SZÜLŐSÉG

Korai pubertást okoz egy népszerű növényvédőszer

2017. április 20., csütörtök 07:56

A növényvédőszerekkel sok baj van. Szerencsére a legmérgezőbbeket (mint például a DDT, biocidok) már egy ideje betiltották, de sajnos a kevésbé mérgezőnek tartott piretroidokról is sorra derülnek ki a problémák. Többek között a hazai szúnyogirtás során is használt szer egyes korábbi tanulmányok szerint növelheti a figyelemzavar kockázatát, egy friss kutatás pedig arra utal, hogy fiúknál korai nemi érést okoz.

Lényegesen gyakoribb korai pubertás

Kínai kutatók több mint 400 fiút vizsgáltak meg, akik 9 és 16 év közöttiek voltak. A fiúk vizeletében megmérték a 3-phenoxybenzoic acid (3-PBA) szintet, amely a piretroid szerek lebomlási terméke. Kiderült, hogy azok, akiknek 10 százalékkal magasabb volt a PBA koncentrációja a vizeletében, ők 100-200 százalékkal nagyobb eséllyel mutatták a korai pubertás tüneteit. Ez azért baj, mert a túl korai nemi érésen átesett fiúk később nagyobb eséllyel betegszenek meg hererákban és depresszióban, mint később érő társaik.

shutterstock 207046564

A világ rovarirtószer-használatának nagyjából egyharmadát teszik ki a piretroidok. Azokon a területeken, ahol széles körben, a mezőgazdaságban használatosak, gyakran felfedezhetőek maradványaik a zöldségekben, tejben, bébiételekben és beltéren is megtalálhatóak. Kínában és az USÁ-ban a felmérések szerint a gyerekek több mint 60 százalékának vizeletében lehet kimutatni piretroidszármazékot.

Tíz százalékos permetszer-növekedés a vizeletben kb. 3 százalék emelkedést eredményezett a fiúk LH (luteinizáló hormon) és FSH (follikulusz-stimuláló hormon) szintjében. Az FHS és az LH olyan nemi hormonok, amelyek a tesztoszteron és az ösztrogén termelődését szabályozzák.

Hormonzavar állatkísérletben is

Persze, az egybeesés még nem jelent oksági kapcsolatot, lehet véletlen egybeesés is. A növényvédőszerek emberre gyakorolt hatását azért is nehéz kutatni, mert nincs igazán olyan ember, aki ne lett volna kitéve semminemű növényvédőszer-hatásnak, ezért nehéz kontrollcsoportot találni az összehasonlításokhoz.

Ezért a kutatók állatkísérleteket folytattak, hogy megtudják, miként okozhat a piretroid vagy származéka ilyen hormoneltéréseket.

Az egerek egy csoportját születésük után cypermethrinnek, azaz egy piretroid-származéknak tették ki, másik csoportjukat vegyszermentesen nevelték. A szernek kitett fiú kisegerek szervezetében nőtt az LH, FSH és a tesztoszteronszint. A vegyszer a here tesztoszterontermelő sejtjeinek aktivitását fokozta az egereknél.

Bár a mezőgazdasági tömegtermelésben napjainkban nehezen elkerülhető a növényvédőszerek használata, a szakemberek fontosnak tartják, hogy az egyes szerek káros vonatkozásait felismerve újabb, emberre veszélytelenebb szerek kifejlesztésén dolgozzunk és ahol csak lehet, természetes módszereket, ökológiai gazdálkodást végezzünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta