SZÜLŐSÉG

Hozzátáplálás: mostantól bátrabban az allergénekkel!

2017. június 7., szerda 18:43

Egy éves kor előtt érdemes bevezetni a tejet, tojást, glutént és a mogyorót is. A nem megfelelő összetételű hozzátáplálás rövidtávon nem biztosít megfelelő fejlődést, hosszú távon pedig elhízásra, és civilizációs betegségekre hajlamosít. Segítünk:  Itt vannak a legújabb, és jelenleg legkorszerűbb csecsemőtáplálási ajánlások.

Amint anyává válik az ember, elsősorban, és ideje nagy részében – mondjuk ki nyugodtan – etet. Méghozzá ösztönösen, lelkiismeretesen és lehetőség szerint szakszerűen. Az ajánlások azonban időről időre megváltoznak, a tudomány jelenlegi állása szerint például a nyolc-tíz évvel ezelőtt szerzett tudásunkat jórészt el is felejthetjük, annyi minden történt azóta.

Az European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) 2017-es ajánlásait Dr. Szakács Krisztina gyermekorvos gyűjtötte csokorba.

Első négy-hat hónap

Az első négy-hat hónapban a helyzet egyszerű: minden jelentős egészségügyi szervezet a kizárólagos anyatejes táplálást támogatja. Legideálisabb esetben igény szerinti szoptatásról van szó, közben bőr-bőr kontaktusról, aminek számos pozitív hatása van az anyára és a babára nézve is. 

Ez annyira fontos, hogy a korszerű ajánlás szerint tápszer adására csak akkor kerülhet sor, ha a baba súlya nem gyarapodik, és bizonyítottan elégtelen a tápanyagbevitel. Pontosabban, ha ez a két kritérium együttesen fennáll. Megállapítják még, hogy megelőzési céllal tilos tápszert felírni receptre, mert bizonyítottan csökkenti a szoptatás sikerességének esélyét. Ha mégsem megy a szoptatás magától, akkor ezekhez a tanácsadókhoz fordulhattok segítségért.

A hozzátáplálás alapelvei

 • Alapból minden hozzátáplálásnak számít, ami nem anyatej, vagy a helyettesítésére szolgáló tápszer. 
 • A hozzátáplálást nem ajánlatos négy hónapos kor előtt elkezdeni, de hat hónapos kornál későbbre kitolni sem.
 • Ismertessünk meg a babával sokféle ízt, a keserűekről se feledkezzünk meg!
 • Kezdjük először híg ételekkel, majd folytathatjuk a pépesekkel, és úgy haladjunk a szilárdak felé!
 • Kerüljük a feldolgozott, vagy készételeket, a saját készítésű bébiétel elsőbbséget élvez a készen kaphatóval szemben!
 • Ne használjunk hozzáadott cukrot és sót, mert hozzászokik a baba, később is igényelni fogja ezeket. A hátulütőit mindenki ismeri!

Csak bátran az allergénekkel!

Mivel az utóbbi időben egyre több volt az allergiás gyerek, a szakemberek arra jutottak, hogy az eddig alkalmazott hozzátáplálási szabályokat meg kell változtatni.

A legismertebb allergének, amiknek a bevezetését korábban egyéves kor előtt nem ajánlották: a tej, a tojás, a földimogyoró és a glutén. A jelenlegi ajánlások szerint viszont ezeket az élelmiszereket négy hónapos kor után, de 11 hónapos kor előtt valamikor be kell vezetni a babának. A tesztek szerint különösen a földimogyoró korai adása - krémes mogyoróvaj formájában - hozott kedvező eredményeket. A glutén tartalmú ételek (például kenyér) bevezetésének ideális időpontja hat hónapos korban jön el.

A tehéntejjel kapcsolatban pedig most az a szabály, hogy nagy mennyiségben ne adjuk a babának, de egy-egy kanállal az ételébe lehet keverni.  

A hús is fontos

A vashiányos állapotok megelőzésére mindenképpen fontos hat hónapos kortól húst is adni a babának. A vörös húsok, a máj, a hal például természetes vasforrásként működnek. Az ajánlások szerint a hozzátáplálás során bevitt kalória 40 százalékának kell zsírból származni, amit szintén jól ki lehet nyerni a különböző húsokból. Az már más kérdés, hogy hogyan számoljuk ki, hogy mekkora volt az adott husi zsír-, kalória- és vastartalma, utóbbira az irányadó mennyiség 0,9-1,3mg/kg/nap vagy 6-11 mg/nap. Jó számolgatást kívánunk!

Óva intenek mindenkit attól, hogy a vegán szülők a gyerekükön is alkalmazzák a diétájukat, mert ez maradandó károsodást okozhat. Ha mégsem hajlandók állati eredetű táplálékot adni a babának, akkor feltétlenül szükséges az orvosi és dietetikai ellenőrzés!

Amit viszont semmiképpen

 • Kerülni kell az édeskömény tartalmú teákat, mivel bizonyítottan rákkeltő hatású!
 • Rizstejet az arzéntartalma miatt tilos adni!
 • Primőr gyökérzöldségekkel a nitrát tartalom miatt tilos etetni a babát!
 • Az új ízeket mindig csak egyenként vezessük be, és mindig várjunk 2-3 napot, mielőtt ismét valami újdonsággal próbálkoznánk, hogy kiderüljenek a hatásai!
 • Az allergéneket mindig kis mennyiségben adjuk eleinte!
 • És főleg soha ne hagyjuk egyedül a babát evés közben, mert könnyen félrenyelnek, és ebben az életkorban rendkívül nagy a fulladás veszélye!

Asztali etikett

A folyékony ételeket adhatjuk a babának pohárból, a pépeseket kanállal. Ha van már foga, akkor bizonyos ételeket adhatunk a kezébe is, hogy elrágcsálja. A fent említett mogyorót és dióféléket megdarálva szórjuk az ételbe, mert ezeket megfelelő fogazat nélkül nem tudja szétcsócsálni, és könnyen fulladást okozhatnak.

Fejlődési készségek

Ahhoz, hogy a baba hozzátáplálását biztonsággal meg lehessen kezdeni, bizonyos fejlettségi szintet el kell érnie:

 • Tudjon legalább segítséggel ülni, tudja tartani a fejét
 • Megfelelő törzsi kontroll (hason fekvésből nyújtott könyökkel fel tudja nyomni magát)
 • Hátsó garat hajtó funkciója meglegyen
 • Az „nyelvlökő reflex” kihalása, vagyis a csecsemő már nem löki ki a nyelvével a szájába került dolgokat. A szívó mozgást felváltja a nyelés.
 • Jelezni tudja a baba, hogy szeretne enni, nyitja a száját, az étel felé fordul, stb. Vagy éppen ellenkezőleg, elfordul, kiköpi.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta