SZÜLŐSÉG

Szuperapu: fidget spinnert készítettünk bicikliláncból

2017. június 19., hétfő 17:27

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Így készül a fidget spinner házilag.

Az idei nyár alighanem abszolút sztárja a fidget spinner, amit most már tényleg csak az nem ismer, aki eddig egy cserép alatt élt. Az egyszerűség kedvéért nyugodtan nevezhetjük pörgettyűnek is, a lényege annyi, hogy középen van egy golyóscsapágy, körülötte pedig valami, ami kiegyensúlyozza, és kezdődhet a pörgetés, egyensúlyozás, zsonglőrködés.

Jó, tudjuk, hogy felnőtt ésszel nehéz megérteni az ilyesmit, de rögtön három érvet is fel tudunk hozni mellette: tényleg jó játék: folyamatosan egyensúlyozni kell, és lehet vele trükközni, de nem kell hozzá egy Rodolfónak lenni; örüljünk, hogy nem a Pokémon Góra van rápörögve a gyerek; és legalább nem is zajos.

Természetesen millióféle fidget spinnert lehet kapni a boltokban ezer forint körüli áron, de valahogy egyiket sem tartottuk elég menőnek azok közül, amikből másodpercenként száz esik le a kínai gyártósorról, úgyhogy saját megoldás után néztünk. Találtunk is a YouTube-on egy igen tetszetős darabot, ami bicikliláncból, és persze az obligát golyóscsapágyból készült, kipróbáltuk.

A kerékpárlánc darabon, és a golyóscsapágyon kívül szükség lesz még két darab, megfelelő méretű gyorskötözőre, és egy csavarra, ami körül forog a golyóscsapágy. Az eszközlista pedig a fotón látható, habár egy rongy és a WD 40 nevű csavarlazító, vagy benzin is nyugodtan rákerülhetett volna.

Aki barkácsolt már bicikliláncból, az tudja, hogy a megberheléséhez célszerszámra van szükség, lásd képünkön. Akinek ez nincs otthon (mondjuk, miért lenne?), az forduljon bizalommal a közeli kerékpárüzlethez vagy szervizhez, tudnak majd segíteni. Egy pörgettyűhöz 11 láncszemből álló gyűrűre van szükség, ami azt jelenti, hogy egy bicikliláncból 4-5 fidget spinnert is készíthetünk, egy füst alatt boldoggá téve a gyerek összes barátját (és szüleiket).

A procedúra egy kis takarítással kezdődik: a golyóscsapágyat (19 mm külső átmérő a megfelelő méret), úgy lehet megvásárolni, hogy bő zsírban van, amit el kell távolítani vagy csavarlazítóval, vagy benzinben áztatással. Amikor már úgy pörög, mint a veszedelem, ezzel a résszel készen is vagyunk.

A kerékpárlánc szintén gyárilag zsíros, ezt elég lesz (benzines) ronggyal alaposan megtörölgetni, hogy ne kenjen össze végül mindent a pörgettyű.

Innentől kezdve annyi a feladat, hogy a képen látható módon a gyorskötözővel össze kell húzni a láncszemeket a golyóscsapágy köré, majd bele kell tenni a csavart, rá az anyát, és kész.

A házi fidget spinner soha nem lesz olyan kiegyensúlyozott, mint a bolti, mivel ez egy bicikliláncból készült, de hát, ha nem szeretnénk a kihívásokat, akkor nem is kezdtünk volna bele a házi pörgettyűkészítésbe. A költségek nagyjából ugyanott lesznek a végén, mintha besétáltunk volna a közeli kínai boltba, és készen vettünk volna egyet, viszont akkor nem ment volna rá a fél napunk, cserében nem szórakoztunk volna ilyen jól, és nem fájna annyira, ha a lábunkra esik. De nem is lenne ennyire menő fidget spinnerünk!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta