Hozzátáplálás: mostantól bátrabban az allergénekkel!

Egy éves kor előtt érdemes bevezetni a tejet, tojást, glutént és a mogyorót is. A nem megfelelő összetételű hozzátáplálás rövidtávon nem biztosít megfelelő fejlődést, hosszú távon pedig elhízásra, és civilizációs betegségekre hajlamosít. Segítünk: Itt vannak a legújabb, és jelenleg legkorszerűbb csecsemőtáplálási ajánlások.

Amint anyává válik az ember, elsősorban, és ideje nagy részében – mondjuk ki nyugodtan – etet. Méghozzá ösztönösen, lelkiismeretesen és lehetőség szerint szakszerűen. Az ajánlások azonban időről időre megváltoznak, a tudomány jelenlegi állása szerint például a nyolc-tíz évvel ezelőtt szerzett tudásunkat jórészt el is felejthetjük, annyi minden történt azóta.

Hozzátáplálás csecsemőkorban
Hozzátáplálás csecsemőkorbanStockfresh

Az European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) 2017-es ajánlásait Dr. Szakács Krisztina gyermekorvos gyűjtötte csokorba.

Első négy-hat hónap

Az első négy-hat hónapban a helyzet egyszerű: minden jelentős egészségügyi szervezet a kizárólagos anyatejes táplálást támogatja. Legideálisabb esetben igény szerinti szoptatásról van szó, közben bőr-bőr kontaktusról, aminek számos pozitív hatása van az anyára és a babára nézve is. 

Ez annyira fontos, hogy a korszerű ajánlás szerint tápszer adására csak akkor kerülhet sor, ha a baba súlya nem gyarapodik, és bizonyítottan elégtelen a tápanyagbevitel. Pontosabban, ha ez a két kritérium együttesen fennáll. Megállapítják még, hogy megelőzési céllal tilos tápszert felírni receptre, mert bizonyítottan csökkenti a szoptatás sikerességének esélyét. Ha mégsem megy a szoptatás magától, akkor ezekhez a tanácsadókhoz fordulhattok segítségért.

A hozzátáplálás alapelvei

  • Alapból minden hozzátáplálásnak számít, ami nem anyatej, vagy a helyettesítésére szolgáló tápszer. 
  • A hozzátáplálást nem ajánlatos négy hónapos kor előtt elkezdeni, de hat hónapos kornál későbbre kitolni sem.
  • Ismertessünk meg a babával sokféle ízt, a keserűekről se feledkezzünk meg!
  • Kezdjük először híg ételekkel, majd folytathatjuk a pépesekkel, és úgy haladjunk a szilárdak felé!
  • Kerüljük a feldolgozott, vagy készételeket, a saját készítésű bébiétel elsőbbséget élvez a készen kaphatóval szemben!
  • Ne használjunk hozzáadott cukrot és sót, mert hozzászokik a baba, később is igényelni fogja ezeket. A hátulütőit mindenki ismeri!
Hozzátáplálás zöldségekkel
Hozzátáplálás zöldségekkelShutterstock

Csak bátran az allergénekkel!

Mivel az utóbbi időben egyre több volt az allergiás gyerek, a szakemberek arra jutottak, hogy az eddig alkalmazott hozzátáplálási szabályokat meg kell változtatni.

A legismertebb allergének, amiknek a bevezetését korábban egyéves kor előtt nem ajánlották: a tej, a tojás, a földimogyoró és a glutén. A jelenlegi ajánlások szerint viszont ezeket az élelmiszereket négy hónapos kor után, de 11 hónapos kor előtt valamikor be kell vezetni a babának. A tesztek szerint különösen a földimogyoró korai adása - krémes mogyoróvaj formájában - hozott kedvező eredményeket. A glutén tartalmú ételek (például kenyér) bevezetésének ideális időpontja hat hónapos korban jön el.

A tehéntejjel kapcsolatban pedig most az a szabály, hogy nagy mennyiségben ne adjuk a babának, de egy-egy kanállal az ételébe lehet keverni.  

A hús is fontos

A vashiányos állapotok megelőzésére mindenképpen fontos hat hónapos kortól húst is adni a babának. A vörös húsok, a máj, a hal például természetes vasforrásként működnek. Az ajánlások szerint a hozzátáplálás során bevitt kalória 40 százalékának kell zsírból származni, amit szintén jól ki lehet nyerni a különböző húsokból. Az már más kérdés, hogy hogyan számoljuk ki, hogy mekkora volt az adott husi zsír-, kalória- és vastartalma, utóbbira az irányadó mennyiség 0,9-1,3mg/kg/nap vagy 6-11 mg/nap. Jó számolgatást kívánunk!

Óva intenek mindenkit attól, hogy a vegán szülők a gyerekükön is alkalmazzák a diétájukat, mert ez maradandó károsodást okozhat. Ha mégsem hajlandók állati eredetű táplálékot adni a babának, akkor feltétlenül szükséges az orvosi és dietetikai ellenőrzés!

Amit viszont semmiképpen

  • Kerülni kell az édeskömény tartalmú teákat, mivel bizonyítottan rákkeltő hatású!
  • Rizstejet az arzéntartalma miatt tilos adni!
  • Primőr gyökérzöldségekkel a nitrát tartalom miatt tilos etetni a babát!
  • Az új ízeket mindig csak egyenként vezessük be, és mindig várjunk 2-3 napot, mielőtt ismét valami újdonsággal próbálkoznánk, hogy kiderüljenek a hatásai!
  • Az allergéneket mindig kis mennyiségben adjuk eleinte!
  • És főleg soha ne hagyjuk egyedül a babát evés közben, mert könnyen félrenyelnek, és ebben az életkorban rendkívül nagy a fulladás veszélye!

Asztali etikett

A folyékony ételeket adhatjuk a babának pohárból, a pépeseket kanállal. Ha van már foga, akkor bizonyos ételeket adhatunk a kezébe is, hogy elrágcsálja. A fent említett mogyorót és dióféléket megdarálva szórjuk az ételbe, mert ezeket megfelelő fogazat nélkül nem tudja szétcsócsálni, és könnyen fulladást okozhatnak.

Fejlődési készségek

Ahhoz, hogy a baba hozzátáplálását biztonsággal meg lehessen kezdeni, bizonyos fejlettségi szintet el kell érnie:

  • Tudjon legalább segítséggel ülni, tudja tartani a fejét
  • Megfelelő törzsi kontroll (hason fekvésből nyújtott könyökkel fel tudja nyomni magát)
  • Hátsó garat hajtó funkciója meglegyen
  • Az „nyelvlökő reflex” kihalása, vagyis a csecsemő már nem löki ki a nyelvével a szájába került dolgokat. A szívó mozgást felváltja a nyelés.
  • Jelezni tudja a baba, hogy szeretne enni, nyitja a száját, az étel felé fordul, stb. Vagy éppen ellenkezőleg, elfordul, kiköpi.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek