt ugyanis a szürkeállomány veszteség az agyban, annál pozitívabbak érzésekről számoltak be az anyák a kicsikkel való kapcsolatukkal kapcsolatban. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta