SZÜLŐSÉG

Hogyan beszélgessünk a gyerekkel Hitlerről?

2017. április 29., szombat 14:44

Álmomban sem gondoltam, hogy ötéves lesz a kislányom, amikor először beszélek neki Hitlerről. És most mégis megesett. Történt ugyanis, hogy húsvétra az egyik legzseniálisabb kortárs magyar írónő, Tóth Krisztina legújabb, Felhőmesék című mesekönyvét tojta a nyuszi.

Éppen a könyv utolsó meséjét, A majdnem százéves bácsit olvasom fel az ötévesemnek, - előtte nem olvastam el a meséket – amikor a történet egy pontján, mint derült égről a villámcsapás, előkerül Hitler neve. Először köpni-nyelni nem tudtam a meglepetéstől, és ezt valószínűleg kislányom is érzékelte, és egyből lecsapott rá. Ez volt a kontextus:

"Egy alkalommal Lili, amikor az iskolában Hitlerről tanultak, megkérdezte Péter bácsit, mit mondana Hitlernek, ha találkozna vele. Arra volt kíváncsi, hogy szóba állna-e Péter bácsi azzal az emberrel, aki elpusztította a szüleit és a testvéreit. 

- Azt mondanám neki - hunyorított Péter bácsi -, hogy juszt is itt vagyok! - azzal ment tovább, mert várta őt a cirmos kandúr meg a kajla vizsla." 

Kislányom rögtön le is csapott a témára, és élénken elkezdett Hitlerről kérdezősködni.

shutterstock 393730435

- Ki volt Hitler?; Miért volt gonosz?; Hogy lett gonosz?; Ha ilyen gonosz volt, egyáltalán miért létezett?; És mikor halt meg?; Ugye már nem létezik?; Mit jelent Hitler neve?

Az írónő okosan csak megemlíti Hitler nevét, és egy pár információt csepegtet el: a szülőre bízza, hogy mennyit beszél a világtörténelem egyik, ha nem a legtragikusabb történéséről.

Záporoztak a kérdések, és mivel az én családom tagjai is meghaltak az egyik koncentrációs táborban, különösen érzékenyen érintett a pillanat. Mert igen, beszélnünk kell a témáról, de magam sem voltam rá felkészülve, hogy csupán ötéves lesz a lányom, amikor Hitlerről tudomást szerez. Nem volt visszaút, és beszélni kezdtem, de csak annyit, amennyit kérdezett. Azt gondolom, válaszolnunk kell a gyerekek minden kérdésére – a legjobb tudásunk szerint. Őszintén. De csak annyit mondjunk, amennyit fel tud dolgozni, amivel meg tud birkózni.

De hogyan tudná feldolgozni azt a tudást egy gyerek, ami még egy felnőttet is megvisel? Ami egy felnőtt számára is feldolgozhatatlan. Ami felfoghatatlan. Hogy volt egy iszonyatos ember, aki több millió embert pusztított el. Hogyan lehet olyan kérdésekre válaszolni egy ötévesnek, amire magunk sem tudjuk a választ? Hogy hogyan válik egy ember mérhetetlenül gonosszá? És hogy mi indokolja egy ilyen határtalanul gonosz ember létezését? Feltette az élet nagy kérdéseit, amire mi, felnőttek is csak keressük a válaszokat, és mi is szeretnénk megtudni, hogy mi vitt rá egy embert mindarra, amit ma holokausztnak hívunk.

Megkérdeztem egy gyerekpszichológust, hogyan készülhetünk fel az efféle kérdésekre, és hogy beszéljünk a tabukról. Fukker Ágnes szerint ez teljesen anyuka, illetve világképfüggő. Amit azonban jó, ha mindenki megfogad: ilyen kisgyerekeknél az a legcélravezetőbb, ha mindig csak keveset mondunk, hogy ne ijesszük meg a gyereket a temérdek információval, és fel tudja dolgozni a kapott tudnivalókat.

Meg lehet közelíteni például olyan irányból, hogy vannak, aki butaságokat csinálnak. Abban az időben túl sokan hittek egy butaságban, és sok szörnyű dolgot meg lehetett tenni emiatt. Hitler mindig többet és többet akart, azt, hogy minél hatalmasabb legyen a birodalom, amin uralkodhat, stb.

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Az élet alapvető dolgaira is rávilágíthatunk: létezik a gonosz és létezik a jó. Az embereknek van szabad akaratuk, és ők döntik el, hogy mit kezdenek magukkal. Jóra vagy rosszra fordítják a birtokukban lévő tudást. És persze nem árt a jelenről és a jövőről is beszélni: arról, hogy a mi életünkben arra törekszünk, hogy ne történjen ehhez hasonló soha többé, és ahol fájdalom és szomorúság van, ott igyekezzünk enyhíteni azt. Figyelni kell mindig, és ha azt sejtjük, hogy valami nem jó irányba megy, akkor szólni kell, tiltakozni, szót kell emelnünk, ha látjuk, hogy valakit bántanak.

És hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Nagyon ott kell lenni, nem csak testben, hanem lélekben: figyelni kell a gyerek reakcióit – amikor elhallgat, vagy egy kicsit megáll abban, amit csinált, akkor biztosan olyat hallott, ami megérintette, lefagyasztotta. Ekkor vissza kell kérdezni, illetve elmondani, hogy szerintünk itt volt valami, amit lehet, hogy nem értett, esetleg visszakérdezni, hogy minden oké-e, minden világos-e. Esetleg egy másik alkalommal visszatérhetünk a kérdéses részre, de semmiképp se erőltessük, nem kell egyben ledarálni a második világháborút, sőt.

Törekedjünk rá, hogy kevés információt közöljünk, azt egyszerűen tegyük, és hagyjuk, hogy kérdezzen, legyenek a kérdései a mi sorvezetőnk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.29 16:11:48Alexease

  Ha Hitler es II. Vilaghaboro, akkor miert csak holokauszt?!
  A maradek 70-80millio legyilkolt (es meg annyi lenyomorodott) emberrel mi van?!

  OK, akinek a nagyszuleit "csak ugy" lemeszaroltak, lebombaztak, felgyujtottak, megeroszakoltak, agyon lottek stb., az csak toltelek szamadat; de azert nem artana azt is megemliteni, hogy Magyarorszag 7-8-szorosa pusztult el a Hitlerrel femjelzett haboruban.

  Az "okos" ironorol inkabb nem mondok semmit...

 • 2017.04.29 16:21:22fénycsepp

  Egy ötéves gyereknek azt mondanám, hogy Hitler egy gonosz uralkodó volt, aki sok embert öletett meg. Több magyarázat nem is kell nekik szerintem.

 • 2017.04.29 16:36:16Nagyorrú Barbi

  Hitlert utálni kell, Sztalin elvtársat, meg a zsidókat imádni kell. Na kapjátok be zsindex!

 • 2017.04.29 20:25:53Rébusz

  Nem ismerem a könyvet, tehát jó lenne tudni, hogy Hitlernek milyen szerepe van a könyvben, miért éppen ő, stb. Viszont az ő archetípusa máskor is megjelenik, tehát a gyerek mindig rákérdez a gonoszra, az ördögre. Így jártam én, mikor templomba vittem a kiscsoportos ovisomat, rögtön a hatalmas, 2 méteres Krisztus feszület felé vette az irányt és mindent tudni akart, vérről, fáj-e neki, mi lett vele stb. A gyerek az oviban is lát agressziót, tehát a gonosz ember, vagy a gonosz emberek elképzelése egy 5 évesnél már nem okoz nagy gondot, az ő szintjén. A mesékben is ott vannak az ilyen szereplők. Hitler is ilyen volt, de nyilván részletesen nem beszél az ember a tetteiről, de a gyerek nem baj, ha tudja, hogy vannak gonosz felnőttek is, nem csak rossz gyerekek. A feszület nagyon plasztikus, de a mesék világa is sok esetben az, még a hagyományos meséké is. A másik, ami eszembe jutott, a hithű zsidóság ünnepei a zsidó történelemhez kapcsolódnak, a családi ünnepségek során pedig megemlékeznek az egyiptomi fogságról, a menekülésről, tehát egy zsidó kisgyerek folyamatosan hall ilyen dolgokról. Ugyanez vonatkozik egy keresztény kisgyerekre is, hiszen a keresztre feszített Jézus képe mindenhol ott van. A természet viszont úgy oldotta ezt meg, hogy egy gyerek a maga korának megfelelően tudja csak befogadni és feldolgozni mindezt. Neki még nincsenek képei és félelmei ezekről a szörnyűségekről, mert nem élt át ilyet, nem látott ilyet élőben.

 • 2017.04.29 23:29:55J.W. Booth

  Hitlerről nem beszélünk egy 5-6-7-8 évessel, de főleg nem olvasunk olyan mesét ennyi idős gyerekeknek, mint az említett.
  Ha nem vagy elég okos ahhoz, hogy kezeld a helyzetet, akkor előzd meg.

 • 2017.04.30 00:20:39Nazareus

  Hitler nem volt gonosz. Tulajdonképp nem nagyon van gonosz ember. Hitler jót akart a német népnek, saját felfogása szerint ö jót akart. Nehéz ezt felfogni/elképzelni, de kb. úgy lehet ezt megérteni, hogy az irak-iráni háborúban nem is értették a hadviselö felek, hogy miért hadakozik a nyugat a vegyi fegyverek ellen? Hiszen USA is használ vegyi fegyvereket a kártevök ellen (darazsak, stb.). Miért ne használhatnának ök is a kártevök ellen (siiták vs. szunniták)? Hitler valahogy hasonlóképp gondolkodott, ö nem emberek ellen lépett fel, hanem a nemzet kártevöi ellen. Ez természetesen nem teszi elfogadhatóvá, de érthetövé igen. Nem gonosz volt, hanem egy rossz tengely mentén gondolkodott. Ilyen sajnos azóta is többször is elöfordult azóta.

 • 2017.04.30 03:47:52Lady Scarlett

  Nazareus. Okfejtésed biztosan megérti egy gyerek. Gratulálok. Szerintem még egy tini se.

  Poszterina: Az ötévesed nem tud olvasni. A francért olvastad neki fel Hitler nevét. Helyettesítetted volna valami más karakter névvel amiről a gyerek tudja hogy gonosz. Pukkandúr pl.

  Azt is meséld el legközelebb hogy Sztálin kicsoda és miket művelt, illetve hogy kicsoda Harry S. Truman és milyen döntést hozott 1945-ben, milyen megfontolások alapján.
  Aztán ne csodálkozz ha a gyereked a kábel meg a hűtőből akar bunkert építeni.

  Erre mi szükség volt, most komolyan kérdezem?! Nincs olyan család akinek ne veszett volna oda felmenője a második Vh-ban! Nem csak a koncentrációs táborban hanem a fronton és azon kívül is!
  Ráért volna még a gyereked arra hogy megtudja milyen az emberiség történelme!

  Amikor először tanultam Hitlerről és felelnek kellett belőle töriórán azt mondtam a tanárnak hogy én márpedig erről a lényről egy hangot nem beszélek. Nem érdemli meg hogy egyáltalán azzal megemlékezések róla hogy beszélek róla. Az ilyen embereknek a feledés homályába kellene veszniük, ehelyett halhatatlanok és megkerülhetetlenek.
  Természetesen egyest kaptam. De akkor is vállalom hogy nem az iszonyatról kéne megemlékezni állandóan.

 • 2017.04.30 03:50:04Lady Scarlett

  Elnézést, a szótáram kijavított pár szót...okostelefon buta szótárral.

 • 2017.04.30 04:08:32CIKLONBE importor

  Vilagossan el kell mondani, hogy nem szabad elhinni azt, hogy gonosz rossz ember volt. Egy latnok volt, bolcs vezer, peldakep.

 • 2017.04.30 06:54:23elemes

  [link]

 • 2017.04.30 07:07:19elemes

  A gyerek szereti, ha a szülei olvasnak neki. Én is sok mindent olvastam a gyerekeimnek, Hitlerbe pont nem botlottam, de voltak néha nehéz kérdéseik, amit igyekeztem ott a megértés szintjén megválaszolni (@fénycsepp, @Rébusz)

  Lady Scarlett ... más helyzetekben is ennyire átadod magad az érzelmeidnek? (törióra) Alice Miller épp az ellenkező irányból közelített (Nazareus hozzászólása különleges nézőpontot tükröz): nézzünk már utána, miképpen tudott egy rém vak engedelmességre kényszeríteni egy egész nemzetet. Nem kell mindenben egyetérteni Alice Millerrel, de ez a féloldalas összefoglaló, amire hivatkoztam, talán új szempontokat mutat meg. Nem az ötéves gyereknek, hanem szülejének.

 • 2017.04.30 08:45:51Rébusz

  Hitlerről még mindig sokan nem tudnak objektíven beszélni.
  @elemes: elolvastam a beírt linket. Nyilvánvaló, hogy akit állandóan vertek gyerekkorában annak meglesz az eredeménye. De ebből még nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a kis Adolf ne lett volna rosszalkodós gyerek. Nem minden gyerekből lesz egy Hitler, akit gyerek korban vertek, valaki inkább egy félénk felnőtté válik. Lehet, hogy azért verték, mert szófogadatlan volt, a verés akkoriban pedig egy teljesen elfogadott eszköz volt. Még a tisztelettudóbb gyerekek is megismerték a nadrágszíjat, pálcát, ha valami rossz fát tettek a tűzre, akár tudatlanságból. Én nem mélyültem el Hitler életrajzában, nem tudom, írtak-e róla, hogy milyennek látták őt a gyerektársai, miért nem tanult a verésekből, vagy az apja valóban annyira megátalkodott volt, hogy mindegy volt, a gyerek megbánta-e, amit tett, ugyanúgy verte tovább. Senkit nem akarok felmenteni, csak megpróbálok egy kicsit visszamenni az időben, amikor a nevelési elvek és módszerek teljesen mások voltak, mint most.
  @Nazareus: véded Hitlert, de ne vondd le azt a következtetést, hogy a gonosz ember ritka, mint a fehér holló. Nap mint nap történnek élet elleni bűncselekmények, szándékosan, lelkiismeretfurdalás nélkül, kegyetlenül.

 • 2017.04.30 09:50:01R2D2 & C3PO

  Csak megmutattam volna ovit. Hitler pont olyan, mint ő.
  Kitalált egy őrültséget és másokon átgázolva megcsinálta és képes volt nemzeteket (pl a miénket is! Ezt ne felejtsük ki, mi bizony segédkeztünk...) maga mellé állítani.
  És hiába ismétli magát a történelem, mi nem tanulunk belőle. (Nem mellesleg Orbán is a szegénység miatt tud olyan hatalmat kiépíteni, amilyet! Nem csak mi magunk vagyunk a hibások, hanem mindazok, akik ezt elnézik!)

 • 2017.04.30 12:31:31Tibi !

  2017.04.30 09:50:01 R2D2 & C3PO:
  Kurt Vonnegut ezt tökéletesen ábrázolja "A mestrelövész" című művében. Pár év múlva az orbánt is meg fogja tagadni aki most még a valagát nyalja.

 • 2017.04.30 13:36:55sakkosfx

  A nyomorban tartott hazánk népének már hiába sajnáltatják magukat a zsidók! Ha a gengszter váltás után a remélt jólétet teremtették volna meg és nem csaptak volna be annyiszor minket Magyarokat hinnénk nekik, de így nem hiszünk! Nem volt véletlen, hogy a Német nép egy emberként állt Hitler mögé! Igaz Hitlernek is és a zsidóknak is a világ népeinek igába hajtása volt a cél! Tudjuk ki győzött a többi már történelem! De egy hatéves gyerek ezt még úgysem tudja felfogni!

 • 2017.04.30 14:41:54zizi77

  Hitler beteg volt/ szerintem sem a gyerekkori verések következménye/, viszont olyan karizmatikus, hogy simán maga mögé tudta állítani az embereket. Akikben gyűlt az aggresszió és felkínált nekik bűnbakot, azokat azért, a többieket meg az aggresszoroktól való félelem miatt.
  A gyereknek elég annyit tudni, hogy egy rossz ember volt, aki miatt sokan meghaltak. Az, hogy abban az időben még sok hasonlóan rossz ember volt, már más kérdés.

 • 2017.04.30 15:12:53Brumm Brumi

  A történelem tele volt (és van) tömeggyilkosokkal, ehhez képest valakik állandóan a hitlerájt emlegetik, ezzel kelnek és fekszenek(tessék nézni pl. a "történelmi" tévécsatornákon napi program).

  Közben Sztálintól Napoleonig, Maótól Pol Poton át Trumanig napestig lehetne mesélni
  a rémtettekről.
  De épeszű ember nem ilyesmikkel tömi a kisgyereke fejét.

 • 2017.04.30 15:55:15Szergej Csagajev

  Nevetséges a háború után több mint hetven évvel Hitlert valami ördögi gonoszként emlegetni, amikor az akkori ellenfeleinek is volt ennyi a számláján. Ja, hogy ők nem a zsidókat dolgoztatták, csak az oroszokat, magyarokat, románokat, esetleg több százezer civilre dobtak gyújtóbombát éjszaka meg atomot? Így minden világos.

 • 2017.04.30 16:07:31agarik

  Azért volt gonosz, mert hitt a Bibliában. A Biblia gonosz dolgokkal van tele, azt mondja ölni, lopni, gyűlölködni kell. Óvakodj minden bibliahívőtől, legyen az "zsidó", keresztény, muszlim, vagy bármi.
  Adok felmentést a Kölcsey-himnuszból.
  Most pedig menjünk játszani.

 • 2017.04.30 16:14:24csakférfi

  Jackson többször nyilatkozott arról, hogy apja kiskorától bántalmazta őt fizikálisan és lelkileg; véget nem érő, folytonos próbákkal és verésekkel.[12] Egy korábbi veszekedéskor – emlékezett vissza Marlon Jackson – apja Michaelt egyik lábánál fogva, fejjel lefelé lógatva verte. Joseph többször elgáncsolta vagy falhoz szorította fiait. A családfő úgy akarta megtanítani gyermekeinek, hogy ne hagyják nyitva az ablakukat alvás közben, hogy egy éjszaka ijesztő álarcban kiáltozva mászott be az ablakon fiaihoz, elrettentve őket az esetleges következményektől. Michael évekkel később egy interjúban azt mondta, sokáig szenvedett rémálmoktól, melyekben elrabolták. 2003-ban Joseph a BBC-nek bevallotta, hogy gyermekeit felverte álmukból.

  Nem apáink a bűnösek.
  Mi vagyunk tetteink elkövetői.
  Ez egy marhaság!!

 • 2017.04.30 16:21:50oxygene2

  ....még mindig Hitler....véletlenül sem Sztálin, vagy Napóleon.....vagy a belga király....az amerikai telepes szóba se kerülhet......ahogy az angolszász gyarmatbirodalom se......de lehetne Attila, vagy Cezár........MAO is elférne ugyanott.......a japán banzáj......vagy a spanyol Pizzafutár és kortes beszéd......a lényeg Hitler 4 éve. Az az origo.........pedig csak önmagunk tükre.

 • 2017.04.30 18:10:45Nem leszünk gyarmat !

  El kell mesélni, hogy Adolf bácsi idejében nem a télapó jött karácsonykor, hanem a gestapó :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta