SZÜLŐSÉG

Szuperapu: fidget spinnert készítettünk bicikliláncból

2017. június 19., hétfő 17:27

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Így készül a fidget spinner házilag.

Az idei nyár alighanem abszolút sztárja a fidget spinner, amit most már tényleg csak az nem ismer, aki eddig egy cserép alatt élt. Az egyszerűség kedvéért nyugodtan nevezhetjük pörgettyűnek is, a lényege annyi, hogy középen van egy golyóscsapágy, körülötte pedig valami, ami kiegyensúlyozza, és kezdődhet a pörgetés, egyensúlyozás, zsonglőrködés.

Jó, tudjuk, hogy felnőtt ésszel nehéz megérteni az ilyesmit, de rögtön három érvet is fel tudunk hozni mellette: tényleg jó játék: folyamatosan egyensúlyozni kell, és lehet vele trükközni, de nem kell hozzá egy Rodolfónak lenni; örüljünk, hogy nem a Pokémon Góra van rápörögve a gyerek; és legalább nem is zajos.

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Találtunk is a YouTube-on egy igen tetszetős darabot, ami bicikliláncból, és persze az obligát golyóscsapágyból készült, kipróbáltuk.

A kerékpárlánc darabon, és a golyóscsapágyon kívül szükség lesz még két darab, megfelelő méretű gyorskötözőre, és egy csavarra, ami körül forog a golyóscsapágy. Az eszközlista pedig a fotón látható, habár egy rongy és a WD 40 nevű csavarlazító, vagy benzin is nyugodtan rákerülhetett volna.

Aki barkácsolt már bicikliláncból, az tudja, hogy a megberheléséhez célszerszámra van szükség, lásd képünkön. Akinek ez nincs otthon (mondjuk, miért lenne?), az forduljon bizalommal a közeli kerékpárüzlethez vagy szervizhez, tudnak majd segíteni. Egy pörgettyűhöz 11 láncszemből álló gyűrűre van szükség, ami azt jelenti, hogy egy bicikliláncból 4-5 fidget spinnert is készíthetünk, egy füst alatt boldoggá téve a gyerek összes barátját (és szüleiket).

A procedúra egy kis takarítással kezdődik: a golyóscsapágyat (19 mm külső átmérő a megfelelő méret), úgy lehet megvásárolni, hogy bő zsírban van, amit el kell távolítani vagy csavarlazítóval, vagy benzinben áztatással. Amikor már úgy pörög, mint a veszedelem, ezzel a résszel készen is vagyunk.

A kerékpárlánc szintén gyárilag zsíros, ezt elég lesz (benzines) ronggyal alaposan megtörölgetni, hogy ne kenjen össze végül mindent a pörgettyű.

Innentől kezdve annyi a feladat, hogy a képen látható módon a gyorskötözővel össze kell húzni a láncszemeket a golyóscsapágy köré, majd bele kell tenni a csavart, rá az anyát, és kész.

A házi fidget spinner soha nem lesz olyan kiegyensúlyozott, mint a bolti, mivel ez egy bicikliláncból készült, de hát, ha nem szeretnénk a kihívásokat, akkor nem is kezdtünk volna bele a házi pörgettyűkészítésbe. A költségek nagyjából ugyanott lesznek a végén, mintha besétáltunk volna a közeli kínai boltba, és készen vettünk volna egyet, viszont akkor nem ment volna rá a fél napunk, cserében nem szórakoztunk volna ilyen jól, és nem fájna annyira, ha a lábunkra esik. De nem is lenne ennyire menő fidget spinnerünk!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta