Korai pubertást okoz egy népszerű növényvédőszer

A növényvédőszerekkel sok baj van. Szerencsére a legmérgezőbbeket (mint például a DDT, biocidok) már egy ideje betiltották, de sajnos a kevésbé mérgezőnek tartott piretroidokról is sorra derülnek ki a problémák. Többek között a hazai szúnyogirtás során is használt szer egyes korábbi tanulmányok szerint növelheti a figyelemzavar kockázatát, egy friss kutatás pedig arra utal, hogy fiúknál korai nemi érést okoz.

Lényegesen gyakoribb korai pubertás

Kínai kutatók több mint 400 fiút vizsgáltak meg, akik 9 és 16 év közöttiek voltak. A fiúk vizeletében megmérték a 3-phenoxybenzoic acid (3-PBA) szintet, amely a piretroid szerek lebomlási terméke. Kiderült, hogy azok, akiknek 10 százalékkal magasabb volt a PBA koncentrációja a vizeletében, ők 100-200 százalékkal nagyobb eséllyel mutatták a korai pubertás tüneteit. Ez azért baj, mert a túl korai nemi érésen átesett fiúk később nagyobb eséllyel betegszenek meg hererákban és depresszióban, mint később érő társaik.

shutterstock 207046564

A világ rovarirtószer-használatának nagyjából egyharmadát teszik ki a piretroidok. Azokon a területeken, ahol széles körben, a mezőgazdaságban használatosak, gyakran felfedezhetőek maradványaik a zöldségekben, tejben, bébiételekben és beltéren is megtalálhatóak. Kínában és az USÁ-ban a felmérések szerint a gyerekek több mint 60 százalékának vizeletében lehet kimutatni piretroidszármazékot.

Tíz százalékos permetszer-növekedés a vizeletben kb. 3 százalék emelkedést eredményezett a fiúk LH (luteinizáló hormon) és FSH (follikulusz-stimuláló hormon) szintjében. Az FHS és az LH olyan nemi hormonok, amelyek a tesztoszteron és az ösztrogén termelődését szabályozzák.

Hormonzavar állatkísérletben is

Persze, az egybeesés még nem jelent oksági kapcsolatot, lehet véletlen egybeesés is. A növényvédőszerek emberre gyakorolt hatását azért is nehéz kutatni, mert nincs igazán olyan ember, aki ne lett volna kitéve semminemű növényvédőszer-hatásnak, ezért nehéz kontrollcsoportot találni az összehasonlításokhoz.

Ezért a kutatók állatkísérleteket folytattak, hogy megtudják, miként okozhat a piretroid vagy származéka ilyen hormoneltéréseket.

Az egerek egy csoportját születésük után cypermethrinnek, azaz egy piretroid-származéknak tették ki, másik csoportjukat vegyszermentesen nevelték. A szernek kitett fiú kisegerek szervezetében nőtt az LH, FSH és a tesztoszteronszint. A vegyszer a here tesztoszterontermelő sejtjeinek aktivitását fokozta az egereknél.

Bár a mezőgazdasági tömegtermelésben napjainkban nehezen elkerülhető a növényvédőszerek használata, a szakemberek fontosnak tartják, hogy az egyes szerek káros vonatkozásait felismerve újabb, emberre veszélytelenebb szerek kifejlesztésén dolgozzunk és ahol csak lehet, természetes módszereket, ökológiai gazdálkodást végezzünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek