SZÜLŐSÉG

Altasd el a kisbabádat telefonnal

2017. május 14., vasárnap 17:30

Az anya is ember, még akkor is, ha újszülött kisbabával néha saját magát is emlékeztetnie kell rá. Így aztán, ha ki szeretné elégíteni az olyan – Maslow piramisnak ugyan a legalján elhelyezkedő, ugyanakkor a valóságban jelentős logisztikát igénylő – szükségleteit, mint az evés, vagy a pisilés, akkor kénytelen lesz előbb-utóbb megtanítani a kisbabáját elaludni.

Pár évvel ezelőtt megfigyeltem, hogy a babák varázsütésre beájulnak minden monoton, zúgó hangtól, mint a porszívó, hajszárító, és a többi. Ezeket nevezzük fehér zajnak, és könyvtárnyi irodalma van. Ugyanúgy működnek, mint papagájnak a fekete lepellel leborított kalitka, vagy az autózás a háztömb körül, esetleg az azt imitáló bölcső, amitől szintén majdnem minden pici gyerek elalszik. Hibátlanul.

Csak hát a porszívóval a hajszárítóval van egy kis baj: a szülők nem tudnak aludni tőle. Ráadásul nem valami korrekt a Földdel szemben órákon át 1500 kWh-val zúgatni valamit üresben, miközben itt van a nyakunkon a globális felmelegedés. Pedig a klasszikus intelem szerint: „Aludj, amikor a baba alszik, egyél, amikor a baba eszik, és vasalj, amikor a baba vasal”. Tehát az autóztatás sem járható út.

shutterstock 474847978

Vannak viszont szerencsére mobil appok, amik tökéletesen megfelelnek a célnak, és helyettesítik a háztartási gépeket, közlekedési eszközöket. Mi a Baby Sleep Sounds-ot teszteltük, és a környezetünkben lévő kisbabáknál, saját tapasztalataink, és a visszajelzések szerint, tökéletesen bevált. 

A kísérleti körülményeket elég mostohára vettük alvás szempontjából: Egy nagyjából 40-50 főből álló társasággal elmentünk hosszú hétvégézni. Gyerekek nem jöhettek egyáltalán, (mivel az volt a terv, hogy kikapcsolódunk, nem pedig gondoskodunk), kivéve az anyatejes bébik, akik még nem lennének meg az anyjuk nélkül. Adott volt tehát egy csomó idegen arc, szokatlan környezet, állandó hangzavar, felcsattanó, fejhangú és fuldokló röhögések, szóval minden, ami mellett kimondottan nehezített pálya az elalvás.

Kissé kétkedve néztünk az anyukára, aki ennek ellenére magabiztosan betolta a gyerekét a közösségi helyiségtől csak jelzésszerűen elválasztott konyhába, mellé támasztotta a fehér zajt adó telefonját, majd egy rövid fejsimi után otthagyta a babát aludni. A dolog tökéletesen működött, pár perc múlva egyenletesen szuszogott a kislány.

A baba kedvenc hangja aktuálisan a vonatzakatolás, de lehet választani madárcsicsergést, szívdobogást, tenger morajlását, mosógépet, hajszárítót, esőt, és még egy csomó más hangot, ha az előzőt megunná. Azt is be lehet állítani, hogy hány percig szóljon, nehogy reggelig zúgjon a kamu hajszárító, a hangerőt pedig a telefon hangerő gombjával lehet szabályozni.

Az ötletre azóta több kisbabás ismerősöm is lecsapott, és a visszajelzések szerint náluk is működik a dolog. Mi pedig itt a Porontyon úgy segítünk, ahogy tudunk, szóval próbáljátok ki ti is! Ha az egyik zaj nem jön be, váltsatok másikra, a mi kis tesztalanyunk is válogatós ám.

Ha pedig ez az alkalmazás éppen nem tetszik, akkor a „baby sleep” keresőszóra még jó sok appot feldob az appstore, bár nagyjából ugyanazt tudja mind: fehér zajt sugároz, amire jó eséllyel, órákig tartó ringatás nélkül elalszik a baba a saját helyén. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta