SZÜLŐSÉG

Sok kamasz szerint oké töményezés után vezetni

2017. április 16., vasárnap 11:30 |

A reprezentatív kutatás számos aggasztó attitűdöt tárt fel a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban.

Még egy hónapja sincs annak, hogy autóbalesetben elhunyt Janza Richárd, ifjúsági világbajnok kajakos. A Blikk szerint a balesetet okozó sofőr részeg volt, és az eset óriási felháborodást váltott ki országszerte. Reméljük, hogy a tragédia sokak számára intő példa volt. És nem akarunk senkit sem riogatni, de egy friss felmérés szerint a kamaszok közül sokan úgy gondolják, nem veszélyes egy kis italozás után vezetni.

A felmérés

A Mercedes-Benz a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottságával összefogva a 2016-os tanévben reprezentatív kutatást kezdeményezett a 12-18 év közötti kamaszok közlekedési ismereteinek felmérésére, akik hamarosan jogosítványt szereznek, és már szülői felügyelet nélkül vesznek részt a közlekedésben gyalogosan, vagy akár járművezetőként. A felmérésben több mint 5000 magyar fiatal vett részt, és a szakemberek a KRESZ ismeretek mellett arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak a tinédzserek a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatáról.

A lehangoló eredmény

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottságának kimutatásai alapján Magyarországon a balesetek 10 százalékát okozza alkoholos befolyásoltság, a KSH adatai szerint pedig évente átlagosan 10 gyermekkorú halálos áldozata van a közlekedési baleseteknek.

Ezen adatok ismeretében nagyon aggasztó, hogy a felmérés során megkérdezett magyar fiatalkorúak 46,4 százaléka szerint nem veszélyes egy sör elfogyasztása után volán mögé ülni. Ráadásul a válaszadók 20 százaléka gondolja, hogy ez a helyzet még fél deciliter tömény szeszesital után is tulajdonképpen veszélytelen.

A reprezentatív kutatás arra is rákérdezett, hogy a kamaszok ültek-e már alkoholos befolyásoltság alatt álló vezető mellett, és a kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a fiatal válaszadók közel negyede ült már ittas sofőr mellett, aki az esetek felében egy idősebb családtag volt.

„Ezek az adatok főleg annak tudatában aggasztók, hogy egy baleset már jóval az ütközés előtt kezdődik, ezért egy másodpercnek is óriási jelentősége lehet az utakon. A megfelelő és magabiztos szabályismeret, a rutin, az éber tudat és a szülői példa mind szerepet játszanak egy baleset elkerülésében, ezért is ad aggodalomra okot, hogy sok esetben pont a szülők, vagy más, közeli családtagok mutatnak rossz példát a legbefolyásolhatóbb korosztály számára” – hívta fel a figyelmet a kutatás eredményeire Győrfi Pál, a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagykövete.

És egy kis jó hír

A felmérés biztonsági öv használatot firtató kérdéseire adott válaszok jóval biztatóbb képet festenek. A megkérdezett fiatalok 90 százaléka rendszeresen használ biztonsági övet, de még mindig létezik egy 10 százalékos kisebbség, akik ritkán, vagy egyáltalán nem használják az életmentés szempontjából kulcsfontosságú eszközt, melynek hiánya a halálos kimenetelű balesetek közel felében játszik szerepet.

A megkérdezettek válaszai alapján a fiatalok szabályismerete, ha nem is tökéletes, de mindenképpen pozitív képet fest. Az elsőbbségadási kötelezettség megadásával foglalkozó kérdésekre átlagosan a válaszadók közel 60 százaléka tudta a helyes választ, a jogosítvánnyal rendelkezők körében ez az arány pedig 80-90 százalék közötti volt, amely eredmény egyértelműen jelzi, hogy a gyermekek biztonságának növelése érdekében a közlekedésre felkészítés oktatásának bevezetése az alap- és középfokú oktatásban szükséges és időszerű.

A vállalat hazai képviselete egyébként évek óta saját, MobileKids programjával igyekszik felkészíteni a legkisebbeket, a 4-12 év közötti gyermekeket a közlekedésre, míg vezetéstechnikai tréningjei a jogosítvánnyal rendelkezőknek szólnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.16 12:32:22gabcigirl

  Nem tudom, mi várható egy olyan generációtól, akiknek még a tüntetése is "nemzeti goa" meg Andrássy úti Ozora. Bocs. :)

 • 2017.04.16 12:53:33heyjoe

  Ja, a Kossuth téri hugyolda és szaroda sokkal magyarosabb tüntetési mód.

 • 2017.04.16 13:11:54Swind

  A cikkben megjegyezhettétek volna, hogy a fiatalok véleményében szerepet játszhat az is, hogy csak 200 kilométert kell utazni budapestől nyugatra, és máris nem az ördögtől való 2 sör, vagy 1 pohár borral vezetni. Meg még egy nagy csomó más, fejlett országban sem.

  (hagyják az embereket élni, nem nyomorítanak drákói törvényekkel).

  Usa sok államában pedig egy féldeci tömény sem probléma.
  Mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter.

 • 2017.04.16 17:47:17Epipapi

  Az én megítélésem szerint akkor vezetne először és utoljára!

 • 2017.04.16 21:47:22AntyG

  Mehetnek, csak ártatlanok ne haljanak meg, ha ennyire idióták, akkor nem tudom mit várnak a sorstól, mert így csak azt kapják, amit megérdemelnek.

 • 2017.04.16 21:52:37AntyG

  Swind: Te egy igazi Idióta vagy. Én is ismerem pl. a Német jogot, és igaz, hogy ott engedélyezett 1-2 sör, de nálunk (csak hogy tudd) azért ilyen szigorú a törvény, mert a magyar olyan hogy még akkor ez is, meg az is belefér, és nem hagyják abba míg full részegek nem lesznek. De pl. No-ban tudják, hogy hol a határ, sokszor tapasztaltam már ne akard bemagyarazni az ellenkezőjét!!! Tehát otthon nem tudják, hogy hol a határ! Nem csak azt kellene nézni, hogy mit lehet és mit nem, hanem azt is hogy miért!!!

 • 2017.04.18 20:29:57krudy

  Hányan vagytok még a szerzőn felül és a kérdőív összeállítóján felül, akik úgy érzik (biztos, hogy nem gondolják), hogy egy felestől jobban be lehet rúgni mint egy sörtől ?

  1 üveg 5% -os sör: 500ml*0,05 = 25ml alkohol
  fél deci 50% -os tömény: 50ml * 0,5 = 25 ml alkohol

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta