SZÜLŐSÉG

Altasd el a kisbabádat telefonnal

2017. május 14., vasárnap 17:30

Az anya is ember, még akkor is, ha újszülött kisbabával néha saját magát is emlékeztetnie kell rá. Így aztán, ha ki szeretné elégíteni az olyan – Maslow piramisnak ugyan a legalján elhelyezkedő, ugyanakkor a valóságban jelentős logisztikát igénylő – szükségleteit, mint az evés, vagy a pisilés, akkor kénytelen lesz előbb-utóbb megtanítani a kisbabáját elaludni.

Pár évvel ezelőtt megfigyeltem, hogy a babák varázsütésre beájulnak minden monoton, zúgó hangtól, mint a porszívó, hajszárító, és a többi. Ezeket nevezzük fehér zajnak, és könyvtárnyi irodalma van. Ugyanúgy működnek, mint papagájnak a fekete lepellel leborított kalitka, vagy az autózás a háztömb körül, esetleg az azt imitáló bölcső, amitől szintén majdnem minden pici gyerek elalszik. Hibátlanul.

Csak hát a porszívóval a hajszárítóval van egy kis baj: a szülők nem tudnak aludni tőle. Ráadásul nem valami korrekt a Földdel szemben órákon át 1500 kWh-val zúgatni valamit üresben, miközben itt van a nyakunkon a globális felmelegedés. Pedig a klasszikus intelem szerint: „Aludj, amikor a baba alszik, egyél, amikor a baba eszik, és vasalj, amikor a baba vasal”. Tehát az autóztatás sem járható út.

shutterstock 474847978

Vannak viszont szerencsére mobil appok, amik tökéletesen megfelelnek a célnak, és helyettesítik a háztartási gépeket, közlekedési eszközöket. Mi a Baby Sleep Sounds-ot teszteltük, és a környezetünkben lévő kisbabáknál, saját tapasztalataink, és a visszajelzések szerint, tökéletesen bevált. 

A kísérleti körülményeket elég mostohára vettük alvás szempontjából: Egy nagyjából 40-50 főből álló társasággal elmentünk hosszú hétvégézni. Gyerekek nem jöhettek egyáltalán, (mivel az volt a terv, hogy kikapcsolódunk, nem pedig gondoskodunk), kivéve az anyatejes bébik, akik még nem lennének meg az anyjuk nélkül. Adott volt tehát egy csomó idegen arc, szokatlan környezet, állandó hangzavar, felcsattanó, fejhangú és fuldokló röhögések, szóval minden, ami mellett kimondottan nehezített pálya az elalvás.

Kissé kétkedve néztünk az anyukára, aki ennek ellenére magabiztosan betolta a gyerekét a közösségi helyiségtől csak jelzésszerűen elválasztott konyhába, mellé támasztotta a fehér zajt adó telefonját, majd egy rövid fejsimi után otthagyta a babát aludni. A dolog tökéletesen működött, pár perc múlva egyenletesen szuszogott a kislány.

A baba kedvenc hangja aktuálisan a vonatzakatolás, de lehet választani madárcsicsergést, szívdobogást, tenger morajlását, mosógépet, hajszárítót, esőt, és még egy csomó más hangot, ha az előzőt megunná. Azt is be lehet állítani, hogy hány percig szóljon, nehogy reggelig zúgjon a kamu hajszárító, a hangerőt pedig a telefon hangerő gombjával lehet szabályozni.

Az ötletre azóta több kisbabás ismerősöm is lecsapott, és a visszajelzések szerint náluk is működik a dolog. Mi pedig itt a Porontyon úgy segítünk, ahogy tudunk, szóval próbáljátok ki ti is! Ha az egyik zaj nem jön be, váltsatok másikra, a mi kis tesztalanyunk is válogatós ám.

Ha pedig ez az alkalmazás éppen nem tetszik, akkor a „baby sleep” keresőszóra még jó sok appot feldob az appstore, bár nagyjából ugyanazt tudja mind: fehér zajt sugároz, amire jó eséllyel, órákig tartó ringatás nélkül elalszik a baba a saját helyén. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta