SZÜLŐSÉG

A szülői kiégés ugyanolyan valós, mint a munkahelyi

2017. április 28., péntek 14:11

A szülők által tapasztalt kimerültség, az érzelmi visszahúzódás és távolságtartás olyasmi, amit nem árt komolyan venni, ugyanis mindez a depresszió vagy valamilyen függőség kialakulásával is együtt járhat.

A Science of Us Sarah Wattsának élete szemlátomást nem csak játék és mese. A szülőket is érintő kiégés szindrómát saját bőrén megtapasztaló Sarah egy 4 és egy 5 évest próbál életben tartani, ami úgy tűnik nem mindig egyszerű feladat. A két gyerek egyrészt elhatározta, hogy kizárólag masnitésztát fog bevinni a szervezetébe, egyikük ráadásul annyira fél a libáktól, hogy nem könnyű feladat arra bírni, hogy egyáltalán kitegye a lábát a házból.

shutterstock 394938352

Szülőnek lenni nem egyszerű feladat, de sok esetben a kimerültség olyan méreteket ölt, hogy nem túlzás kiégésről beszélni sem. A szülői kiégés minden bizonnyal rengeteg önutálattal is járó poklát megtapasztaló libás anyuka márpedig nincs egyedül, egy a Frontiers in Psychology-ban megjelent, több, mint 2000 szülő megkeresése alapján készült kutatás megerősíteni látszik, amit sok szülő eddig is tudott, a munkahelyet érintő kiégés a szülői léttel kapcsolatban is releváns fogalom lehet.

Az Isabelle Roskam által vezetett belga kutatás nem csak a jelenség létezését próbálta megerősíteni, megkíséreltek részletes képet kívánt festeni arról, hogy vajon mindkét nem érintett-e, miként különbözik mindez a mezei szülői stressztől és a munkahelyekkel kapcsolatban megtapasztalt kiégési szindrómától, és legfőképpen: hogyan mérhető fel a probléma mértéke.

A munkahelyi kiégés alapvetően három tényező kombinációjának eredménye. Ezek a kimerültség, az eredménytelenség (a produktivitás és a kompetencia hiányának érzése), és az érzelmi visszahúzódás. Mindez jó pár társadalmi és kulturális változás eredménye. Egyre több, régen csak szakmaként számon tartott munkakört emelnek piedesztálra, és írnak le igazi hivatásként és életpályaként, az emberek többet dolgoznak, mint régen, és sokan érzik úgy, hogy nem áll rendelkezésükre a megfelelő munkavégzéshez szükséges személyzet és eszköztár.

A kutatás szerzői szerint ezekhez hasonló tényezők a 90-es évekre a gyerekneveléssel kapcsolatban is megjelentek. Szülőnek lenni hasonlóan idealizált, egyre több érzékenységet és támogatást megkövetelő szerep lett, miközben egyre több nő kezdett el dolgozni,  kevesebb időt hagyva így a mostanra sokkal komplexebbé vált feladatkör betöltésére.

Ezek után nem meglepő, hogy a kutatás körülbelül 2000 résztvevőjének 12 százalékánál állapították meg szülői kiégés jelenlétét. Bár több anya vett részt a kutatásban, úgy tűnik e tekintetben nincs különbség a nemek között, az apák ugyanolyan arányban érintettek.

shutterstock 593966861

Mndez egyéb, a kimerültségnél jóval súlyosabb problémák melegágya is lehet. A szülői kiégés Roksam szerint gyakran jár együtt depresszió, függőségek, és más hasonló egészségügyi problémák kialakulásával. Még mindig nehéz persze meghatározni, mikor van szó a gyerekneveléssel járó stressz és fáradtság normális megjelenéséről, és mikortól beszélhetünk a komoly pszichés betegségek kialakulását is maga után vonó szülői kiégés jelenségéről.

Nem árt tehát komolyan venni a problémát, nem pedig kinevetni azt, mondván mindez csak a gyengébb idegzetű szülők panaszkodásra való hajlamának legújabb megjelenési formája. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.30 09:19:33csakférfi

  "Lázár Úr! 31 éves megélhetési menekült vagyok, Ön szerint rabszolga. Immár évek óta Németországban élek - távol a gyermekemtől, családomtól, barátaimtól, otthonomtól.
  -

  Terveimben szerepel egyszer hazatérni ahová tartozom, a gyökereimhez, egyre többször merengem el ezen. De aztán egyből jön a következő gondolat is - hogyan tovább? És lenne-e tovább?"
  .....
  mks.blog.hu/2017/04/29/menni_vagy_nem_menni_ez_itt_a_kerdes
  Vannak okok és vannak okozatok.
  Vezetők vagy a "papok" idiótábbak mint a "köznép"?
  Döntse el mindenki maga.
  "Egy borsodi kisvárosból jöttem külföldre a szegénység elől, és egy német, 20 ezres városkában kötöttem ki. Földrajzilag 800 km a távolság, de a két települést fényévek választják el egymástól. Úgy is mondhatnám, hogy itt kint teljesen más dimenzióban élünk."
  -
  "Szülővárosom egyetlen nagy gyárát majd húsz éve bezárták, azóta egyetlen nagyobb cég sincs a városban. Hitegetés volt bőven, de a valóságban semmi nem történt. Nem ÉPÜL a település és a környék, hanem LEÉPÜL... Nincs stabil jövedelme az embereknek, és ez magával rántotta a kereskedelmet, vendéglátást és minden mást. "

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta