SZÜLŐSÉG

Értelmetlen az orvosi igazolás a gyerekorvosok szerint

2017. május 18., csütörtök 14:14 |

A jelek szerint egyre több gyerekorvosnak lesz elege az iskolai, óvodai igazolások rendszeréből. A gyerekgyógyászok szerint a jelenlegi szabályozás a szakma véleményét egyáltalán nem veszi figyelembe, márpedig éppen ideje lenne már a szülőket felnőttként kezelni, és nem az orvosokra tolni a felelősséget.

Akinek van közösségbe járó gyereke, már biztosan észrevette, hogy mennyi fölösleges kört kell lefutni, ha a gyerek beteg lesz, és ki kell hagynia egy-két napot. Ez az óvodában-böcsődében úgy néz ki, hogy csak akkor mehet vissza a kisgyerek a társai közé, ha előtte a gyerekorvos igazolja, hogy egészséges, iskolában pedig a mulasztott órákat kell orvosi papírral lefedni.

Vagyis a legbanálisabb problémával, akár egy hasfájással, fejfájással, vagy egy náthával is kötelező végig ülni a sort a váróban és az orvos elé járulni. Nem mintha egy fejfájás vagy nátha ne múlna el magától is, de hát mindenképpen kell a papír.

A problémáról néhány éve már írtunk, azóta sem változott semmi. Holott a Házi Gyermekorvosok Egyesülete majdnem egy évtizede küzd azért, hogy történjen már valami előrelépés, és ne őket terheljék ezzel a feladattal is. Gyakorlatilag semmit sem értek el egy évtized alatt.

Egy gyermekorvos a Díványnak elmondta: „A Házi Gyermekorvosok Egyesülete jó tíz éve küzd az egészségpolitika vezetőinél az igazolásosdi értelmetlen rendszere ellen – teljesen eredménytelenül. Csak emiatt évente közel 5 millió gyereket hoznak a rendelőkbe, ennek minden vonzatával: a betegek közötti várakozás kockázat egy újabb fertőzésre, időt rabló gyereknek és a szülőnek, elveszi az időt az igazán orvosra szorulóktól, leértékeli az orvosi tudást, hogy mindennek pénzügyi konzekvenciáiról ne is beszéljünk.

A kapott papír valójában meg mit sem ér másnap, amikorra esetleg előjöhetnek olyan tünetek, amelyek megjelenését előre orvos sem tudja megjósolni. Ezeket a fecniket sajnos a bölcsődei, óvodai, oktatási intézményrendszer irányítói követelik meg a vezetésük alatt álló intézmények dolgozóitól, anélkül, hogy a valóban illetékesekkel érdemben hajlandók volnának tárgyalni ennek abszolút értelmetlenségéről. A valóban ellenőrző vizsgálatra szorulókat vissza kell hívni, de oktatási, tanfegyelmi, szociális kérdésekkel nem kellene az egészségügyet feleslegesen terhelni.”

A minap pedig dr. Novák Hunor osztotta meg egy pomázi gyermekorvos, dr. Korausz Etelka posztját a szülők felelősségéről – ami ezúttal egyáltalán nem számon kérő, hanem nagyon is bizalmat tükröz feléjük. „Azt, hogy a gyermek még beteg-e, hogy köhög-e még, hogy volt-e láza, hogy van-e még hasmenése, nem az orvos tudja megítélni, aki percekig látja csak a beteget, hanem a szülő és az óvónő, vagy a gondozónő. A legtöbb betegségnek vizsgálattal nincsenek is tünetei, azt az orvos is a szülő elmondása alapján értékeli. Ha a szülő azt mondja, hogy a gyermek jól van, én mindig ki fogom adni az igazolást. Nem helyes azonban orvosi igazolást lobogtatva a még beteg gyermeket bevinni a közösségbe, mint ahogy az sem helyes, ha egy kicsit náthás, kicsit köhögős gyermeket kitiltják onnan.”

A pomázi gyermekorvos szerint teljesen értelmetlen, hogy a szülő egy tanévben csak három napot igazolhat, és ha ebből kicsúsztak, akkor jönnek könyörögni az orvosnak – aki így csak hazugság árán tud segíteni, más választás viszont nincs.

„A szülő jogi értelemben az élet összes területén felelősséggel tartozik a gyermekéért. Csak éppen azt nem igazolhatja, hogy a gyermeke betegség miatt hiányzott? Mikor fogjuk a szülőket ebből a szempontból is felnőttnek tekinteni? Miért nem mindegy az végül is, hogy beteg volt-e, ha hiányzott, vagy nem? Hiszen akkor sem volt ott, ha a hiányzás igazolt. Teljesen elfogadhatatlan a három nap szülői igazolás. Mindenki tudja, hogy ez kevés.”

A gyermekorvostól kértek már igazolást például azért, mert a kisebb testvérre kellett vigyázni, nagy hó esett, nem járt a vonat, elutazott a család, és haláleset, virrasztás miatt is többek között. Ezek mind méltányolható indokok, csakhogy egyik sem orvosi eset, a szülő viszont nem igazolhatja a mulasztást. De miért?

Ráadásul ezek a feladatok úgy hárulnak a gyerekorvosokra, hogy sokszor még a saját, tényleges dolgukkal, a gyerekek gyógyításával is csak nehezen tudnak megbirkózni, mivel nincsenek elegen. Jelenleg 400 gyermekgyógyász hiányzik Magyarországon a rendszerből, a meglévőknek a negyede pedig már 65 éven felüli, vagyis csak évek kérdése, hogy ők is kiessenek az ellátásból.

Habár nincsenek illúzióink, hogy válaszolni fognak, (nem szoktak), mi azért feltettük a kérdéseinket az Emberminisztériumnak a témával kapcsolatban. Ha valami csoda folytán mégis elárulnák, hogy terveznek-e bármiféle változtatást a rendszerben, feltétlenül frissíteni fogjuk a cikket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta